Gelatót minden mennyiségben!

2024. július 10. 22:32

2024. július 10. 22:32
Top,View,Of,Colorful,Fruit,Ice,Cream,Scoops,In,White
Annoni Gianni
Annoni Gianni

Nyitókép: Shutterstock 

A fagylalt kétségtelenül a leghíresebb olasz desszert a világon, keletkezéséről az idők során számos fantáziadús történet és legenda született. Eredetének bizonyítása nem egyszerű, hiszen sok helyről származó történelmi utalást ismerünk a tej és bizonyos élelmiszerek fagyasztással való tartósításának ősi szokásaira. Biztosan nem tudjuk, honnan ered az ételek lefagyasztásának ötlete, de azt tudjuk, hogy sok kultúrában, eltérő földrajzi helyeken próbálkoztak vele.

Kedvelt ókori desszert

A fagylaltra utaló történetek a Bibliában is meg­találhatók: Izsák kecsketejből és hóból készült jeges italt kínált apjának, Ábrahámnak, hogy leküzdje a hőséget. A gyümölcsök, a tej és egyéb tejtermékek tartósítása fagyasztással és hűtéssel az ázsiai ré­giók szokásaiban és kultúrájában körülbelül Kr. e. 2000-re nyúlik vissza. Kínában ekkor már tejből és fűszerekkel ízesített főtt rizsből keveréket készítettek, amit aztán a hóba tettek megszilárdulni, vagy a különféle tejeket liszttel főzték és fémcsövekben fagyasztották kámforral együtt, hogy ízt adjon neki. A mongol inváziók révén ez a készítmény később Görögországba és Törökországba is eljutott, hasonlóan a Földközi-tenger más országaihoz.

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!