Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

Tönkreteszi a zeneipart a mesterséges intelligencia

2024. július 02. 18:01

Virálisan terjed a zenekészítés "ChatGPT-je", de vajon jó ez nekünk?

2024. július 02. 18:01
Veress Csongor Balázs

Nyitókép: CAIA IMAGE/AFP

***

A mesterséges intelligencia (röviden: MI) berobbanása tavalyelőtt totálisan felforgatta a világot, amelyben élünk. Először a szövegalapú, generatív MI követelt magának figyelmet a ChatGPT különféle verziói képében (a legújabbról itt írtunk bővebben), de nem sokra rá jöttek a képalapú verziók is, mint például a MidJourney.

A legújabb slágertermék azonban nem a szemeinket, hanem a fülünket veszi célba, méghozzá nagyon is emberinek tűnő zenével. Ez pedig a mintegy fél éve elérhető Suno. A mesterséges intelligencián alapuló generatív zenealkotó platform bizony legalább olyan szintű zenéket készít, amilyen szövegeket vagy képeket a fentebb említett „kollégái” – dalszöveggel, hangzással, amivel csak akarjuk – nem véletlenül egyre népszerűbb. S ahogyan a szövegalapú vagy képalapú társainál is komplett szektorokat rendezett át – utcára küldve például programozók ezreit –, itt is megfogalmazódhat bennünk a kérdés a Suno felfutása után:

vajon fennmarad-e a zeneipar ebben a formában, amiben ismerjük?

A digitális kor újabb mérföldkövéhez érkezett a zeneipar a Suno megjelenésével, amely mesterséges intelligenciát használva forradalmasítja a zenealkotást. Ez az innovatív platform lehetővé teszi, hogy bárki, akár zenei előképzettség nélkül is, dalokat hozzon létre egyszerű szöveges utasítások alapján. De vajon milyen hatásokkal járhat ez a technológia a hagyományos zeneiparra? Nézzük meg a Suno előnyeit és hátrányait, a lehetséges pozitív és negatív hatásokat.

Ezt is ajánljuk a témában

Az mesterséges intelligencia zenei forradalma

A Suno egy fejlett mesterséges intelligenciát (MI) használ, amely képes teljes dalokat generálni vokálokkal és hangszereléssel együtt. A platformot 2023 végén indították el, és azóta számos felhasználóhoz eljutott, beleértve a Microsoft Copilot integrációját is. A Suno segítségével a felhasználók különböző zenei stílusokban és témákban hozhatnak létre dalokat egy egyszerű szöveges leírás megadásával.

Ezt is ajánljuk a témában

Itt az új popsztárod: a mesterséges értelem

Akármerre nézünk, a most nyiladozó mesterséges értelem szédítő távlatokat nyit meg számos területen – és most már a zenében is. Előttünk a végtelenül generálható zeneszámok kora?

 

Kétségkívül vannak előnyei

 A Suno kétségkívül ad egyfajta kreatív szabadságot. Vagyis lehetőséget bárkinek, hogy zenét készítsen, függetlenül a zenei képzettségtől. Ez különösen hasznos lehet azoknak, akik mindig is szerettek volna dalokat írni, de nem rendelkeztek a szükséges zenei vagy technikai készségekkel. Ezáltal új kreatív terek nyílnak meg az amatőr zenészek és a kezdő alkotók előtt.

A platformot egyszerű használni, rendkívül felhasználóbarát. A regisztráció után a felhasználóknak csak meg kell adniuk a kívánt zenei stílust és témát, és az MI pillanatok alatt létrehozza a dalt. Ez jelentősen felgyorsíthatja a zenei ötletek megvalósítását, különösen azok számára, akik gyorsan szeretnének új dalokat készíteni.

Mindezt ráadásul ingyenes és fizetős konstrukcióban is, úgy, hogy az ingyenes verzió is lehetőséget ad dalok készítésére, míg a prémium előfizetők extra funkciókat és jobb minőségű zenéket érhetnek el.

A mesterséges intelligencia módszerek alkalmazása a zenei generálásban már a számítástechnika első napjai óta foglalkoztatja a kutatókat. A zene önreferenciális, azaz nem feltétlenül kapcsolódik zenén kívüli fogalmakhoz, és az absztrakció több, egymással összefüggő szintjén szerveződik, ami sajátos kísérleti alanyává teszi a mesterséges intelligencia módszereinek. (Maximos Kaliakatsos-Papakostas - Andreas Floros -  Michael N. Vrahatis)

Azért ez nem ugyanaz

Ugyanakkor, bár a Suno lenyűgöző eredményeket produkálhat, a generált dalok nem mindig érik el a professzionális szintet. 

A MI által létrehozott zenék néha túlságosan sablonosak lehetnek, és hiányozhat belőlük az az érzelmi mélység, amit az emberi alkotók tudnak nyújtani.

Aztán ott vannak a jogvédelmi kérdések is. A mesterséges intelligencia által generált zenék szerzői jogi helyzete bonyolult. A MI által létrehozott művek jelenleg nem jogosultak szerzői jogi védelemre, ami nehézségeket okozhat a felhasználók számára, különösen, ha kereskedelmi célra szeretnék használni a zenéket.

És ami talán a legfontosabb:

A Suno és társai megkérdőjelezhetik a hagyományos zeneipar értékeit és a művészek munkájának elismerését.

 A MI által generált tartalmak elterjedése felveti a kérdést, hogy mi lesz a zenészek, dalszerzők és producerek jövőbeli szerepe.

 

A MI hatása napjaink zeneiparára

Tagadhatatlanul léteznek pozitív hatásai is a mesterséges intelligencia megjelenésének, először is, lehetőséget ad új tehetségek felfedezésére és támogatására, akik esetleg nem rendelkeznek hagyományos zenei képzettséggel. 

