Ehető adventi koszorú receptet adott közre a mindmegette.hu. Elvileg nehézségét tekintve a „rafinált” kategóriába tartozik, viszont a receptet elolvasva kirí, hogy annyira nem furfangos a koszorú.
- A tésztához keverőtálba öntjük a tejet és hozzáadjuk a tojássárgákat. Hozzámorzsoljuk az élesztőt és picit összekeverjük a robotgéppel.
- Beleszitáljuk a tejes keverékbe a lisztet, a sót és a porcukrot. Lassú fokozatra kapcsoljuk a gépet, és néhány percig dagasztjuk a tésztát. Közben a vajat adagokban hozzácsipegetjük, majd végül a zsírt is ugyanígy részletekben keverjük bele a tésztába. Amikor ezzel is elkészültünk, a dagasztógépet magasabb fokozatra emeljük, és a tésztát simára dagasztjuk.
- Lisztezett deszkára tesszük a tésztát. Kimérünk belőle a koszorúhoz 50 dkg tésztát, a többit félretesszük a díszítéshez. Hűtőbe tesszük és 1-2 órát pihentetjük, hűtjük.
- Közben a töltelékhez a magokat külön-külön lepirítjuk. A pisztácia felét tegyük félre.
- A fügét lepürésítjük, hozzáadjuk az apróra vágott datolyát, tokaji aszúba áztatott aranymazsolát, a bor maradékát, a durvára vágott aszalt szilvát, az étcsokoládét, esetleg kandírozott citrom- és narancshéjat, valamint a lepirított magokat. Ezeket egyenletes masszává keverjük. Keményebb gyurmaállagúnak kell lennie.
- A lehűtött tésztát 2-3 mm vastag, téglalap alakúra nyújtjuk, majd a fügés masszát egyenletesen eloszlatjuk rajta. Feltekerjük és koszorú formát készítünk belőle. Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük. Egész tojást felverünk, és alaposan lekenjük vele. 30 percig meleg helyen kelesztjük.
- Amíg kel a tészta, serpenyőben felhevítjük a cukrot, világos karamellt készítünk belőle. A zsírpapírra helyezett fogpiszkálókra óvatosan lángot formázva csöpögtetjük a karamellt, majd hagyjuk megdermedni.
- A cannoli hüvelyek egyik végét vízszintesre vágjuk, ez adja a gyertya formáját. Fehércsokit olvasztunk vízfürdő fölött, majd temperáljuk a csokoládét, magyarul a csokoládé 1/3-át melegítjük föl 45 fokra. Amikor felolvadt, hozzáadjuk a maradék fehércsokoládét is, majd folyamatosan addig keverjük amíg 32 fokosra hűl vissza. A canollik külsejét megforgatjuk a fehércsokiban, majd kókuszreszelékbe hempergetjük.
- A félretett tésztából leveleket formázunk, és ízlésünk szerint feldíszítjük a koszorút. A süteményt óvatosan megszurkáljuk, majd a tojással ismét lekenjük. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 30-35 percig sütjük a koszorút.
- Amíg sül, a piros marcipánból apró golyókat formázunk, ez lesz a csipkebogyónk, majd szegfűszeget szurkálunk a szélébe.
- A kisült, kihűlt koszorút feldíszítjük. A megmaradt fehércsokival finoman megkenjük a levelek felületét és megszórjuk a félretett pisztáciával. A koszorú négy sarkába fehércsokit használva ragasztóként a canollihüvelyeket felállítjuk, majd fehércsokit rétegezünk bele. Ha megszilárdult, beleszúrjuk az égetett cukor lángocskákat, majd a koszorú többi részén a “csipkebogyókat” is elhelyezzük.
HOZZÁVALÓK
A tésztához:
1kg bl 55 liszt
5dkg élesztő
10dkg porcukor
4db tojássárgája
22.5dkg vaj
22.5dkg zsír
2.5dl tej
12g só
A töltelékhez:
20dkg füge
10dkg datolya
5dkg aranymazsola
1dl tokaji aszú
5dkg aszalt szilva
1dkg fenyőmag
5dkg dió
2dkg pisztácia
3dkg étcsokoládé
Kész hozzávalók:
4db cannoli hüvely
piros marcipán
szegfűszeg
20dkg fehércsokoládé
10dkg kókuszreszelék
2db tojás a kenéshez
A karamell-lánghoz:
10dkg cukor
4db fogpiszkáló
Nyitókép: Mindmegette/YouTube