Negyvenéves lett Kim Dzsongun – születésnapi portrénk Észak-Korea aktuális diktátoráról

2024. január 08. 09:05

Ember vagy szörnyeteg, esetleg mindkettő? Észak-Korea félisteni státuszú vezetője a világ egyik legtitokzatosabb alakja, a keménykedés és a „jófejség” groteszk keveréke.

2024. január 08. 09:05
KIM Dzsong Un
Kovács Gergő
Kovács Gergő

Létezik egy titokzatos állam messze Ázsia keleti csücskében, ennek a titokzatos államnak létezik egy titokzatos vezetője, aki 1984. január 8-án született, vagyis ma lett negyvenéves, s születésnapja természetesen nemzeti ünnep arrafelé. A vezetőt Kim Dzsongunnak, az államot Észak-Koreának nevezik. A nagy titokzatosságban azért 

egyvalami világos: maga a borzalom, ami belengi az országot széltében hosszában,

a terror, a nemzedékek óta tartó agymosás, amire csak egy totális diktatúra képes. Nemzetközi szervezetek kétszázezer politikai fogolyról számolnak be, akik koncentrációs táborokhoz hasonló körülmények közt élnek. 

Amennyire tudhatjuk, tömeges éhhalál tizedeli a lakosságot, börtönbüntetés jár külföldi zene hallgatása miatt, a külföldi telefonhívásért pedig halálbüntetés. 

Aki jelét adja a diktátorral szembeni nemtetszésének, például ásít egyet, halállal lakol,

és ha valaki bűncselekményt követ el Észak-Koreában, nem csak őt büntetik meg, hanem a nagyszüleit, a szüleit és gyermekeit is. Emellett szinte viccnek tűnik, hogy mindenkinek államilag meghatározott frizurát kell hordani. De ez nem vicc, és nem Orwell könyve egy elképzelt, mindent – testet és lelket – leuraló hatalomról. Ez a valóság Észak-Koreában, 2024-ben. (A szörnyállam történelmi, eszmei hátterét most nem vázoljuk.)

Nem kérdés, hogy az ország félistenként kezelt, állami kultusz övezte vezetőjét nehéz volna ezek után hétköznapi, szerethető, megközelíthető emberi lényként leírni, de részben, ahogy a világon mindenki, ő is áldozat: ha nem másé, akkor a transzgenerációs pszichológia által megénekelt felmenők tetteinek, gondolatainak az áldozata, illetve a jó öreg emberi természeté, amely természet sajnos eléggé hasonlóan reagál a hatalomra, mindannyiunk esetében. 

Ha ez a rendszer valaha összeomlik, és napvilágot látnak a mélység iszonyú konkrétumai, minden bizonnyal Kim Dzsongunról is könyvek, filmek születnek:

teljesebb képet kaphatunk mind a szörnyetegségéről, mind az emberi oldaláról, főleg, hogy a kettő tán ugyanaz. Addig azonban maradnak a foghíjak, érdekességekkel tűzdelve.

Nézzük tehát a tények szintjén, kicsoda Kim Dzsongun, ez komor, ám olykor mosolygós, gömbölyded alak, aki a kezdeti időkben, pár éve még nemzetközi gúny tárgya volt, mára azonban Észak-Koreát olyan globális fenyegetéssé tette, amilyenné azt apjának, Kim Dzsongilnek sem sikerült!

Jó családba kell érkezni: már a születésekor kultusza volt

Kim Dzsongun az előző észak-koreai vezető, Kim Dzsongil legfiatalabb fia, az örökletes köztársaságot és a „Kim-dinasztiát” alapító Kim Ir Szen unokája. Ahogy azt el is várjuk egy észak-koreai kormányzati személyiségtől, Kim Dzsongun diktátor-lét előtti életét meglehetős titok övezi. 

Tudjuk azonban, hogy amikor Kim Dzsongil és harmadik felesége legfiatalabb fia 1984-ben megszületett, seperc alatt államilag jóváhagyott személyi kultusz indult: a családi mitológia (!) azt állította, hogy a Kimek félisteni dinasztia, akiket szoros „kapcsolat fűz” a koreai-kínai határon fekvő, szentként tisztelt Paektu hegyéhez, így nincs mit tenni: 

a legifjabb Kim hősies tulajdonságokkal és természetfeletti erővel rendelkezik, punktum. 

Kim Dzsongunnak két testvére van: az 1981-ben született bátyja, Kim Dzsongcshol, valamint az 1987-ben született húga, a jelenleg is befolyásos politikai szereplő, Kim Jo Dzsong. Volt egy idősebb féltestvére is, Kim Dzsongnam, ám ő már nincs, ami nem véletlen, még szó esik róla. 

