Gaziantep vára teljesen megsemmisült a földrengésben

2023. február 06. 20:54

A törökországi vár legalább 2000 éves volt.

2023. február 06. 20:54
null

Gaziantep várát a Hettita Birodalom építette megfigyelőpontként a törökországi Gaziantep központjában lévő domb tetején.

A várat a hétfő hajnali török-szíriai földrengések gyakorlatilag teljesen megsemmisítették.

2023. február 6-án a várat keményen sújtották a földrengések, amelyek különösen Törökországot és Szíriát érintették. 2023. február 6-án a jelentések szerint a bástyák összeomlottak, és a törmelék szétszóródott az úton. A vár körüli vaskorlátok a környező járdákra omlottak, és a vár melletti támfal is leomlott.

A Római Birodalom a Kr. u. 2. és 3. században építtette át a hettita várat fővárrá. I. Justinianus császár alatt, Kr. u. 527 és 565 között további bővítésen és felújításon ment keresztül. A kör alakú vár kerülete 1200 méter. A falak kőből épültek, és a várnak 12 tornya volt.

Törökország hétnapos nemzeti gyászt hirdetett a földrengések miatt, több mint 1600 halott

A Mandiner korábban már megírta, hogy több erős földrengés rázta meg Törökország délkeleti és Szíria északi részét hétfő hajnalban. A földrengés által okozott hatalmas károkat ide kattintva nézheti meg. A török hatóságok szerint legkevesebb 284 halálos áldozat van már. Újabb, 7,8-as erősségű földrengést regisztráltak Törökország középső részén - közölte hétfőn az Európai-Mediterrán Szeizmológiai Központ ( EMS).

 

Nyitókép: Mehmet Akif Parlak / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

Összesen 33 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
FAdamus
2023. február 07. 12:10
Sajnálom, de ez a természet rendje. Semmi nem áll örökké.
Ricsibmf
2023. február 07. 03:48
Gazian dombon álló vára sajnos összeomlott (a tepe dombot jelent törökül :) ) A hettiták egyike voltak a vasat alkalmazó népeknek, a mitannik után. Jobbulást a sok sebesültnek!
Akitlosz
2023. február 07. 00:31
Nem szokás a régi épületeket karbantartani, megőrizni. Huszonvalamennyi földregés kellett ahhoz, hogy a földrengésbiztosra épített alexandriai világítótorony összedőljön. Ha karbantartották volna, ha rendszeresen renoválták volna, akkor még ma is állna. Ezt a várat sem sokat javítgatták az utóbbi évszázadokban.
Hunyadi Mátyás
2023. február 06. 22:12
Rettenetes kulturális veszteség, hogy ez a hettita időkből származó akármi megsérült. De ennél még rettenetesebb, hogy csak kulturális idióták böfögnek bele egy ilyen régészeti hírbe. Nem sül le a bőr a pofájukról? Ócska proli banda. Ez olvassa a Mandínert? Akkor a Mandíner baszhatja.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!