A rózsák dombján és azon is túl

2024. március 21. 06:34

A Dunától Budapest határáig tart, a harmada azonban külterület, erdő, völgy és vaddisznó: kalandozások következnek a II. kerület hegyein-völgyein.

2024. március 21. 06:34
null
Nizalowski Attila

Nyitóképen: Iskolai ünnepség Budán, háttérben a Rózsadombbal. Fotó: Fortepan / Ebner 

A II. kerület csupa ellentét. Több mint harminc vadregényes nevű városrészből áll (Rézmál, Pasarét, Pesthidegkút, Pálvölgy), még sincs saját neve. Ez az egyik legnagyobb kerületünk. Már az őskorból, illetve Róma és a honfoglalás korából is vannak emlékei, de a boldog békeidők bérházakkal zsúfolták tele, elrejtve előlünk a régit.

Az ország „legmagasabb presztízsű lakóövezete” a Rózsadomb. Sokan ebből arra következtetnek, hogy az itt élők sznobok. Valójában a Bem-szobortól indult az 1956-os forradalom, s a Széna tér a leghősiesebb kiállások színtere volt. A Borbolya utcában élt a 130 éve született Nizsalovszky Endre jogtudós, akit 1956-ban az MTA főtitkárává választottak, majd utóbb megfosztottak egyetemi és akadémiai tisztségeitől. Kapcsolata a szomszédságában élő Mansfeld Péterrel a forradalom egyik szép története. Az idős professzoré, aki nem adja fel, és magányosan írt könyveivel végül nyugaton is hírnevet szerez, s a tizenéves fiúé, aki hófehér bőrű lányokról szeretne álmodni, de az életéért küzd. Azt mondják, Budapest egyik leghangulatosabb helye a Mansfeld park a város és a méltóságteljesen hömpölygő folyó panorámájával.

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-76
2024. április 28. 00:19
🍓 ️ ­A­­­ ­d­ö­­­g­­ö­­­s­­ ­­­l­­­á­­­n­­­y­­­o­­­k­ ­v­­­á­­r­­n­­­a­k­­ ­r­­á­­­d­­­ 👉 𝗪­­­𝗪­­𝗪­­.­­­𝗖­­­𝗨­­𝗠𝟰­.­𝗙­­𝗨­­­𝗡
Patika
2024. március 21. 06:52
Köszönöm ezt a szépre sikerült zsidó almanachból kiollózott ismertetést a rózsák dombjáról. De ahogy a mondás tartja.: Nincsen rózsa tövis nélkül, főleg hogy annak csak tüskéi vannak... Egyet épp most állítok a firkász kezedbe, hogy érezd mennyire más az igazság a zsidó piedesztálkodáshoz képest.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!