A „hunglishtól” a toi-toi vécés szexbotrányon át a tripla arénakoncertig – Kicsoda Azahriah? Portrénk!

2023. október 24. 16:48

Ki az a tehetséges zenész, aki képes megtölteni a Puskás Arénát? Körüljártuk.

2023. október 24. 16:48
null

Az elmúlt napokban futótűzként terjedt a hír, hogy Azahriah egymás után háromszor tölti majd meg a Puskás Arénát. A 21 éves srác koncertjére ugyanis pillanatok alatt elkapkodták a jegyeket, így a több tízezresre duzzadt várólisták miatt a szervezők először egy második, majd egy harmadik fellépést is bejelentettek. Mivel ilyen jelenségre még nem volt példa itthon, az Azahriah-láz azóta is uralja a nyilvánosságot – a kritikusoktól a közéleti személyiségeken át a pszichológusokig mindenki próbálkozik a jelenség megfejtésével. 

Ezt is ajánljuk a témában

Kicsoda Azahriah?

Ha rákeresünk a neten, több néven is szembe jöhet velünk: Paul Street, Baukó Attila, Pálffy Attila, Pule vagy Azahriah. De ki ez a fiú, és honnan jött? Az Azahriah művésznéven futó Baukó Attila karrierje 2014-ben kezdődött, amikor is az akkor 12 éves fiú Paul Street néven YouTube-csatornát indított, ahová eleinte rejtélyes történetekkel, konteókkal, paranormális jelenségekkel foglalkozó tartalmakat töltött fel, illetve néha-néha gitározott is követőinek.

Későbbi beszámolói alapján kiderült, hogy ezekben az időkben – szülei állandó elfoglaltsága miatt – sokat volt egyedül. Baukó Attila elvált szülők gyermeke, apja Németországban dolgozik autószerelőként,

tinédzserkora nagy részét pedig édesanyjával töltötte, aki katonatiszt.

Sokszor mesélt arról is, hogy nagyon zárkózott, introvertált fiatal volt, nem igazán voltak barátai, így az iskolában nem érezte túl jól magát. Ezt pedig csak fokozta, hogy tanárai is sokat piszkálták a videói miatt, így Attila végül az érettségit nem is tette le.

A fiatal 2020-ban töltötte fel azt a – másfél millió megtekintést generáló – videót, amelyben arról mesél, hogy milyen körülmények között rúgták ki akkori iskolájából. A háromnegyed órás felvételben a fiatal fiú kitálalt azokról a módszerekről, amelyekkel egykori tanára próbálta őt elüldözni. Részletesen beszámolt oktatója a fiú szerint „pszichés, diktatórikus nyomásgyakorlásáról”.

Baukó Attila Újpalotán nőtt fel, lakótelepi emlékei pedig átszövik dalszövegeit.

Szosziazi című dalának klipjében például feltűnik az újpalotai lakótelep brutalista tömbje, vagy az Égigérő fűből ismert víztoronyház is onnan való, amelynek a homlokzatán ott villog Azariah, aki arról énekel: „mikor a spanokkal a téren régen L. L. Juni’ szólt, és bárki, akit csak ismertem, az palotai volt”.

Hamar jött a százezer

A közösségi médiában gyártott érdekes tartalmaknak hála, a fiatal követőtábora elég hamar elérte a százezres nagyságrendet. Ezután, 2018-ban született meg az Azahriah-projekt – Baukó Attila zenei munkásságát az eddigi kontentjeitől mintegy elkülönítendő.

Azahriah: már önmagában a névválasztásról is érdemes némi szót ejteni. Azária, másnéven Azarja vagy Azariás ugyanis egy ószövetségi karakter, nevének jelentése: 'megsegít az Úr'. Azária a Biblia szerint egy zsidó ifjú volt, aki a babiloniak fogságába került Dániellel és0 két másik társával, Hananiással és Misaellel együtt. Nabukodonozor parancsára Aspenáz udvarmester őket választotta ki a foglyok közül, hogy udvari szolgálatra képezzék ki őket. Hananiás és Misael egy ízben megtagadta, hogy imádják a király által felállított hatalmas arany bálványszobrot, ezért mindhármukat tüzes kemencébe vetették. Az Úr angyala azonban imádságukra leszállt a kemencébe, s ott oly hűvösséget teremtett, hogy a három ifjú sértetlenül jött elő a tűzből. Ennek láttán Nabukodonozor elismerte, hogy nincs isten az Úron kívül, aki így megsegíthetné híveit.

Baukó Azahriah-projektje keretein belül kezdetben feldolgozásokat töltött fel az új csatornára, majd nem sokkal ezután megérkeztek az első saját, angol nyelvű dalok is, amik már ekkor szép számokat produkáltak. Ez a bázis eleinte nagyrészt a Paul Street-csatorna hallgatóságából tevődött össze, később azonban megjelentek azok a rajongók is, akiknek a kíváncsiságát csak az Azahriah-projekt keltette fel.

Self-made man

Sokan megírták, hogy már a kezdeti Paul Street-csatorna sikertörténete is egy vérbeli – a Z-generációra jellemző – self made sztori volt, s ugyanez jellemzi Azahriah kezdeti (s részben mostani) zenei munkásságát is. 

Azaz Baukó a kezdetektől fogva maga szerkeszti, vágja és utómunkázza a videóit.

Azahriah 2020 áprilisában kiadott I’m Worse című debütáló albumán kizárólag angol dalok kaptak helyet, amelyeket ő írt, mixelt és masterelt – magyarán a dalszerzői, a szövegírói és a produceri munkákat is ő végezte el.

