Trump megemeli a mexikói importvámokat – elszállhat az avokádó ára

Az amerikaiak által fogyasztott avokádó 90 százaléka Mexikóból érkezik.

Nyitókép: Shutterstock
A fagylalt kétségtelenül a leghíresebb olasz desszert a világon, keletkezéséről az idők során számos fantáziadús történet és legenda született. Eredetének bizonyítása nem egyszerű, hiszen sok helyről származó történelmi utalást ismerünk a tej és bizonyos élelmiszerek fagyasztással való tartósításának ősi szokásaira. Biztosan nem tudjuk, honnan ered az ételek lefagyasztásának ötlete, de azt tudjuk, hogy sok kultúrában, eltérő földrajzi helyeken próbálkoztak vele.
A fagylaltra utaló történetek a Bibliában is megtalálhatók: Izsák kecsketejből és hóból készült jeges italt kínált apjának, Ábrahámnak, hogy leküzdje a hőséget. A gyümölcsök, a tej és egyéb tejtermékek tartósítása fagyasztással és hűtéssel az ázsiai régiók szokásaiban és kultúrájában körülbelül Kr. e. 2000-re nyúlik vissza. Kínában ekkor már tejből és fűszerekkel ízesített főtt rizsből keveréket készítettek, amit aztán a hóba tettek megszilárdulni, vagy a különféle tejeket liszttel főzték és fémcsövekben fagyasztották kámforral együtt, hogy ízt adjon neki. A mongol inváziók révén ez a készítmény később Görögországba és Törökországba is eljutott, hasonlóan a Földközi-tenger más országaihoz.