A XVI. kerületet többnyire unalmasnak írják le a krónikák, pedig már a neve is különös – ugyanis nincs neki

2024. július 17. 23:12

Az egyszobás lakások aránya itt a legkisebb Budapesten, 8 százalék, a négy- vagy több szobás lakásoké pedig a legnagyobb, 35 százalék.

2024. július 17. 23:12
null
Nizalowski Attila

 Nyitóképen: Bellovics Imre mátyásföldi kertje, 1890. Fotó: Országos Széchényi Könyvtár

A kerületben csak a városrészeknek van nevük: Árpádföld, Cinkota, Mátyásföld, Rákosszentmihály, Sashalom. 1995-ben próbáltak ugyan választani az Ilona-kertváros, Pestszentmargit, Margitváros és Szilas-kertváros közül, végül elbukott a keresztelő. A Margit nyilván vallási okból, az Ilona meg minden miatt. Szent Margit, IV. Béla lánya úgy jött figyelembe, hogy itteni földet adományozott a király a Nyulak szigeti Domonkos-rendieknek, akikhez a lánya tartozott. Van a megosztón egy videó Ungarischer Tantz – 13th c címen. Osztrákok mutatják meg benne, hogy miféle vidám erőt, intelligenciát, méltóságot vitt hozzájuk Margit nagynénje, Árpád-házi (Türingiai) Szent Erzsébet, aki máig az egyik legnépszerűbb katolikus szent öt kontinensen. Úgyhogy nem kéne szégyellni a Margit nevet, plusz a hely himnuszává tenném a dalt.

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 67 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-5000061
2024. szeptember 06. 15:29
🍓 ️ ­­­É­­­r­t­­­é­k­e­­­l­­d­ ­­a­­ ­s­z­­e­­x­­i­­­ ­p­u­­n­­­c­i­­m­­a­­­t­­ 👉 𝐖­­­𝐖­­­𝐖­.­𝐗­­𝟏­­𝟖­­.­𝐅­­𝐔­­𝐍
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!