Még ugyanezen év novemberében Baukó kiadott egy magyar nyelvű dalt is Desh közreműködésével, amely a Rét címet viselte. Ebből a dalból hamar sláger lett, és végül ez hozta meg a széleskörű ismertséget is Azahriah-nak. Alig néhány hónap alatt 10 milliónyi megtekintést ért el. A dalt később egy – a producerrel való – összeveszés következtében törölték, és csak 2023-ban került fel újra a zenész csatornájára.

 

2021 májusában robbant az újabb magyar nyelvű Azahriah dal-bomba, a fiatal srác Mind1 című száma újabb tömegeket vonzott be. Pár hónappal később Camouflage címmel kiadta második angol nyelvű albumát is, 

a 2021 novemberében tartott MTV EMA díjátadón pedig az év legjobb magyar előadójának választották.

Friderikusz Sándor egyik műsorában így nyilatkozott az eseményről: „Nem nagyon néztem utána annak, hogy mi ez. Azt sem tudtam, hogy lesz vörös szőnyeg.

2022 májusában Desh-el közös lemezt jelentetett meg A ló túloldala címmel, ami kétségtelenül Azahriah legnépszerűbb albumává vált, annak ellenére is – vagy éppen annak a hype-nak köszönhetően –, hogy ezzel egy időben robbant ki a – sokak által jól ismert – botránya is.

Biztosan olvasóink is emlékeznek rá, hogy napokig uralta a közbeszédet a hír, miszerint Baukó Attila a Szolnoki Palacsintafesztiválon egy rajongójával szexelt a színpad melletti mobilvécék mögött. „Kettő lány is bejött, levarrtak meg ilyenek, és akkor elvittem egyet a toi-toi vécé mögé. Szerintem ez nekem alapvetően nem nagy gond, ezzel nekem nincsen problémám” – nyilatkozta akkor Azahriah, aki végül ezt a kínos esetet is előnyére tudta fordítani, és Budapest Parkos koncertjén – elég ízéstelenül – showelemet kovácsolt a történtekből: a színpadi díszletek között feltűnt egy toi-toi is.

A ló túloldalán című albumon egyaránt helyet kaptak új vonalas rapszámok és szentimentális, lírai hangzású dalok is: előbbiek főként a fiatalabb generációt szólítják meg, utóbbiak már az idősebb korosztályt is megmozgatták. Azahriah dalai tehát egyszerre szólnak a fiatalabb generációhoz, és az idősebb korosztályhoz is, noha törzsbázisát túlnyomórészt a Z-generáció adja. Dalszövegeiben gyakran fordul elő rendszerkritikus kiszólás is.

Hunglish

Azahriah ezután egy mini szólóalbumot adott ki Silbak címmel, amelyen a legnépszerűbb dal a Four moods lett – ennek érdekessége, hogy keveri az angol és magyar dalszöveget, azaz a Z-generációra egyre jellemzőbb Hunglish-nyelvet alkalmazza, s ezt a húzást azóta is előszeretettel használja más dalainál is. 

2023 májusban jelent meg első olyan albuma, ami túlnyomórészt magyar szerzeményeket tartalmaz. 

A Memento egy igazi műfaji kavalkád, olyan nagy sikerű számokkal, mint az Introvertált dal.

Azahriah első koncertjét egyébként 2021-ben adta, ahol közel 1500-an voltak rá kíváncsiak, később megtöltötte a Budapest Parkot, és idén márciusban a Papp László Sportarénát is. A fiatal zenész producerei idén ősszel egy európai turnéval is megpróbálkoznak majd, hogy kipróbálják, Azahriah világszinten is megállja-e a helyét. Fellép majd többek között Londonban, Berlinben és Párizsban is.

Ezt is ajánljuk a témában

Mindezeken túl pedig idén nyáron a Grammy-díjas Sam Martinnal és a Stadiumx-duóval készített közös számot Heaven címmel.

 

 

Nyitókép: Facebook

 

Összesen 76 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Almassy
2023. november 03. 19:51
M* Pressman, a 3. stadionnyi jegy felvásárlása már túlzás volt...
viator-11
2023. október 27. 20:10
A ZS generáció bálványa. Kinek, mi jut. Azért Elvis vagy Elton John, vagy éppen Kovács Kati vagy Szécsi Pál tudott hozzá képest valamit. Ma meg azt sem tudják, kik ezek a nevek, csak rajonganak ezért az értelem nélküli, műanyag transzzsírért. Kinek, mi jut.
catalina11
2023. október 26. 14:59
iimre Nem gondolnám, hogy ennél 20 éves gyereknél politikai meggondolások volnának a háttérben, egyszerűen csak a kereslet felismeréséről van szó. " ez is egy meggondolás...
figyelő4322
2023. október 25. 21:26
iimre 2023. október 25. 19:32 "Nem gondolnám, hogy ennél 20 éves gyereknél politikai meggondolások volnának a háttérben..." Szerintem igazad van - nekem is hasonló a véleményem. Erről csak azért ìrtam, mert többen ballibbantnak gondolják a gyerkőcöt. Hogy jó vagy rossz a muzsikája...? Nekem nem nagyon tetszik, de én ilyen típusú zenét már elég régóta nem hallgatok. Különben sem vagyok egy zene- tudós, de én már jórészt csak régebbi rock/ pop zenét hallgatok. Én már az eredeti 'rap-music-ot' se nagyon tudtam megemészteni, az abból kifejlődött hip-hop talán inkább/ kicsit emészthetőbb zene a fülemnek!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!