Neoliberalizmus, szexuális erőszak és áldozathibáztatás

2017. november 06. 18:02

Egy friss kutatás szerint a neoliberális értékeket valló emberek hajlamosabbak a szexuális erőszak áldozatait hibáztatni.

2017. november 06. 18:02
null

Individualizmus = áldozathibáztatás?

A Springer Sex Roles című folyóiratában megjelenő friss elemzés meglepő kísérletre vállalkozott: megvizsgálták, hogy milyen kapcsolat van a szexuális erőszakról alkotott vélekedés és az egyén által vallott értékek között. Ehhez kétszáz amerikai egyetemi hallgatót kérdeztek meg részletes kérdőívben a világnézetükről. Ezt követően a diákokat véletlenszerűen két csoportra osztották, az egyik csoportnak kölcsönös beleegyezésen alapuló szexuális kapcsolatról, a másiknak pedig erőszakos esetről kellett olvasnia, ahol mindegyik esetben várandóssággal végződött a kapcsolat. 

Az eredmény kimutatta, hogy

a neoliberális értékeket valló hallgatók szignifikánsan nagyobb mértékben hibáztatták az áldozatot, amiért teherbe esett.

Ők kevesebb szimpátiát éreztek az áldozat iránt és kevésbé támogatták, hogy az áldozat segítséget kapjon. Így a neoliberális megfigyelő szerint a fiatal nők az általuk nem kívánt szexuális kapcsolatért is inkább felelősek. 

A szerzők szerint a neoliberális értékrendszer úgy tekint a nőkre, mint független egyénekre, akik autonóm döntéseket hoznak. Ez az individualista felfogás az előnyei mellett azonban hátulütőkkel is rendelkezhet, így a nők szabad szexuális szereplőként való értelmezésével ugyanis együtt járhat az egyéni felelősség hangsúlyozásának erősödése, még a szexuális erőszak esetében is.

Társadalmi következmények

A kutatók szerint e szexuális kérdések egyéni felelősségen alapuló megközelítése nem megfelelő, ha a szexuális kapcsolatok összetettségét valóban meg akarjuk érteni.

Általában is érdekes kérdés, hogy a neoliberális és az attól különböző értékrendszerek miként befolyásolják a családpolitikát. John Shimkus amerikai képviselő egy márciusi amerikai kongresszusi vitában például feltette a kérdést, hogy

miért is kellene a férfiaknak terhesgondozásért is hozzájárulást fizetniük az egészségbiztosításuk keretében Amerikában.

E kérdésben a szerzők szerint az individuális értékrendszer jelenik meg, amely kizárólag az önérdeket helyezi előtérbe, a közösségi érdeket vagy más állampolgárok támogatását pedig elveti.

Azt már számos elemzés kimutatta, hogy az individualistább értékrendszerek hatására a társadalmi empátia csökken. Ezért szükséges a szexuális felvilágosítás és az egészségügyi dolgozók, illetve az áldozatokkal foglalkozó emberek megfelelő képzése. A kutatók felhívják a figyelmet, hogy rendkívül fontos az áldozatokat körülvevő közeg: ha például az egészségügyi dolgozókra is a tanulmányban kapott eredmény igaz, akkor ők is elsősorban az áldozatot hibáztatják majd, de senki sem szeretné, hogy tetteiket is ez a véleményük határozza meg.

Az efféle kutatásoknak természetesen számos korlátja van, ez az elemzés például csak fehér nők adatait vette figyelembe. Más városban, kultúrában vagy nemzetiség körében az eredmények akár meg is változhatnak. 
 

A hasonló elemzéseket Bay-Cheng és társai 2015-ös tanulmánya alapozza meg. A Journal of Social and Political Psychology lapban megjelent cikkük szerint a neoliberális értékrend nem csak a makrogazdasági és a társadalompolitikákban jelenik meg, hanem befolyásolja az egyének viselkedését, kapcsolatait, gondolkodását és önmeghatározását is. Azonban mivel a neoliberális hiteket nehéz elemezni, létrehoztak egy új mércét, a huszonöt elemből álló Neoliberal Beliefs Inventory (NBI) indexet. Így mérhetővé vált, hogy egy egyén mennyire rokonszenvez a neoliberálisként definiált értékrendszerrel. 


***

Ne maradjon le a legfontosabb gazdasági vitákról és legfrissebb elemzéseinkről! Kedvelje a Makronóm Facebook-oldalát ide kattintva

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Megtalálta
2017. november 28. 11:40
"Az efféle kutatásoknak természetesen számos korlátja van, ez az elemzés például csak fehér nők adatait vette figyelembe." Ami azt jelenti, hogy a mintavételezés még a legjobb jóindulattal sem nevezhető reprezentatívnak. Szart se ér az egész, magyarul.
ellenforradalmár
2017. november 11. 19:41
A viktimológia pont az áldozattá válással foglalkozik. Akkor, a viktimológia áltudomány?
Mekk Elek
2017. november 11. 19:41
Ha egy nő egy szál tangában mászkál az utcán, akkor sincsen jogod megerőszakolni. És ha dugás közben mondja azt hogy nem, akkor sem erőszakolhatod meg. Civilizált embereknél és magukra adó férfiaknál ez már csak így van.
Akitlosz
2017. november 09. 12:30
Ki a fene rendeli meg és fizeti ki ezeket a kutatásokat?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!