Kiderült, mikor érkezik a mozikba a Saul fia rendezőjének új filmje

2024. szeptember 11. 19:28

Befejeződött a Saul Fiával Oscart nyert Nemes Jeles László új mozijának forgatása: az 1957 tavaszán, Budapesten játszódó Árva családi ihletésű történet egy tizenkét éves kisfiúval a főszerepben.

2024. szeptember 11. 19:28
null

Nyitókép: Nemes Jeles László Árca című filmjének forgatása. (Pioneer Pictures/Szilágyi Lenke)

 

A produkciónak nemcsak a rendezője, hanem a forgatókönyvírója is Nemes Jeles László. A film fő- és kiemelt szereplőit hosszú hónapokon át keresték, a nagyszabású casting kiterjedt Erdélyre és Kárpátaljára is. Végül több, mint tízezer gyermek meghallgatását követően a  tizenkét éves budapesti Barabás Bojtorjánt (Andor) választották ki a főszerepre, Waskovics Andreát (Klára) és Gregory Gadeboist (Berend) pedig a kiemelt szerepekre.

Nemes Jeles László Barabás Bojtorjánnal kapcsolatban hangsúlyozta, már a meghallgatásokon kiderült, hogy pontosan érti a karaktert, így ösztönösen közelítette meg a feladatokat. 

A forgatókönyv közös olvasása során minket is meglepett a felkészültsége, érzékenysége. Korát meghazudtolva elemezte a történetet, napokig beszélgettünk róla. Saját gondolatait, érzéseit, tapasztalatait hozzáadva felépített magának egy külön világot, amely abszolút dialógusban volt az én víziómmal. Alkotótársként gondolkodott velem a történeten, a karaktereken, a szereplők viszonyain – s nekem épp ez volt az eredeti célom.

Andor szerepében Barabás Bojtorjánt láthatjuk (Fotó: Pioneer Pictures)

Az Árva Budapesten játszódik, 1957 tavaszán; 

a város és lakói alig tértek magukhoz az 56-os harcok óta. 

A tizenkét Andort édesanyja egyedül neveli, a fiú kiskorától abban a reményben él, hogy a háborúban eltűnt édesapja egyszer visszatér. Egy nap meg is jelenik náluk egy férfi, azt állítván, ő a rég várt apa, ám a gyerek nem hajlandó elfogadni a hozzájuk beköltöző gyanús idegen állítását. Miközben az anya és fia közötti szakadék egyre mélyül, Andor elhatározza, hogy bármi áron, de megmenti családját a férfitől.

Az Árva összesen 53 napig forgott, főleg budapesti helyszíneken, illetve Hatvanban, a gyerekszereplők miatt a forgatást a nyári szünetre időzítették. A magyar többségi és francia–német–brit koprodukcióban készülő alkotás, amelynek Erdély Mátyás az operatőre, előreláthatóan 2025-ben kerül a magyar mozikba, a Mozinet forgalmazásában.

 

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
alexandrosz-2
2024. szeptember 12. 18:34
Zsidó vircsaft egy zsidó takonnyal, a zsidó gyarmaton. Ez a halom hìg zsidó fos nem habozott azokat fikázni, akik a zsidó vircsaftját kifizetik. Ezt okádta a zsidó patkánya: "Magyarországon félelmetes számban vannak az antiszemiták, és sokan a legszívesebben újranyitnák a koncentrációs táborokat, az ország politikusai és polgárai sem normálisak.” Igazi aljas szar alak. Ezért kapott meg egy halom közpénzt ismét a zsideszes zsidó cimboráitól. Majd együtt röhögnek ismèt, amikor beleokádik a mikrofonba az őt pénzelő magyarokról, a többi zsido takonnyal. Megérdemeljük, mert hagyjuk.
Osztap_Bender
2024. szeptember 12. 09:34
No igen! A 45 után kényszerrel kitelepített "osztályidegen" emberekről gyerekeikről, a családjaikról, az életkörülményeikről nem készül film. Hiszen azok nem zsidók voltak, hanem a zsidó ávó és hatalom által üldözöttek. Ugyanúgy nincs emlékezés a régi hadsereg becsületes katonáiról, az új magyar hadsereg megszervezésének kísérletéről, a később tábornokokká vált egykori régi katonák sorsáról, haláláról. Csak az kaphat támogatást, aki a zsidókat szenvedésük közben mutatja be. A gazemberségük nem kerülhet műsorra! (Vajon mi lett az ávós filmmel elvtársak, senki nem beszél erről?)
johannluipigus
2024. szeptember 12. 08:14
Nincs itt tévedés, nem 100 ezer gyereket hallgattak meg?
birozsletaparadicsomnemzsargamagyarorszageloremegyennemhatrafelecsakafidezsesadogtorminizsterelnokurasag
2024. szeptember 12. 07:14
Fanyalognak a narancsbolsik, hogy lesz végre megint egy magyar film, ami nézhető, művészi értékeket hordoz, nemzetközileg is elismert. Csak sajnos nem a megafos vezér istállójából került ki, nem próbálja mindenáron nemzetthy öntudatra nevelni a nézőket, és nem kerül az adófizetőknek másodpercenként 1 millió forintba, hogy aztán a kutya se nézze meg, csak akit ingyen odabuszoztatnak kötelezően. 🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!