A dinasztia: Kim Ir Szen, Kim Dzsongil, Kim Dzsongun

Hétévesen Mercivel hasított, aztán rászokott a cigire

Kim Dzsongun jelleméről, szokásairól, hobbijairól első kézből apja személyi (sushi)szakácsa révén tudunk: a japán Kendzsi Fudzsimoto hétéves kora óta ismeri a leendő diktátort, 13 évig szolgált a Kim család kötelékeiben, és 2001-ben menekült el Észak-Korea szürreális világából.

A szakács szerint a kicsi Kim a pólókat és a sportcipőket jobban kedvelte, mint a hagyományos öltözködést, és szeretett a palota területén Mercedesszel kocsikázni. „Én ültem az anyósülésen” – nyilatkozta Fudzsimoto, aki hozzátette: Kim hétévesen tökéletesen vezetett, 

külön ülést készítettek neki, mert nem érte el a pedálokat. A kisfiú rajongott Van Damme karatefilmjeiért, a Beatlesért,

a Super Mario játékért, a rollerezésért.

Kim Dzsngun 

13 éves kora óta dohányzik, 15 éves kora óta iszik: kezdetben a Johnny Walker whiskyt részesítette előnyben,

és titokban Yves Saint Laurent cigarettát szívott a szakáccsal, de később bordeaux-i bort kortyolgatott, és mentolos Cartier-t szívott. Állítólag több plasztikai műtéten esett át, hogy arcát minél hasonlatosabbá tegyék nagyapjáéhoz, az államalapító Kim Ir Szenéhez.

Az ifjú Kim Dzsongun svájci kalandja

Egyes információk szerint valamennyi gyermek Svájcban töltötte a gyermekkorát az édesanyjukkal, mások szerint Kim Dzsongun diplomatáknak álcázott nagybátyja és nagynénje álgyermekeként járt nemzetközi iskolába ugyanitt. Kim Dzsongun korai oktatásának részletei változatosak és vitatottak. Úgy tűnik, 1993 és 2000 között előkészítő iskolákba járt Svájcban, ahová biztonsági okokból álnéven, hamis személyazonossággal iratkozott be. 

Állítólag párszor elszólta magát, de nem lett baj, mert nem hittek neki az osztálytársai. 

A visszaemlékezések szerint imádta a kosárlabdát, rengeteg Nike-cipője volt, rajongott a Chicago Bullsért és Michael Jordanért, és kapaszkodjon meg: egybehangzó vélemények szerint 

nagyszerű humora volt, mindenkivel jól kijött.

2002 és 2007 között a legtöbb forrás szerint már észak-koreai egyetemekre járt, fizikából szerzett diplomát és hadseregtiszti rangot kapott.

A hatalomátvétel sima ügy volt

Kezdetben nem gondolták Kim Dzsongunról, hogy képes lesz átvenni mintadiktátor apja és nagyapja örökségét. Elemzők inkább bátyjára, Kim Dzsongcsholra és idősebb féltestvérére, Kim Dzsongnamra összpontosítottak, ám Kim Dzsongnam Japánból való kitoloncolása 2001-ben (a Disneylandbe próbált átszökni) és Kim Dzsong Csol állítólagos „férfiatlansága” jelentősen javította a legifjabb Kim esélyeit., Miután egy sor magas rangú politikai tisztséget kapott, elemzők már őt tekintették a leendő örökösnek. 

Források kiemelik: Dzsongun mellett szólt az is, hogy 

kerülte a nyugati befolyást, rendszeresen hazatért, amikor nem járt iskolába, 

és az is, hogy édesanyja rajongott érte, „Hajnalcsillag Királynak” becézte.

Amikor 2010-ben Kim Dzsongil Kínába látogatott, egy jelentés szerint Kim Dzsongun elkísérte apját az útra. Ekkor már széles körben őt tekintették a trónörökösnek, és amikor Kim Dzsongil meghalt, ezt hivatalosan is megerősítették. 

KIM Dzsong Un
Kim Dzsong Un látogatást tesz a Phenjan közelében fekvő haditengerészeti központban. MTI/EPA/KCNA

Riválisai likvidálása, nukleáris próbálkozások, külpolitikai hullámzás

A gömbölyded, avatatlan szemmel talán ártatlannak tűnő Kim Dzsongun hamar kimutatta a foga fehérjét, és nem csak a szó szoros értelmében. 

Hatalomra kerülését követő öt éven belül kivégeztette nagybátyját, és egybehangzó források úgy vélik, elrendelte féltestvére meggyilkolását

 egy Kuala Lumpur-i repülőtéren Malajziában, majd Észak-Korea azt állította, hogy kifejlesztett egy olyan hidrogénbombát, amelyet interkontinentális ballisztikus rakétába lehet szerelni. A tények: a 2006 és 2017 között végrehajtott hat nukleáris kísérletből négy Kim Dzsongun alatt történt. 

