Megfejtésre váró, Pannoniából származó üzenet – különleges szépségű műtárgy került hazánkba

2023. augusztus 13. 21:35

Ókori Venus-szoborfejet vásárolt a székesfehérvári Szent István Király Múzeum egy belga aukción, ami múzeumtörténeti eseménynek számít. Mutatjuk a „sztorit”.

2023. augusztus 13. 21:35
null
Kovács Gergő
Kovács Gergő

Belényesy Károly régész, a Szent István Király Múzeum szakmai igazgatója a császárkori Pannoniából származó különleges szoborfej történetéről a Mandinernek elmondta: 2023 júniusában bukkant fel a Rob Michiels aukciós ház katalógusában egy genti magángyűjteményből származó római kori tárgy, a feltehetően császárkori, pannoniai eredetű mészkő női fej származási helyeként pedig Székesfehérvárt jelölték meg.

Fiatal nő, eszményített vonásokkal

A régész elmesélte, hogy szinte azonnal kiszúrták a szoborfejet, majd akcióba lendültek: 2023. június 10.-én értesültek a műtárgy felbukkanásáról és 2023. június 12-én vették fel a kapcsolatot a belgiumi akciós házzal. „Az aukciós ház segítségével még az árverés előtt megpróbáltuk megvásárolni a Venus-fejet, de 

a tulajdonos végül ragaszkodott az árveréshez” 

– mondta.

Mint kiderült, az unikális tárgy július végén érkezett Székesfehérvárra és jelenlegi, restaurálás előtti állapotában a Rendház Látogatóközpontjában tekinthető meg 2023. augusztus 31-ig.

„Az ókori fej mészkőből készült, az arc idealizált nőalaké, ami istennő ábrázolására utal. Fejét, tekintetét balra fordítja, az orr későbbi kiegészítés. A nő arcát kissé hosszúkásnak ábrázolták, a keskeny szemhéj, a gömbölyű szem, az egyenes metszésű orr, a száj keskenyebb megformálásával, eszményített vonásaival együtt fiatal nőt ábrázol. A műtárgy magassága 305, szélessége 152 milliméter” – árulja el a részleteket a szakmai igazgató.

Miért éri meg a városnak, az országnak?

Kérdésünkre az is napvilágot látott, hogy az antik műtárgyat az aukciós katalógusban 800-1200 euró értékűre becsülték, amely nem tükrözte annak valósi értékét. „Az árverés nagyon élesre sikerült, a nyertes ajánlatunk 4000 Euro volt, amely véleményünk szerint még 

így sem tükrözi a tárgy valódi és különösen annak eszmei értékét” 

– rögzíti Belényesy Károly. A Székesfehérvári eredet kérdése miatt tulajdonképpen nem is volt kérdés, fűzi hozzá, hogy lépéseket tesznek annak megszerzéséért: jelen körülmények között ez volt az egyetlen módja annak, hogy a váratlanul felbukkant darab nem kerüljön ismét egy kevésbé ismert gyűjteménybe.

„Ez természetesen minden a Kárpát-medencéből elszármazott műtárgyra igaz. Nem kell feltétlenül a Seuso-kincshez mérhető műtárgyegyüttesre bukkannunk ahhoz, hogy egyértelmű legyen mindenki számára: 

a kulturális örökséget nem szabad áruba bocsájtani. Nem szabad kiengedni, és nem kell vonakodni visszahozni, 

különösen, ha az eredet kérdésében nincs okunk kételkedni” – fejti ki a szakember.

A Venus-szoborfej, immár Magyarországon, Székesfehérváron

Múzeumtörténeti esemény, szimbolikus hazatérés

Fennállásának 150. évfordulóját ünnepli a Szent István Király Múzeum, tudjuk meg: „Ez az első alkalom, hogy a múzeum aukción vásároljon olyan műtárgyat, amelynek származási helye a megyei hatókörű városi múzeumhoz köthető. Az akció egyben precedenst teremt és kiterjeszti a gondoskodás körét minden ismert, vagy ismeretlen, de a múzeum gyűjtőköréhez tartozó műtárgyra. Ebben igen erős motívum a fenntartó támogatása, amely kifejezetten ösztönző. 

Nem kellett sokáig győzködni a döntéshozókat a műtárgy szimbolikus hazatérésének jelentőségéről” 

– mondja el az igazgató.

Számos titkot rejthet

A történeti háttérrel kapcsolatban elhangzik: „A belső-pannoniai kisebb városok művészeti emlékeiről a Kr. u. 3. századi Gorsiumból ismerünk néhány helyhez köthető emléket, így a műtárgy-vizsgálatok teljes spektrumú protokollja a kutatás számára 

evidenciákat szolgáltat majd a térség római kori történetére vonatkozóan”.

A „különleges szépségű szoborfej” egyelőre a székesfehérvári múzeumban tekinthető meg, ősszel pedig, több intézmény bevonásával roncsolásmentes vizsgálatok sorozatát kezdik meg rajta, majd ezek eredménye alapján restaurálás veszi kezdetét.

„A múzeumi tárgyak számos titkot rejthetnek. A Venus-fej esetében már a múzeumba kerülésének története is kalandos: a műtárgy a vizsgálatok lezárulásáig 

egy megfejtésre váró, Pannonia fennállásának időszakából való üzenet” 

– zárja gondolatait Belényesy Károly. 
 

 

 

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
szintetikus
2023. augusztus 14. 09:34
Minek? A magyar jobbágyoknak elég a pálinka. :DDD
Janika50
2023. augusztus 14. 08:45
Mivel lehetőség volt rá, mindenképp haza kellett hozni. Azomban adódik a kérdés. Hogy került a belga gyűjtőhöz. Hogy kerültek britt, amcsi, francia, német, stb múzeumokba a világörökség javainak döntő része. Gondolom úgy, ahogy a természeti kincsek is, igaz azok nem a múzeumokba. És ezek az aljas, gyakran sunyi rablók beszélnek erkölcsi piedesztáról, gőgössen. Mindenkit lenézve. Idelye már, hogy ez az angolszászoncista világrend gyökeressen megváltozzon. Amig bizonyitható volt az erköcsi fölénye, még magyarázható volt. Mostanra azomban csak az elbuzulás, a teljes züllés maradt. Csak a haderő, a fegyverek tartják még valamennyire ezt a világatalmat. Azok a fegyverek, mellyeket a mi pénzünkből gyártottak.
flesh ripper
2023. augusztus 14. 07:43
Nem. Ilyen fejek tízezerszám készültek a római, akár provinciális manufaktúrákban. Ez egyáltalán nem egy sikerült fej: valamelyik - talán pannóniai város - vásárán árulták kosarakból. Sete-suta, ákom-bákom. Ebben a műfajban, a tömegáruk között is sokkal szebb, kifinomultabb darabok vannak. (Nem levegőbe beszélek)
Kozmosz
2023. augusztus 14. 00:27
Akitlosz, téged is az állam fosztott meg az észtől?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!