Törökország
18:002024. június 18.
Grúzia
Portugália
21:002024. június 18.
Cseh Köztársaság

Anne Hathaway így próbálta meg feldolgozni élete legnagyobb traumáját

2024. június 02. 19:13

Feleségek harca az idillinek látszó kertvárosban: az Anyai ösztön szépen fényképezett, izgalmas beállításokkal teli mozi lett, ami azonban végig a felszínen mozog. Kár, mert Anne Hathaway és Jessica Chastain egyaránt remekel benne.

2024. június 02. 19:13
null

Nyitó- és jelenetkép: Forum Hungary

***

Német Dániel írása

Az Anyai ösztön valahol a tökéletes randifilm: súlyos témákat boncolgat ugyan, de olyan felszínesen és felejthetően, hogy garantáltan nem mérgezi meg a vetítést követő estét. Kár érte, mert Anne Hathaway és Jessica Chastain a lelkét is kijátssza benne.

Viszonylag ritkán fordul elő, hogy egy rendező egyben az operatőre is egy adott filmnek. Benoît Delhomme utóbbi területről érkezett, ő fényképezte mások mellett a Tom Hardy és Shia LaBeouf főszereplésével készült westernt (Fékezhetetlen) vagy a Neflix-féle Lady Chatterley szeretőjét. Első direktori bemutatkozásából is jól érezhető, hogy kiváló a vizuális érzéke, a képsorokat azonban nem képes megtölteni tartalommal. 

Noha, ha van olyan alkotás, amely már az alapkoncepciója okán is számos súlyos kérdést mélyrehatóan feszegethetne, az az Anyai ösztön, de végül a felszínt is alig-alig sikerült megkapargatnia.

Az 1960-as évek amerikai kertvárosában játszódó történet középpontjában két, egymás szomszédságában élő, már-már testvéri viszonyt ápoló feleség áll: a nők segítenek egymásnak a gyerekeik nevelésében és felügyeletében, gyakran átjárnak a másikhoz vacsorázni vagy éppen iszogatni. Az idillt váratlanul romba dönti, amikor egyikük fia balesetben meghal. A kapcsolatuk ezután hamar elmérgesedik, az áldozat édesanyja a másik asszonyt hibáztatja, aki pedig egyre inkább gyanítani kezdi, hogy a tragédiát elszenvedett barátnője bosszút akar állni rajta;

 a mind paranoidabb helyzet mindkét család életét szépen-lassan teljesen megfertőzi.

Jessica Chastain az Anyai ösztön című filmben.

Anne Hathaway két hónapja a Vanity Fairnek adott interjújában beszélt arról, hogy 2015-ben elveszítette a kisbabáját, a trauma pedig a saját megfogalmazása szerint csaknem őrületbe kergette, komoly alkoholproblémákkal is szembe kellett nézni akkoriban. Épp ezért tűnik bátor és egyben furcsa döntésnek a részéről, hogy elvállalta egy olyan nő szerepét, aki szintén elveszti a gyerekét. 

Mondhatnánk, hogy ez biztosan egyfajta traumafeldolgozás, ám a karaktere enyhén szólva sem éppen hétköznapi módon kezeli a gyászt. Lényegében egy fenyegető szörnyeteg jelenik meg a vásznon; korábban mindenesetre el sem tudtuk volna képzelni, hogy az őzikeszemű, a világ legszelídebb és legártalmatlanabb teremtésnek tűnő sztár egyszer majd a frászt hozza ránk. A barátnőjét megformáló Jessica Chastain nem kevésbé kiváló és drámai, meg sem érdemel a film két ilyen első osztályú alakítást.

Az Anyai ösztön egyébként a nemzetközileg szinte teljesen ismeretlen, azonos című belga–francia dráma-thriller remake-je, és ha megnézzük a 2018-as produkció előzetesét, akkor látszólag igen szolgai feldogozásról van szó:

 az új verzió a helyszíneiben, beállításaiban, de még a karakterek külseje tekintetében is kísértetiesen hasonlít az elődjére. 

És teljesen felesleges volt a sztorit a hatvanas évekbe átültetni, mert a rádióadások és beszélgetések révén beszűrődő aktuálpolitikai hangulat ugyan bír némi atmoszférateremtő jelleggel, más funkciója nincsen; a konfliktusok és a drámai események elkerülésében nem segítene például, ha a szereplők a modern technológia eszközeivel élhetnének. 

Miként annak sincs jelentősége, hogy ez a változat az Egyesült Államokban játszódik; hasonló események bárhol, bármikor ugyanígy megtörténhettek volna az elmúlt száz évben, bár az amerikai kertvárosok a kissé képmutató, hamiskás álidilljükkel, a látszólag boldog felszín alatt megbújó titkaikkal és bűneikkel mindig izgalmas helyszínek. 

A külsőségek tekintetében Benoît Delhomme több mint tisztességes munkát végzett, a beállítások izgalmasak, kár, hogy ahogy említettük, nem volt képes mélyre ásni a pszichológiai kérdésfelvetések tekintetében. A forgatókönyv a nyolcvanas-kilencvenes évek tipikus amerikai thrillerjeit idézi, azok minden közhelyével. A hasonló tucatprodukciók közül az Anyai ösztön csupán a valóban kiváló színészi játékokkal és a míves vizualitásával emelkedik ki.

 

 

Összesen 47 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
strz-123
2024. június 03. 09:31
"Anne Hathaway két hónapja a Vanity Fairnek adott interjújában beszélt arról, hogy 2015-ben elveszítette a kisbabáját, a trauma pedig a saját megfogalmazása szerint csaknem őrületbe kergette, " Ez azért érdekes, mert a művésznő egyébként az abortusz lelkes támogatója. Csak a kontextus miatt hozzáteszem, itt nem a megerőszakolt nők vagy egészségügyileg veszélyeztetett nők esetében végrehajtott abortuszról van szó, amerikában az abortusz őrület, az női jogokért folytatott harc ott tart. hogy a szülés előtti pillanatban is kérhesse a nő a gyerek elpusztítását. Tehát a művésznő mikor arra van szükség, a kisbabák megöléséért kampányol, amikor ara van szükség akkor nehéz feldolgoznia a kisbabája elvesztésését. Ami annyit jelent, elvetélt. Ami ugyanaz a kategória mint az abortusz, csupán az egyiket a sors intézi, a másikat egy orvos. Nekünk pedig a művésznő képmutatását és haszonlesését nehéz elviselnünk - bociszemek ide vagy oda.
Héja
2024. június 03. 08:13
A kritikus szerint is gyönge filmet minek elemezgetni?
CsakOlvas
2024. június 02. 19:23
https://www.sparknotes.com/lit/martianchronicles/section6/
connorj
2024. június 02. 19:17
https://m.youtube.com/watch?v=u9GEcdg5QKc&pp=ygUSQ3NpbGxhZ29rIGvDtnrDtnR0
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!