A MI által létrehozott zenék új műfajok és stílusok kialakítását is segíthetik, mivel az algoritmusok képesek olyan kombinációkat létrehozni, amelyekre az emberi alkotók esetleg nem gondolnának.

Emellett a Suno felgyorsíthatja a zenei produkciós folyamatokat, csökkentve a dalok létrehozásához szükséges időt és anyagi ráfordítást. Ez különösen hasznos lehet a kis költségvetésű projektek és a független művészek számára, akik gyorsabban és olcsóbban tudnak zenét készíteni.

A mesterséges intelligencia által generált zenei alkotások elterjedése azonban komoly kihívásokat is jelenthet a zeneipar számára. 

Az egyik legnagyobb probléma a zenészek és dalszerzők megélhetésének veszélyeztetése. Ha a MI képes versenyképes minőségű zenéket előállítani, csökkenhet az emberi alkotók iránti kereslet, ami negatívan befolyásolhatja a zenei karriereket és a művészeti közösségeket.

Továbbá, a MI által generált zenék jogi és etikai kérdéseket is felvetnek. Az algoritmusok gyakran használnak nagy mennyiségű adatot a tanuláshoz, ami szerzői jogi problémákat okozhat, ha ezek az adatok engedély nélkül kerülnek felhasználásra. Emellett a MI által létrehozott tartalom hitelessége és eredetisége is megkérdőjelezhető, ami újabb vitákat generálhat a művészet és a technológia kapcsolatáról.

Összegezve, a Suno és más, hasonló zenealkotó platformok izgalmas új eszközök a zene világában, melyek új lehetőségeket nyitnak meg a kreatív alkotásban. 

Azonban, mint minden új technológia, ez is számos kihívást és kérdést vet fel, amelyekre a zeneiparnak és a társadalomnak választ kell találnia.

 A MI által generált zenék lehetőségei és korlátai egyaránt jelentős hatással lehetnek a jövő zenei világára. Ahogy haladunk a korral, fontos, hogy a technológiai innovációk mellett a művészi értékeket és a jogi kereteket is szem előtt tartsuk.

 

Vélemények a mesterséges intelligencia használatáról a zeneiparban

A MI már most is képes végtelen számú és stílusú dalt létrehozni. Képes befejezni egy Beethoven-szimfóniát, vagy létrehozni egy vadonatúj számot egy olyan hajdani együttestől, mint a Beatles. 

Az egyik zenei terület, ahol a mesterséges intelligencia hatása különösen erős, a popzene. A mesterséges intelligencia használata a popslágerek létrehozásában már olyannyira elterjedt, hogy a Grammy-díjkiosztó bejelentette, hogy lehetővé teszi, hogy a mesterséges intelligencia segítségével készített dalok is részt vegyenek a rangos zenei versenyen. 

Becslések szerint az amerikai zenészek 60%-a használt már mesterséges intelligencia technológiát a művei létrehozásához. 

Ennek ellenére az amerikai Artist Rights Alliance nevű jogvédő szervezet nyílt levelét több mint 200 művész írta alá, amelyben felszólítják a mesterséges intelligenciát fejlesztő vállalatokat, az MI-t használó platformokat és digitális zenei szolgáltatókat, hogy hagyjanak fel a művészek jogainak megsértésével – írja az EuroNews.

 Az aláírók között olyan ismert előadók találhatók, mint Stevie Wonder, Robert Smith, Billie Eilish, Nicki Minaj, az R.E.M., Katy Perry, Sheryl Crow, Smokey Robinson, valamint Bob Marley és Frank Sinatra örökösei.

Az is igaz, hogy nem minden előadó aggódik. A kanadai énekesnő, Grimes, például kifejezetten bátorítja követőit arra, hogy használják a hangját új szerzeményekhez és ha azok sikeresek lesznek, osztozhatnak az ezekből származó jogdíjakon.

A világ legnagyobb hanglemezkiadói viszont nem osztják Grimes nézeteit. A Sony Music, a Universal Music Group és a Warner Records ugyanis, a szerzői jogok megsértése miatt, jogvédett alkotásonként 150 ezer dollárnyi kártérítést követelnek a Suno és a Udio elnevezésű MI-modelleket működtető startupoktól.

A MI és a zeneipar kapcsolata jelenleg egy igen összetett és vitatott terület, ami a kreativitás támogatása mellett, a jogi és etikai kérdések megválaszolása érdekében mielőbbi szabályozást igényel.

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-115
2024. július 04. 14:58
🍓 ️ ­­­É­­­r­t­­é­k­­­e­­­l­­­d­ ­­­a­ ­s­z­­e­x­­­i­ ­­p­­­u­­­n­c­i­­m­­­a­­­t­­­ 👉 𝐖­­𝐖­𝐖­­­.­­­𝐗­𝟏­­𝟖­­­.­𝐅­­𝐔­­­𝐍
horvathlaszlo
2024. július 02. 21:18
Tönkreteszi a zeneipart? Azt meg hogy? Nem mennek el az emberek a Metallicára, meg a maidenre esetleg AC/DC sem lesz többet?
zseboszkiraly
2024. július 02. 20:26
Azért szúrjuk ki a lufit: A MI sem nem eredeti , sem nem kreatív, sem nem alkalmas döntéstámogatásra. Egyszerű mix, összekolportálása már ismert elemeknek, az alkotó ideológiai szándékainak megfelelően. Fogyasztói szellemileg lusta emberek.
Cross Wire
2024. július 02. 20:02
Nem kell aggódni, a "nagyok" már használják...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!