Törökország
18:002024. június 18.
Grúzia
Portugália
21:002024. június 18.
Cseh Köztársaság

Így reagált a Nemzeti Színház, mikor a szörnyű baleset után indult vizsgálatról kérdeztük

2023. december 12. 12:52

Az egy hónappal ezelőtti baleset miatt külső- és belső vizsgálat is indult, hogy feltárják, pontosan mi történt, s tisztázzák, a történtekért terhel-e valakit büntetőjogi felelősség. A teátrum a folyamatban lévő vizsgálatokról egyelőre nem tudunk információkkal szolgálni.

2023. december 12. 12:52
null
Ádám Rebeka Nóra
Ádám Rebeka Nóra

Mint ahogy arról a Mandiner is beszámolt korábban, baleset miatt szakadt félbe egy hónapja a Rómeó és Júlia előadás a Nemzeti Színházban. A rövid időn belül kiérkezett mentősök Szász Júliát és Horváth Lajos Ottót kórházba szállították. A balesetet megelőzően Horváth Lajos Ottó karjában tartotta kolléganőjét, Szász Júliát egy kis erkélyen, amikor a színész váratlanul megszédült, mindketten átestek a korláton, majd a színpad deszkáira zuhantak négy méter magasból.

A két színészt a Semmelweis Egyetem traumatológiáján ápolták, mindkettőjüknek műtétre volt szüksége a kórházba szállítást követően.

Ezúton tájékoztatjuk nézőinket és a sajtó munkatársait, hogy a pénteki Rómeó és Júlia című előadásunk Szász Júlia és Horváth Lajos Ottó balesete miatt a második felvonás alatt félbeszakadt. A rövid időn belül kiérkezett mentősök a két művészt a helyszínen szakszerű ellátásban részesítették, majd kórházba szállították. A körülményekhez képest jól vannak. Kérjük a sajtó munkatársait, hogy nyugalmuk érdekében kérdéseikkel egyelőre ne keressék őket. A baleset körülményeinek vizsgálata folyamatban van. A két kiváló színművészünknek, kollégánknak mielőbbi gyógyulást kívánunk és várjuk vissza őket a színházba. A repertoárban elkerülhetetlenül bekövetkező változásokról folyamatosan tájékoztatjuk kedves nézőinket” – fogalmazott akkor közleményében a színház.

Csák János kulturális és innovációs miniszter is üzent a Nemzeti Színház két színészének:

Együttérzésemet küldöm, és mielőbbi gyógyulást kívánok a Nemzeti Színház balesetet szenvedett művészeinek!” – fogalmazott korábban a miniszter.

Ezután nem sokkal a kórház jelezte, „jobban vannak a Nemzeti Színház színészei”, majd pár nap különbséggel mindkettőjüket hazaengedték. Szász Júliát később – állapotának romlása miatt – azonban visszaszállították, de azóta újra jobban van, és az érte aggódóknak is üzent.

Üzent Szász Júlia

Egyszerre szeretném szívből megköszönni a születésnapi köszöntéseket, illetve a rengeteg – de tényleg rengeteg – jókívánságot, amelyben az elmúlt hetekben részesültem. Nagyon megható volt ez a sok szeretet, amit kaptam és kapok, a legnehezebb időszakon is segített átlendíteni.  

Erőt és hitet adott, amikor gyengének és kétségbeesettnek éreztem magam”

– hangsúlyozta a színésznő.

Ezt is ajánljuk a témában

Lemondott Vidnyánszky Attila

Vidnyánszky Attila vezérigazgató a sajnálatos baleset hatására, elismerve vezérigazgatói felelősségét, lemondott a Nemzeti Színházban betöltött posztjáról. Döntéséről tájékoztatta Csák János kulturális és innovációs minisztert, ám Csák János nem fogadta el a lemondást.

A Nemzeti Színház belső vizsgálatot indított a baleset körülményeinek kivizsgálására, majd társulati ülést tartottak, illetve egy külső vizsgálat is indult az ügyben.

Foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés gyanújával, a sajtóban megjelent hírek alapján – a körülmények tisztázása érdekében – hivatalból nyomozást rendelt el a Nemzeti Színháznál történt baleset ügyében a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK). 

Az eljárás feladata annak tisztázása, hogy a történtekért terhel-e valakit büntetőjogi felelősség” 

– derült ki.

Megkérdeztük a Nemzeti Színházat

A vizsgálatok kapcsán lapunk megkereste a Nemzeti Színházat, mert kíváncsiak voltunk, hogy állnak a külső- és belső vizsgálatok jelenleg. Lehet-e tudni bármit, illetve, amennyiben még nem, mikorra várhatóak az első információk? – tettük fel a kérdést.

Köszönjük az érdeklődését, ugyanakkor válaszként azt tudom Önnek írni, 

hogy folyamatban lévő vizsgálatokról nem tudunk információkkal szolgálni” 

– válaszolt lapunknak az intézmény.

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: Eöri Szabó Zsolt / Nemzeti Színház

 

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zsolti123
2023. december 12. 16:35
https://www.origo.hu/kultura/20230730-megszolalt-a-jokai-utcai-hazomlasban-tragikusan-megserult-balerina-toth-nikolett.html Ez iránt a súlyosan sérült, megbénult szegény lány után is hetente többször érdeklődtök? Vagy csak politikai célból ki akarjátok készíteni Vidnyánszky Atillát?
pipa89
2023. december 12. 14:47
Ez nem rétestészta, nem kellene nyújtani, hanem frappánsan lezárni, elfogadni a lemondást és tovább lépni. Egy nem kívánt fotó a múzeumban és két súlyos sérült a színházban össze nem vethető súlyú esemény, ugye? A többi felesleges szócséplés.
véna
2023. december 12. 13:44
De milyen mozgástól szakad le egy erkély?
lájkbajnok
2023. december 12. 13:18
Attila! Könyörgöm, maradj! Imádkozunk érted!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!