Indulnak az Örökhétfők

2024. február 07. 23:08

Állandó Petri György-tér nyílik a PIM-ben.

2024. február 07. 23:08
null
Győrffy Ákos
Győrffy Ákos

Decemberben lett volna nyolcvanéves Petri György. Lett volna, hiszen már nagyon régen, 2000-ben távozott közülünk. Fiatalon, ahogy mondani szokás, bár ötvenhét év azért nem olyan kevés. Ebbe az ötvenhét évbe sok minden belefért, Petri esetében pedig különösen sok volt ez a sok minden. Két végén égette a gyertyát, nem vitás, és a létezésnek arra a perspektívájára, amit ő birtokolt, a legpontosabban maga világít rá életében megjelent utolsó, Amíg lehet című kötetének Nélkül versében: „Nehéz nélkülem / elképzelni a világot. / De ki mondta, / hogy muszáj elképzelnem? // (Mellesleg, el tudom képzelni: / egy tányér tejszín / macska nélkül.)” A halála óta eltelt bő két évtizedben mintha a helyét keresné az életműve, s egyelőre úgy látszik, nem igazán találja. Vannak, akik szerint a verseinek zömét átjáró közéleti és aktuálpolitikai reflexiók miatt ez a költészet túlságosan erősen kötődött ahhoz a korhoz, amelyben megszületett. E sorok írója is részben így látja, de csak részben. Mert van Petri költészetének egy másik vonulata is. 

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Kapcsolódó cikkek

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-41
2024. február 17. 19:53
🍓 ️ F­­o­­­r­­r­­ó­­ l­á­­­n­yok sz­­­ex­­­et ak­ar­­­n­­­ak, ba­­­sz­d m­eg ők­­et itt 👉 𝗪­𝗪­𝗪­.­­𝗖­𝗨­­­𝗠𝟰­.­­­𝗙­­𝗨­­­𝗡
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik