Aki Zelenszkij-filmmel harcolna Oroszország ellen: jön Sean Penn dokufilmje az ukrán elnökről

2023. február 15. 15:23

Sean Penn korábban majdnem fegyvert ragadott Ukrajnáért, aztán inkább egy filmet forgatott Zelenszkij elnökről Superpower címmel. Az amerikai színész most Zelenszkij Oscar-szónoklatát követeli, különben beolvasztja a díját – ígéri.

2023. február 15. 15:23
null
Ádám Rebeka Nóra
Ádám Rebeka Nóra

Egy hónapja jelentették be a Berlini Filmfesztivál szervezői, hogy a február 16-26. között esedékes idei seregszemlén mutatják majd be a kétszeres Oscar-díjas Sean Penn Volodimir Zelenszkijről készített dokumentumfilmjét, a Superpowert. A filmben a támadás kezdeti időszaka mellett 2021 novemberi, a háborút megelőzően készült felvételek is látszanak.

A Deadline szerint nem csupán Ukrajnát, de Zelenszkijt is közelebbről megismerhetjük a dokumentumfilmből. A Superpower az eredeti tervek szerint Zelenszkij színészből és komikusból népszerű politikussá, majd elnökké válásáról szólt volna,

de a Penn Ukrajnába látogatása után nem sokkal kitört háború teljesen átírta a film irányát.

Sean Penn éppen Kijevben tartózkodott a háború kitörésekor

Mint ismeretes, az amerikai színész a háború kitörése előtt éppen Ukrajnában forgatta a dokumentumfilmet a Vice-nak az ukrán-orosz konfliktusról, illetve a BBC akkori tudósítása szerint az ukrán menekülteknek szóló jótékonysági programokat is segítette. A színész egy tavaly tavaszi Twitter-bejegyzésében Lviv régió önkormányzatának vezetőjével, Maxim Kozitszkival osztott meg közös fotót.

Később azonban Penn gyalogszerrel kényszerült elhagyni az országot Lengyelország irányába.

A történtek után egy, a Hollywood Authenticnek adott interjúban kijelentette, hogy noha stábjával együtt elmenekült Ukrajnából, egy okból mégis maradt volna: hogy fegyvert ragadjon az oroszok ellen.

Valószínűleg mindenféle védőfelszerelés nélkül álltam volna ki a frontra, mert biztosan odaadtam volna a golyóálló mellényemet egy civilnek, vagy egy nálam jóval tapasztaltabb katonának. Egy nőnek vagy egy fiatalabbnak, aki tovább harcolhatna” – mondta a lapnak a filmes.

Sean Penn az interjúban kijelentette:

még a mai napig is meg-megfordul a fejében, hogy harcolnia kellene Oroszország ellen.

Ezt követően az ukrán elnöki hivatal közleményében Zelenszkij megköszönte Penn-nek azt a figyelmet és támogatást, amelyet az orosz megszállás óta nyújt Ukrajna felé. Penn közölte, hogy szeretné felkeresni az orosz invázió által érintett ukrán településeket.

Sean, mi nagyon szeretnénk megmutatni a világnak, hogy mi történt Kijev környékén – mondta az elnök a színész-rendezőnek. – Ön itt volt a háború kezdeti napjaiban, azóta viszont sok minden megváltozott Kijevben, és akar néhány város környéki település, melyeket fontos lenne jelen állapotában megmutatni a világnak. Megmutatni, hogy mit tett vele Oroszország."

Az ukrán elnök később Telegram csatornáján azt írta: Penn „filmjének köszönhetően hamarosan az egész világ szembesülhet a háború valóságával.”

 

 

Penn és az Oscar-díjak beolvasztása

Ahogy arról korábban a Mandineren is írtunk, tavaly márciusban Penn arra buzdította rajongóit és követőit közösségi oldalán, hogy amennyiben nem hívják meg az ukrán elnököt az Oscar-díjkiosztóra beszédet tartani, akkor mindenki a maga módján bojkottálja az idei gálát. Penn akkor kijelentette:

be fogja olvasztani az Oscar-díjait.

