Kiszámítható-e a szabad akarat?

2023. szeptember 20. 19:52

A mesterséges intelligencia forradalmasítja a Homo sapiens előrejelzési képességeit, ez segíteni fogja a befektetések, a bűnüldözés és az orvoslás világát, de veszélyeket is hordoz, drámaian csökkentheti például a modern ember kockázattűrő képességét. Izgalmas tézisek az idei Brain Bar egyik sztárelőadójától.

2023. szeptember 20. 19:52
Böszörményi-Nagy Gergely
Böszörményi-Nagy Gergely
Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2023. szeptember 20. 20:22
Köszönöm a kérdését a tudatlannak. Nem, nem számítható ki. Az emberek döntéseit nem mindig a szabad akaratuk hozza. Éppen ilyen fontosak az ösztöneik és a szocializációjuk is. Tehát átlagosan kb. az esetek harmadában dönt a szabad akarat. Ez egyénenként és helyzetenként is jelentősen eltérő. Nagyon alaposan kellene ismerni egy konkrét embert ahhoz, hogy a döntései előre megjósolhatóak legyenek.
Akitlosz
2023. szeptember 20. 20:22
S persze az egész mesterséges intelligenciával nem fognak sokra menni, ha már mesterséges intelligencia dönt az emberek helyett. Azok már nem emberi döntések lesznek, csak közvetetten és a mesterséges intelligencia idővel a saját döntéseit fogja így elemezgetni és abból dönteni, így egyre távolabb fog kerülni az embertől. S már meg sem fogja tudni különböztetni az emberi döntést a mesterséges intelligencia döntésétől. A történet körbeér, a kígyó a saját farkába harap, s jó sok pénzért kifejlesztenek és használnak egy használhatatlan valamit. Mire lesz jó a mesterséges intelligencia a befektetéseknél, ha az fogja irányítani a befektetéseket? Ki lesz előnyben kivel szemben? Az az ember lesz a nyerő, aki meg fogja tudni jósolni előre a mesterséges intelligencia uralta piac változásait. :-)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!