Így készíthet ehető adventi koszorút (RECEPT)

2023. december 01. 17:04

Seperc alatt kész.

2023. december 01. 17:04
null

Ehető adventi koszorú receptet adott közre a mindmegette.hu. Elvileg nehézségét tekintve a „rafinált” kategóriába tartozik, viszont a receptet elolvasva kirí, hogy annyira nem furfangos a koszorú.

  1. A tésztához keverőtálba öntjük a tejet és hozzáadjuk a tojássárgákat. Hozzámorzsoljuk az élesztőt és picit összekeverjük a robotgéppel.
     
  2. Beleszitáljuk a tejes keverékbe a lisztet, a sót és a porcukrot. Lassú fokozatra kapcsoljuk a gépet, és néhány percig dagasztjuk a tésztát. Közben a vajat adagokban hozzácsipegetjük, majd végül a zsírt is ugyanígy részletekben keverjük bele a tésztába. Amikor ezzel is elkészültünk, a dagasztógépet magasabb fokozatra emeljük, és a tésztát simára dagasztjuk.
     
  3. Lisztezett deszkára tesszük a tésztát. Kimérünk belőle a koszorúhoz 50 dkg tésztát, a többit félretesszük a díszítéshez. Hűtőbe tesszük és 1-2 órát pihentetjük, hűtjük.
     
  4. Közben a töltelékhez a magokat külön-külön lepirítjuk. A pisztácia felét tegyük félre.
     
  5. A fügét lepürésítjük, hozzáadjuk az apróra vágott datolyát, tokaji aszúba áztatott aranymazsolát, a bor maradékát, a durvára vágott aszalt szilvát, az étcsokoládét, esetleg kandírozott citrom- és narancshéjat, valamint a lepirított magokat. Ezeket egyenletes masszává keverjük. Keményebb gyurmaállagúnak kell lennie.
     
  6. A lehűtött tésztát 2-3 mm vastag, téglalap alakúra nyújtjuk, majd a fügés masszát egyenletesen eloszlatjuk rajta. Feltekerjük és koszorú formát készítünk belőle. Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük. Egész tojást felverünk, és alaposan lekenjük vele. 30 percig meleg helyen kelesztjük.
     
  7. Amíg kel a tészta, serpenyőben felhevítjük a cukrot, világos karamellt készítünk belőle. A zsírpapírra helyezett fogpiszkálókra óvatosan lángot formázva csöpögtetjük a karamellt, majd hagyjuk megdermedni.
     
  8. A cannoli hüvelyek egyik végét vízszintesre vágjuk, ez adja a gyertya formáját. Fehércsokit olvasztunk vízfürdő fölött, majd temperáljuk a csokoládét, magyarul a csokoládé 1/3-át melegítjük föl 45 fokra. Amikor felolvadt, hozzáadjuk a maradék fehércsokoládét is, majd folyamatosan addig keverjük amíg 32 fokosra hűl vissza. A canollik külsejét megforgatjuk a fehércsokiban, majd kókuszreszelékbe hempergetjük.
     
  9. A félretett tésztából leveleket formázunk, és ízlésünk szerint feldíszítjük a koszorút. A süteményt óvatosan megszurkáljuk, majd a tojással ismét lekenjük. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 30-35 percig sütjük a koszorút.
     
  10. Amíg sül, a piros marcipánból apró golyókat formázunk, ez lesz a csipkebogyónk, majd szegfűszeget szurkálunk a szélébe.
     
  11. A kisült, kihűlt koszorút feldíszítjük. A megmaradt fehércsokival finoman megkenjük a levelek felületét és megszórjuk a félretett pisztáciával. A koszorú négy sarkába fehércsokit használva ragasztóként a canollihüvelyeket felállítjuk, majd fehércsokit rétegezünk bele. Ha megszilárdult, beleszúrjuk az égetett cukor lángocskákat, majd a koszorú többi részén a “csipkebogyókat” is elhelyezzük.

HOZZÁVALÓK
A tésztához:
1kg bl 55 liszt 
5dkg élesztő 
10dkg porcukor 
4db tojássárgája 
22.5dkg vaj 
22.5dkg zsír 
2.5dl tej 
12g só

A töltelékhez:
20dkg füge 
10dkg datolya 
5dkg aranymazsola 
1dl tokaji aszú 
5dkg aszalt szilva 
1dkg fenyőmag 
5dkg dió 
2dkg pisztácia 
3dkg étcsokoládé

Kész hozzávalók:
4db cannoli hüvely 
piros marcipán 
szegfűszeg 
20dkg fehércsokoládé 
10dkg kókuszreszelék 
2db tojás a kenéshez

A karamell-lánghoz:
10dkg cukor 
4db fogpiszkáló

Nyitókép: Mindmegette/YouTube

 

Kapcsolódó cikkek

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Dunhill67
2023. december 01. 20:47
és ki a fasz akarná megenni az adventi koszorút??
Takagi
2023. december 01. 19:00
Ronda.
Finale
2023. december 01. 18:48
Csunya.
sagirdilsiz-2
2023. december 01. 18:14
Seperc, Mandiner módra: Az előkészítés ( ? perc) után 1-2 óra pihentetés, 30 perc kelesztés, 30 perc körüli sütés idő, igényes díszítés. = 2-3 óra.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik