Dohány utcák

2024. január 03. 23:20

A trafikok és a dohányárudák egyidősek a modern Budapesttel. Politika-, kultúra- és társadalomtörténet találkozik a dohány ügyében a pesti flaszteren.

2024. január 03. 23:20
Nizalowski Attila

Itt az idő feltenni a kérdést, hogy mely műintézet képviseli leginkább a kétszáz éves pest-budai szellemet. A fürdőket, lángosbódékat nem ér mondani, ezek a külföldnek szólnak. Nos, a dohányboltok lesznek azok. Fővárosunk szép arca semmi másban nem tükröződik olyan tisztán, mint azok csillogó, illatos portáljaiban.

Jellemzően már 1832-ben volt Dohány utcánk. A környék számos dohányüzeméről kapta a nevét, mint amilyen Rottenbiller Fülöp gyára is volt. Igen, Pest főpolgármesterének, Lipótnak az apját Fülöpnek hívták. Az utcakép persze más volt. Nem volt zsinagóga. A városfalon túl, a prérin gyümölcsösök és apró házak sorakoztak a ligetig borpincével, szekérszínnel és istállóval, azaz garázzsal.

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!