Újrázik-e Ókovács Szilveszter? – Igazgatót választ az Operaház és a Nemzeti, illetve Szeged és Debrecen színházai is

2023. február 12. 20:47

Van, ahol korábban elhalasztották a pályázatot, máshol hárman szállnak ringbe, és akad, aki nem indul újra a direktori székért. Egy biztos: az elkövetkezendő – válság sújtotta – időszak óriási kihívás lesz a leendő intézményvezetőknek.

2023. február 12. 20:47
null
Ádám Rebeka Nóra
Ádám Rebeka Nóra

Négy nagy hazai kulturális intézményben is idén esedékes az igazgatóválasztás.

  • a Magyar Állami Operaház főigazgatói posztjára jövő héten írják ki a megismételt pályázatot,
  • a Nemzeti Színház igazgatói pályázata a napokban zárult le,
  • a Szegedi Nemzeti Színház vezetéséért hárman szállnak ringbe,
  • illetve a debreceni Csokonai Színház igazgatójának mandátuma is lejár, aki közölte: nem indul újra a posztért.
Egy biztos: az elkövetkezendő – válság sújtotta – időszak óriási kihívás lesz a leendő intézményvezetőknek.

Magyar Állami Operaház

Ahogyan a Mandineren is beszámoltunk róla korábban, a kulturális minisztérium tavaly decemberi közlése szerint új pályázatot írnak ki az Operaház főigazgatói munkakörének betöltésére, miután az előző eredménytelenül zárult. A vonatkozó jogszabálynak megfelelően az új pályázatot az eredménytelenné nyilvánítástól számított hatvan napon belül kellett kiírni. A jelenlegi főigazgató, Ókovács Szilveszter megbízatása 2023. február 14-én, azaz négy nap múlva lejár. Mandátumát megbízott főigazgatóként július 31-ig, de legfeljebb az új vezető kinevezéséig Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter meghosszabbította.

 

Az új pályázat szempontjait meghatározza a jövőben történő befektetés szemlélete, a jövőképek versenye annak érdekébe, hogy hírnevét tovább növelve a Magyar Állami Operaház még inkább meghatározó szerepet játsszon a magyar kulturális életben és a világ művészetében” – hangsúlyozta a kommüniké.

 

Eredetileg Ókovács Szilveszteren kívül Győriványi Ráth György karmester – aki korábban fő-zeneigazgatói pozícióban is volt –, illetve Zoboki Gábor építész – akinek a nevéhez az Operaház felújítása köthető – nyújtottak be pályázatot a vezetői székre. Valamivel később Zoboki Gábor azonban visszavonta a pályázatát.

A visszalépés hírét Ókovács Szilveszter lapunknak adott interjújában a következőképpen kommentálta: „Talán, hogy most rossz a gazdasági helyzet? Pedig ilyenkor is vinni kell a hajót, ilyen meg nem fordulna a fejemben. De csak olvastam erről, ahogy arról is, hogy nem indulásáról kiket értesített. Éltet azért a remény, hogy a többi tízmillió magyar, aki ugyancsak nem indul az Operáért, nem tömíti el végletesen az állami vezetők postaládáját. De értem a geg kommunikációs célját, odasorolom a régi Indexen lehozott, budai Várba rajzolt Nemzeti Galéria-ellentervéhez. Nekem ugyan kisgyermekként volt egy „építész korszakom”, de végül az éneklés jegyében töltöttem az utóbbi negyven évet, és megígérhetem, hogy maradok a kaptafánál.

Az Operaház vezetői pályázatával kapcsolatosan természetesen sok dezinformáció is napvilágot látott, melyekre lapunk egytőló egyig rákérdezett egy korábbi interjúban. „Aki mindent tudhatott, az esetleg az Index, és az, aki nekik szivárogtatott – utólag úgy látom, igazat is, hamisat is” – jegyezte meg a jelenség kapcsán a jelenlegi főigazgató.

Nemzeti Színház

A Nemzetiben történő igazgatói pályázásokat mindig nagy érdeklődés övezte, hiszen mégiscsak hazánk egyik vezető kulturális intézményéről van szó. A jelenlegi igazgató, Vidnyánszky Attila megbízatása 2023 júliusában jár le, ezért a Kulturális és Innovációs Minisztérium tavaly decemberben kiírta a pályázatot a vezérigazgatói posztra.

A pályázati felhívás szerint a színház célja „az országos és nemzetközi színházművészet egészét és annak minden ágát felölelő színházi tevékenység folytatása, az ország művészeti értékeinek kezdeményező képviselete, propagálása és menedzselése bel- és külföldön egyaránt.” A megbízatás öt évre szól, 2023. július 1-jétől 2028. június 30-ig tart. A pályázatokat a kiírástól számított harminc napon belül kellett benyújtani, ez a határidő éppen a napokban járt le.

Vidnyánszky Attila novemberben az Asszonyok a Nemzeti Egységért Mozgalom invitálására a Belvárosi Polgári Szalon vendége volt, ahol elárulta: korábbi szándékaival ellentétben, mandátumának 2023. júliusi lejárta után

mégis újraindul majd a Nemzeti Színház igazgatói posztjáért.

Elmondása szerint munkatársai arra kérték, hogy maradjon, illetve úgy gondolta, hogy a jelenlegi krízisidőszakban nem teheti meg, hogy távozzon.