Penn szerint ugyanis „elengedhetetlenül fontos, hogy ráirányítsuk a világ figyelmét a háború sújtotta Ukrajnára. Az Oscar-díjátadó pedig egy olyan esemény, amely minden évben tömegek tekintetét vonja magára.” A New York Times ezek után arról cikkezett, hogy a gála szervezői fontolóra veszik Penn javaslatát.

 

 

Szinte egymásnak adták a kilincset Ukrajnában az amerikai hírességek

Tavaly áprilisban Angelina Jolie utazott a nyugat-ukrajnai Lviv városába, hogy meglátogassa a Mariupolból és más területekről kimenekített gyerekeket. Nyáron pedig Ben Stiller érkezett a háború sújtotta országba, és az UNESCO-nagykövetként bejárt több háborús területet is. Stiller Kijevben találkozott Zelenszkijjel, hogy kifejezze támogatását az elnök és országa iránt. Stiller azután érkezett Ukrajnába, hogy meglátogatta a határon túli ukrán menekülteket Lengyelországban. 

 

Nem sokkal később Oroszország tiltólistára helyezte Sean Pennt és Ben Stillert, amiért azok korábban nyilvánosan bírálták Moszkva Ukrajna ellen folytatott háborúját. A két színészt az orosz külügyminisztérium egy olyan, huszonöt amerikai állampolgárt tartalmazó listára vette fel, amin főként politikusok, kereskedelmi szereplők és ipari vezetők szerepelnek.

– figyelmeztetett az orosz külügyminisztérium.

 

 

A listán szereplő huszonöt személy kitiltásának oka az orosz külügy indoklása szerint az volt, hogy az amerikai hatóságok ellenséges, „ruszofób” lépéseket tettek a közelmúltban, ezzel hozzájárultak ahhoz, hogy kiélezzék a konfliktust és megszakítsák a kapcsolatokat az USA és Oroszország között.

Végül nem olvasztotta be a díjait, hanem Zelenszkijnek adta az egyiket

Mindezek után nem sokkal Zelenszkij a Facebookon osztotta meg követőivel, hogy Sean Penn ismét Ukrajnában járt, és elhozta neki az egyik Oscar-díját. Az ukrán elnök megköszönte a gesztust a színésznek, és Ukrajna nevében kitüntetést adott át neki.

Ez egy szimbolikus kis hülyeség, de ha itt van, akkor erősebbnek érzem magam” – mondta a színész az ukrán elnöknek miután átadta az Oscar-szobrot. Penn akkor úgy fogalmazott:

ha nyernek az ukránok, akkor majd Zelenszkij visszaviszi neki.

Ha győzöl, hozd vissza Malibura, de sokkal jobban érzem magam, ha egy darab belőlem itt marad” – mondta a színész.

 

A Berlini Filmfesztivál szóvivője arról nem beszélt, hogy Zelenszkij személyesen is megjelenik-e az eseményen, vagy csupán videóüzenetet küld, de az elmúlt hetek történéseit ismerve akár az előbbi forgatókönyv is lehetséges. Az elnök ugyanis már két alkalommal elhagyta a háborúban álló Ukrajnát: karácsony előtt az USÁ-ba repült, nem rég pedig a brit és a francia vezetőkkel találkozott.

Nyitókép: Facebook-videó

 

Összesen 66 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Nabakker
2023. február 16. 07:36
Ezek a hollywoodi majmok mikor jönnek már rá, hogy senki nem kíváncsi a primitív véleményükre. Ők csak színészek, nem fizikusok nem államfők, nem váteszek, csak egy egyszerű buta semmihez sem értő színészek! Ehhez kéne tartani magukat!
5m007h 0p3ra70r
2023. február 15. 22:46
"Stiller Kijevben találkozott Zelenszkijjel, hogy..." ... a kisnövésű zsidók szolidaritásáról biztosítsa.
5m007h 0p3ra70r
2023. február 15. 22:42
"különben beolvasztja a díját" Hát ki nem szarja le! Hahahaha!
HomerS80
2023. február 15. 21:49
Gyalog... :) De miért gyalog? 600 km-t gyalog... :D
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!