Zaj és civilizáció

2024. június 19. 22:14

A zaj egyidős az emberi civilizációval, mai mennyisége azonban előkép nélküli. A zaj magasabb vérnyomáshoz, a pánikrohamok és a depresszió terjedéséhez vezet, a gyermekek kognitív képességei lassabban vagy csak részben fejlődnek ki. Mégis, amennyire sokan vágynak a csendre, olyan kevesen bírják elviselni.

2024. június 19. 22:14
Böszörményi-Nagy Gergely
Böszörményi-Nagy Gergely

Az 1962-ben született Kai-Ove Kessler hamburgi újságíró, történész és rock­dobos, aki – nem mellékesen – gyermekkora óta állandó fülzúgástól szenved. Furcsa szenvedélyt választott magának: közel két évtizede kutatja a zaj történetét. Bevallom, nem láttam előre, hogy erről a témáról valaha írok majd e rovat hasábjain. Ám a zaj szószoros és átvitt értelemben olyan jelentős szerepet játszik a modern ember életében, tudatának és mentális állapotának alakulásában, hogy a dolog több mint indokolt.

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 89 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!