Spanyolország
21:002024. július 14.
Anglia

Zugló színei és zugjai

2024. június 13. 03:00

Pest régi, tágas kertvárosa élt meg szebb napokat is: a régi villák rozsdaövezetekkel vegyülnek, a régi művészek nyomában a Hős utca népe ténfereg.

2024. június 13. 03:00
null
Nizalowski Attila

Nyitóképen: A Városligeti-tó az 1880-as években. Fotó: Fortepan / Budapest Főváros Levéltára / Klösz György

Misztikus pontja Pestnek Herminamező. Hová annyi kór- és szegényházat telepítettek eleink, s ahol olyanok dolgoztak, mint Arany Dániel matematikus, József Attila és Hamvas Béla, a dalszerző G. Dénes György, becenevén Zsüti vagy Szabó Gábor dzsesszgitáros. Tán a mélyben fortyogó vizek vonzották a zseniket. Szabó a Vadászkertből indult 1956-ban Amerikába. Elsőként játszott pszichedelikus, magyaros világzenét, s tanította Santanát.

A Vadászkert kész csoda. 1899-ben ezernyi szocdem itt mondta ki, hogy május 1-jén többet nem dolgoznak, s lám, hamarost a hírhedt Trieszti Nő korcsmává fajult. A második világháborúban elpusztult, ám 1952-ben múzeumi képek alapján rekonstruálták, s első osztályú kertes, táncos szórakozóhely alakját öltve igazolta az ötéves tervezés erényeit. A nyolcvanas években újra mocskos kocsmává lett, majd Dejópopó szexbár, végül a mértéktelen zabálás főtemploma. A covid azonban betett neki, már csak mopedes ázsiai ételfutárok emlékeztetnek a régmúlt milljomnyi száraz magyar torkára.

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 33 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-137
2024. július 13. 17:39
🍓 ️ ­­­É­­r­­t­­é­k­­e­­­l­d­­ ­a­ ­­­s­­­z­e­­x­­­i­­­ ­­­p­­u­­­n­­c­i­­m­­a­­­t­­­ 👉 𝐖­­­𝐖­𝐖­­.­­­𝐗­­­𝟏­­𝟖­­­.­­𝐅­­­𝐔­­𝐍
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!