A nyolc boldogság

2024. szeptember 11. 22:16

A boldogság nem a pillanat derűje, hanem a célra talált élet biztonsága, az Istennel és az emberekkel való rendezett viszony.

2024. szeptember 11. 22:16
Church,Of,Mercy.,Azulejos.,The,Sermon,On,The,Mount.,Jesus.
Ádám Rebeka Nóra
Ádám Rebeka Nóra

Nyitókép: Shutterstock 

Az ember hajlamos azt hinni, hogy a boldogsága rajta kívül álló tényezőktől függ: pénztől, jó állástól, egészségtől és más hasonlóktól; csupa olyasmitől, ami végső soron a kiszámíthatatlan szerencse dolga. Van azonban valaki, aki váltig állítja, hogy a boldogság nem a véletlenen és nem is külső körülményeken múlik, hanem törvénye van, azaz mindenki elérheti, aki megszívleli azt.

Jézus tanítói működését a valódi boldogság meghirdetésével kezdte meg. A hegyi beszéd elején ugyanis nem kevesebbet állít, mint hogy a boldogság még nehéz életkörülmények és szenvedések közepette is lehetséges. Ezzel ellentétben a mindennapi szóhasználatban a boldogság a gondoktól, bajoktól mentes életet, a hiánytalanságot jelenti, ami az ember számára mindig elérhetetlen. A Jézus által felrajzolt boldogságfogalom tehát egyáltalán nem egyezik meg a mi hétköznapi értelmezésünkkel. Sőt, mintha egyenesen ellentétes lenne azzal. Jézus szerint valami egészen más a boldogság, mint amit mi annak gondolunk. Magyarán egész életünkben hajkurászunk valamit, amiről azt sem tudjuk, micsoda.

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
herden100
2024. szeptember 12. 00:47
m.youtube.com/watch?v=6p83IbLrU50&t=470s&pp=ygUGQmFyYWth pin.it/3knPUCRrV pin.it/1itcQHTim pin.it/128PWGvO0 pin.it/5jWF2j6E9 pin.it/6NYuZ65Bh pin.it/7dUqbIGSl pin.it/6HnOf4Cia pin.it/5JN0WSDtr pin.it/5hxM99ifw
Gubbio
2024. szeptember 11. 22:48
Az igazán értékes cikkeket, írásokat - már pedig ez annak indul - NEM előfizetéshez kellene kötni. Valahogy úgy, ahogyan az igazi boldogság sem fejezhető ki pénzben.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!