Mégis, Kim Dzsongun váratlanul olajágat nyújtott Dél-Koreának újévi beszédében. Sokan mindezt úgy magyarázták, hogy a bekeményítés csak az enyhülés előjátéka, politikai manőver volt, és kétségtelen: a diplomáciai aktivitás fellendült, 

a két Korea magas szintű találkozókat tartott, a 2018-as téli olimpia megnyitóünnepségén egy zászló alatt vonultak fel. 

Kim Dzsongun az „ősellenség” Egyesült Államok irányába is nyitottnak tűnt: 2018-ban Donald Trump amerikai elnökkel történelmi jelentőségű személyes megbeszélést folytatott Szingapúrban. Ekkor kinézett egy olyan megállapodás, amely esetleg Észak-Korea nukleáris leszereléséhez vezethet. De nem lett belőle semmi, sőt. Az USA és Észak-Korea közötti kapcsolatok megromlottak, és

 a 2019-ban tartott második Trump-Kim csúcstalálkozó hirtelen, megállapodás nélkül ért véget.

A tárgyalások megrekedtek, miután a Trump-kormányzat nem volt hajlandó feloldani a szankciókat, amíg Korea teljes mértékben fel nem hagy nukleáris programjával.

2020-ban Kim Dzsongun közölte: megszünteti a nukleáris és nagy hatótávolságú rakétakísérletek felfüggesztését – amit még Trump ért el nála –, 2022 elején pedig bejelentette, Észak-Korea sikeresen elindította eddigi legnagyobb interkontinentális ballisztikus rakétáját, a Hwasong-17-et – ami állítólag később lezuhant. Az orosz-ukrán háború kitörésekor egyértelműen Putyin mellé állt.

Trump és Kim Dzsongun, MTI/Yonhap

Kim Dzsongun, a férj

2012-ben Kim Dzsongun megnősült. Televíziós felvételek kerültek elő egyik pillanatról a másikra, amelyeken egy ismeretlen nő látható, aki vele együtt vesz részt rendezvényeken. Mint később kiderült, felesége az az énekesnő lehet, (ál)név szerint Ri Szoldzsu, akit még valószínűleg Kim Dzsongil tiltott el a fiától. Mások szerint a házasságot épphogy Kim Dzsongun apja rendezte el: miután 2008-ban agyvérzést kapott, biztosítani akarta az utódlást – ezek szerint nem ő volt a tiltott szerelem. 

A first lady-ről keveset tudunk, de elegáns megjelenése miatt egyes elemzők szerint felsőosztálybeli családból származhat

és minden bizonnyal egy fellépés során felkeltette fel leendő férje figyelmét. A dél-koreai hírszerzés szerint a párnak három gyermeke van. 

2013-ban az országba látogató Dennis Rodman amerikai kosaras azt állította, találkozott az egyik kislánnyal

„A kezemben tarthattam, és beszéltem Ri asszonnyal is. Kim nagyszerű apa, és gyönyörű családja van” 

– mondta a Féreg becenévre hallgató klasszis.

Rodman és Kim Dzsongun „szerelme”

Dennis Rodman, az NBA egykori világsztárja lett az első amerikai, aki találkozott a nukleáris állam vezetőjével 2013-ban. „Egy életre szóló barátot szereztél” – mondta Rodman Kimnek, miközben a Harlem Globetrotters varázslói és észak-koreai játékosok kosaraztak a pályán. „Bár a két ország közötti kapcsolatok nem túl jók, én személy szerint Kim Dzsongun és népe barátja vagyok” – mondta a kosaras. 

Szerinte Észak-Korea vezetője „jó srác", egy „jószívű gyerek”, aki a legjobb tequilát kínálja vendégeinek a magánszigetén. 

„Ez a fiatal srác egy dolgot próbál tenni – megnyitni a rést, hogy kialakuljon valamiféle kapcsolat” – vélte Rodman, aki beszélt a diktátor magánszigetére tett kirándulásáról is: 

„Olyan, mint Hawaii vagy Ibiza, csak ő az egyetlen, aki ott él. 

Ötven vagy hatvan ember van körülötte állandóan – ezek csak normális emberek, akik koktélokat isznak és sokat nevetnek.”

