Repülő Pest-Buda

2024. február 21. 23:21

Új szimbóluma van Budapestnek, a Városliget felett imbolygó, piros-fehér csíkos, vidám léggömb. Akár tetszik, akár nem, már tízezernél is több itt készült videó fut a megosztón: zsibongó turistákat látunk, akik igyekeznek feldolgozni varázslatos élményeiket.

2024. február 21. 23:21
null
Nizalowski Attila

A léggömb nekünk már nem szimbólum. Nem jut eszünkbe róla a Verne-féle Öt hét léghajón, sem a The Smashing Pumpkins Tonight, Tonight című klipje a mesés holdra szállással, huszármentével és selyemparaplés szépasszonyokkal, csak a megkésett kelet-európai fejlődés. Ami igaz, ha hagyjuk átírni a történelmünket.

A magyar repülés a reneszánsz Verancsics Fausztusszal indult. A mára elfeledett tudós a szélturbina és sok más technikai újítás mellett ejtőernyőzéssel is foglalkozott. Nevét Trianon óta „sértés” magyarul írni, tekintettel a dalmát érzékenységre – hiába élte emberünk élete javát e hazában, és szolgált csanádi püspökként.

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!