Újraélnék a magyar informatika hajnalát

2024. szeptember 05. 06:32

Egy több mint hatvanesztendős, magyar gyártmányú számítógépet próbálnak évek óta új életre kelteni a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem informatikus kutatói.

2024. szeptember 05. 06:32
null
Gózon Ákos

 

Nyitókép: Mandiner-archív

1958 novemberében ünnepélyes sajtótájékoztatót tartottak a Budapesti Műszaki Egyetem Vezetékes Híradástechnika Tanszékén, melyen hírül adták, hogy elkészült az intézmény, sőt az ország első programvezérelt számítógépe – idézi fel Németh Krisz­tián, a BME Távközlési és Mesterséges Intelligencia Tanszékének egyetemi adjunktusa. A saját tervezésű és építésű gép a „Műszaki Egyetem első elektromos számológépe” név rövidítéseként a MESZ I. nevet kapta. Bő fél évszázad múlva felmerült a kérdés: vajon hogyan is működött? A választ egy évtizede keresi egy egyre bővülő csapat. E kutatói közösségbe a Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézettől a Lufthansa magyarországi vállalatáig több helyről érkeznek szakemberek.

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 32 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zsolti123
2024. szeptember 05. 14:30
"Összesen 19 komment" - ebből 1 db sexykitty- látható, semmi más
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!