KIM Dzsong Un; Rodman, Dennis;
Dennis Rodman, Kim Dzsongun és felesége, Ri Szoldzsu egy phenjani sportcsarnokban rendezett bemutató mérkőzésen, MTI/EPA/KCNA

Kim Dzsongun fogyása, hízása és eltűnése 

Ám a rés csak nem akart eltűnni (lásd atomkísérletek), helyette maga Kim Dzsongun tűnt el: 2020-ban súlyos műtéten eshetett át, bizonytalan volt a felépülése dél-koreai források szerint. A diktátor egészségi állapota az ország vezetőjeként töltött idő nagy részében eleve aggodalomra adott okot: folyamatosan hízott a hatalmon töltött évtized alatt, sokan emiatt cukorbetegségre, köszvényre gyanakodtak, 2021-ben azonban még az állami televízió is aggodalmakat fogalmazott meg hirtelen fogyása miatt. 

Aztán újra elkezdett hízni, minden eddiginél jobban: friss információk szerint 

Kim Dzsongun napról napra hajnalig virraszt, miközben folyamatosan iszik és dohányzik 

és tömi magába a chipset. A gömbölyded diktátor állítólag 140 kilósra hízott. Egyes szakértők szerint ilyen ütemben egy negyven éves férfinak sem lehet sok hátra, más szakértők szerint mégiscsak fiatal és alapvetően egészséges.

Egy tíz éves lány az örökös?

Megfigyelők úgy vélik, hogy Kim Dzsongun halála vagy hosszú távú cselekvőképtelensége hatalmi vákuumhoz vezethet Észak-Koreában, ami újabb instabilitást hozhat a térségbe. Úgy tűnik, ezt a koreai vezetés is fölmérte: 

Kim Dzsongun 2022-ben jelent meg először nyilvánosan kislányával, megerősítve a pletykát a lány létezéséről. 

A kislányt Kim Dzsuének hívják, körülbelül 10 éves lehet és ő a második legidősebb gyermek. A dél-koreai hírügynökség szerint Kim Dzsongun biztosítani akarja, hogy átadja a stafétát a Kim-dinasztia negyedik generációjának. Elemzők szerint a lány nyilvánosságba vezetésével a diktátor azt próbálja elérni, hogy megalapozza annak pozícióját. 

Kim Dzsue hatalomátvétele nem volna kis dolog a mélyen patriarchális Észak-Koreában, 

amelyet még soha nem vezetett nő.

A végére egy vérpezsdítő videó a Kim Dzsongun hatalomba kerülésének 10. évfordulójáról:

*

Felhasznált irodalom:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Kim_Dzsongun

https://www.bbc.com/news/world-asia-pacific-11388628

https://www.britannica.com/biography/Kim-Jong-Eun

https://www.thoughtco.com/kim-jong-un-biography-4692531

https://www.thesun.co.uk/archives/news/680004/he-loves-beatles-menthol-cigs-and-longs-for-muscles-like-van-damme/

https://www.youtube.com/watch?v=wO36M01Zqik

https://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/asia/northkorea/5428300/Kim-Jong-un-a-profile-of-North-Koreas-next-leader.html

https://webcitation.org/6Elyg6IRd?url=http://abcnews.go.com/blogs/headlines/2013/02/rodman-worms-his-way-into-kim-jong-un-meeting/

https://english.chosun.com/site/data/html_dir/2013/03/20/2013032000553.html

https://www.theguardian.com/world/2009/jun/02/kim-jong-il-names-son-successor

https://www.theguardian.com/world/2013/nov/02/dennis-rodman-north-korea-kim-jong-un

https://www.rfa.org/english/news/korea/biography-11302020204208.html

https://www.youtube.com/watch?v=YudLZId1J-0

https://starsunfolded.com/kim-jong/

https://www.telegraph.co.uk/news/2020/12/02/north-korea-releases-new-kim-jong-un-biography-missing-key/

https://www.wsj.com/articles/north-koreas-new-must-read-is-kim-jong-uns-biography-11614780001

Nyitókép: Kim Dzsongun kiszáll autójából, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnökkel találkozzék a szibériai Vosztocsnij űrrepülőtéren 2023. szeptember 13-án.
MTI/EPA/Szputnyik/Orosz elnöki sajtószolgálat/Mihail Metzel

 

 

 

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ehetős Odó
2024. január 08. 10:33
Aztán vagy így van, vagy sem.
Speer
2024. január 08. 10:07
Na, ez az államférfi bizony nem teketóriázik a helyi "tommasó" félékkel hazájában. De persze aljas hvg-s patkányférgeink szerint itt van rezsim... Költözzetek oda!
muszlim1970
2024. január 08. 10:00
Boldog szülinapot Kim Dzsongun!Király vagy!
faramuci
2024. január 08. 09:54
Na libsik,ő diktátor. Kim országában még ásításra sem nyithatnátok a pofátokat...........csak halálbüntetés terhe mellett 😎
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!