Harcos világban élünk, én pedig nagyon a frontvonalban vagyok. Nehéz innen kilépni (...) Nem feltétlenül jó hatások érik a magyar kultúrát, de helyt kell állni, vigyázni kell, hogy ne daráljanak be és a lényegünket nem érintő eszmék ne uralkodjanak el. 

– fogalmazott az esten. Egyelőre nincsenek konkrét információink arról, hogy a jelenlegi főigazgatón kívül nyújtott-e még be pályázatot valaki a vezetői pozícióra. Lapunk felkereste a Nemzeti Színházat, amint választ kapunk, egy külön cikket szentelünk e témának.

 

Fotó: Ficsor Márton

 

Szegedi Nemzeti Színház

Szintén főigazgató-választás esedékes Szeged városának színházában is. A legutóbbi hírek szerint a jelenlegi főigazgató mellett egy operettszínész és egy zeneszerző pályázik az intézmény élére.

A jelenlegi igazgató, Barnák László ötéves mandátuma 2023. június végén jár majd le. A színház és a vele 2021-ben összevont Szabadtéri Játékok vezetésére kiírt pályázat beadási határideje február 6. volt. A kiírásra Barnák Lászlóén kívül további két pályázat érkezett be. Az egyik pályázó Peller Károly színész, operetténekes, táncos, komikus, akit elsősorban zenés színházi produkciókból ismerhet a közönség, a másik Tóth Péter zeneszerző, a Szegedi Tudományegyetemen tanszékvezetője.

 

Érdemes tudni, hogy a Nagyszínházon és a Kisszínházon kívül a mindenkori főigazgatóhoz tartozik az Újszegedi Szabadtéri Színpad, a Szegedi Szabadtéri Játékok keretében a Dóm téri Szabadtéri Színpad, valamint a REÖK-palota szakmai és gazdasági irányítása is.

 

Az érvényes pályázatot benyújtókat szakmai bizottság hallgatja majd meg, a véleményezés március 8-ig tart A végleges döntést – a szakbizottság ajánlásait figyelembe véve vagy épp figyelmen kívül hagyva –

kizárólagos jogkörrel Szeged város közgyűlése hozza meg. 

A pályázat nyertese 2023. július 1. és 2018. június 31. között igazgatja majd a helyi színházat, és ezen időszakban ugyancsak ő felel a Szegedi Szabadtéri Játékokért is.

Ugyancsak most esedékes a pályázás a Szegedi Szimfonikus Zenekar igazgatói posztjára is. A jelenlegi vezető Gyüdi Sándor mellett Hamar Zsolt karmester, a Pannon Filharmonikusok és a Nemzeti Filharmonikusok egykori zeneigazgatója pályázott.

Csokonai Színház – Debrecen

Pályázatot írtak ki a debreceni Csokonai Színház vezetésére is, június végén ugyanis lejár a jelenlegi igazgató mandátuma. Gemza Péter határozott időre kapott megbízást a Csokonai Színház igazgatói feladatainak ellátására. A koreográfus-rendező 2008-tól a debreceni színház tagja, 2013-tól művészeti vezetője, 2018-tól igazgatója volt, a legfrissebb hírek szerint nem kívánja folytatni az intézmény élén. A Csokonai Színház jelenlegi igazgatója a haon.hu-nak megerősítette az információt miszerint nem indul az újabb vezetői ciklusra meghirdetett pályázaton, ám részletes tájékoztatást és érvelést jövő hétre ígért.

Akad azonban három másik pályázó az igazgatói posztra. Mátyássy Szabolcs zeneszerző Szabó K. Istvánnal (a vele készített interjúnkat itt olvashatja el) közösen indult. A Kultúra.hu információi szerint népszínházi struktúrán képzelnek el, a prózai tagozat mellett egy önálló opera-, valamint tánctagozat megteremtésében gondolkodnak.

 

Mátyássy és Szabó K. mellett a debreceni születésű Rácz István operaénekes is beadta pályázatát. A Magyar Állami Operaház énekese úgy véli, 34 éves operaházi tagságának ideje alatt „olyan tapasztalatokra és kapcsolatrendszerre tett szert itthon és külföldön, melyet a város javára szeretne fordítani”. Pályázatában Szinetár Miklós és Keveházi Gábor táncos, koreográfus neve is szerepel.

A harmadik pályázó pedig Végh Veronika, aki több évtizede a színház alkotó-producerként dolgozik, emellett a  debreceni oDeon Színház és a Páholy Lakásszínház igazgatója, a ZeneTheatrum Musical Színház és SziniTanoda alapítója és igazgatója.

A pályázatok véleményezésére felkért szakmai bizottságnak – melynek tagjai között szerepel Puskás István alpolgármester és Komolay Szabolcs, a Kulturális és Oktatási Bizottság elnöke is – a benyújtási határidőt követő harminc napon belül kell megtartania ülését.

 

Nyitókép: Mandiner és Wikipédia

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
llnnhegyi
2023. február 13. 09:36
Hajró ! -:))
llnnhegyi
2023. február 13. 09:34
Hajrá Ó !
MyOp
2023. február 13. 07:27
Valami azt sugallja, hogy Ókovács és Zoboki közt nem felhőtlen a viszony.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!