Az írók szólásszabadsága mellett szólalt fel Kamilla brit királyné

2023. február 27. 10:00

Gyakorlatilag a woke cenzúra ellen kelt ki III. Károly brit király neje egy irodalmi rendezvényen.

2023. február 27. 10:00
null

Hetek óta óriási botrányt okoz az angolszász irodalmi világban, miszerint Roald Dahl, a világszerte népszerű író gyerekkönyveit „érzékenységi olvasók” ellenőrzésének vetik alá, hogy kigyomlálják belőlük a „sértőnek” vagy „erőszakosnak” talált szavakat; más szavakat pedig megváltoztassanak, hogy „inkluzívabb”, befogadóbb legyen a művek szövege. Például a szobalányt „takarítóra”, a felhőférfiakat pedig „felhőemberekre” írnák át.

Az erről szóló hírek után kirobbanó botrány kapcsán viszont visszakozott a Dahl műveit kiadó Puffint tulajdonló óriáskiadó, a Penguin, mondván, hogy inkább mégis maradnak az eredeti változatoknál, mert elismerik Dahl klasszikus szövegeinek a jelentőségét.

Ez az ügy és – többek között – a Harry Potter-sorozatot megalkotó szupersztár írónő, J.K. Rowling végtelen harca a transzgender aktivistákkal megint ráirányította a figyelmet az angolszász világban a progresszív, woke aktivisták cenzúrázó hajlamaira.

Salman Rushdie, a nemrég iszlamista támadást túlélt író, valamint Rishi Sunak brit miniszterelnök is felszólalt a jelenség ellen.

A napokban pedig nem más, mint Kamilla brit királyné, a hamarosan koronázására készülő III. Károly király neje bátorította az írókat a szabad önkifejezésre – számol be a European Conservative.

Kamilla a saját Reading Room irodalmi kezdeményezésének második évfordulója alkalmából hívott meg mintegy 150 neves írót, akiknek beszédében azt üzente:

„Kérem, maradjanak hűek a hivatásukhoz, ne gátolják önöket azok, akik az önkifejezésük szabadságát akarják korlátozni, vagy határokat akarnak szabni a képzeletüknek. Elég is ebből. Ne egérként cincogjanak az eredményeikről, oroszlánfalkaként szólaljanak meg!”

A Daily Mail szerint a brit királyné szavait nagy siker fogadta a helyszínen.

 

Fotó: Chris Jackson / POOL / AFP

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Brandon the great Negro
2023. február 27. 19:25
Beírok egy pirospontot.
KBA98
2023. február 27. 17:42
Azért az fúrja az oldalam, hogy a királyi ház és pl. Kamilla hány könyvet olvasott el életében?
Haramia
2023. február 27. 13:08
Orwell mondta. Akkor az úgy is van. Újbeszél van. A szükségtelen szavakat le kell cserélni ki kell húzni. Túl sok van belőle. :)
olajfa1
2023. február 27. 13:07
Hááát a "szólás és véleményszabadságos" Angliában pl a J. K. Rowling hölgyet nap mint nap ÉLETVESZÉLYESEN FENYEGETIK!... Ez azt jelenti hogy ott is a diktatórikus szocik, libbantak meg zöldek meg egyebeknek túlságosan nagy a befolyásuk! és a média túlságosan is nagy "felületet" engedélyez ezeknek a diktatórikus erőszakos pártoknak és a "SZATELIT ÁLCIVIL KATONAI" SZERVEZETEIKNEK! Úgy hogy Kamilla Királyné Őfensége jól látja a helyzetet!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!