„Imádok szórakoztatni” – a 80 éves Esztergályos Cecília a Mandinernek

2023. január 25. 12:21

„Néhány évvel ezelőtt azt gondoltam, húszéves vagyok” – vallja Esztergályos Cecília, aki 80. születésnapján is hajnalban kel, tévézik, megnyitja a saját kiállítását és aztán este fellép az Újszínházban. Interjúnk a Kossuth-díjas színésznővel, aki egészséget és békét kíván mindenkinek!

2023. január 25. 12:21
null
Sal Endre
Sal Endre

Esztergályos Cecília (Budapest, 1943. január 26.) Kossuth- és Jászai Mari-díjas magyar színésznő, táncművész, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja. 1960-ban az Állami Balettintézetben végzett mint balettművész, 1964 és 1968 között Színház- és Filmművészeti Főiskola színművész szakának hallgatója volt. Diplomás színésznőként 1968-tól a Thália Színház tagja volt, majd a Nemzeti Színházban, a Veszprémi Petőfi Színházban, a József Attila Színházban volt tag, miközben szabadúszóként is dolgozott és a Família Kft. sorozatban játszott. 2014-től az Újszínház tagja. Több mint ötvenéves pályafutása során közel kétszáz film- és színházi darabban játszott.

***

Gondolom, a születésnapján azért lassít egy kicsit.

Reggel fél nyolcra jön hozzám a Mokka, aztán színházi próbára megyek, onnan az Almáriumba a Duna Tv-be, délután ötkor megnyitják a festményeimből álló kiállítást az Újszínházban, este héttől pedig Gyurkovics Tibor darabjában, a Császármorzsában játszom.

Hogy bírja?

Mivel kellek, örömmel csinálom.

Ha nem kellenék, akkor otthon készíteném a kerámiákat, sütnék-főznék, nagy a családom.

De kellek, így például egy premierre is készülök. Dörner György, az Újszínház igazgatója ugyanis azt mondta, megérdemlek egy jutalomjátékot. Vajda Katalin darabja, Se itt, se ott a címe, és Nagy Viktor a rendezője. Ott például együtt játszom majd Tordai Terivel is, meg többek között Nemes Wandával, Almási Sándorral és Koncz Andreával. Huszonhét nap van a premierig, ennyi időm van, hogy enyém legyen a szerep. A Covid előtt hat színházban és tizenhárom darabban játszottam, most egyedül az Újszínházban lépek színpadra, de nagy örömmel.  

Ha visszatekint a karrierjére, kik azok, akiknek sokat köszönhet?

Mennyi ideje van?

Hallgatom.

Kazimir Károly, Vámos László, Szabó Pista, Szörény Rezső, Léner Péter, Eck Imre és még sokan mások. Csak azt sajnálom picit, hogy nem forgathattam többet a bátyámmal, a rendező Esztergályos Károllyal.

Miért nem?

Azt mondták, nem lehet, mégiscsak a testvérem. Erre azt válaszoltam,

elnézést, de én színésznő vagyok, nem magánzó.

Esztergályos Cecília hamar az újságok címlapjára került. Fotó: Arcanum/Filmvilág

 

Honnan az energiája?

Reggel négykor-ötkor kelek, és minden nap gyógytornázom.

Néhány évvel ezelőtt azt gondoltam, húszéves vagyok,

egy rossz mozdulat után a csípőmet operálni kellett, de akkor hamar felépültem. Két hónap múlva a Sári bíróban játszottam, azonban a tapsrendnél ismét jelzett a csípőm, újabb négy hónap kihagyás következett. Az orvosok azt mondták, itt a vége, fuss el véle, ön kész van művésznő! Kaptam egy bandázst, ami tartotta a combomat, hogy egyáltalán tudjak lépni. Aztán megtaláltam a baleseti sebészeten dr. Sződy Róbert ortopéd szakorvost, aki megmentett az életnek, a színpadnak, a világnak.  

Más téma: a hatodik házasságában él immár 1985 óta. A korábbi házasságait kudarcnak vagy jó élménynek tartja?

Mindenkivel azért éltem együtt, mert szerettük egymást: nem csak a korábbi házasságaimra gondolok így, hanem minden kapcsolatomra. Gyereket szerettem volna, talán a jó Isten nem akarta, de így is nagy családban élek, sok-sok gyerekkel. A férjemnek, dr. Fonyódi Péternek nagyon nagyon sokat köszönhetek, rengetek jót kaptam tőle az elmúlt 38 közös évünkben.

Szinte kötelező kérdés: van még szerepálma?

Nincs. Ha jót adnak, boldog vagyok. Az öregedésnek sajnos nincs ellenszere, de

sokat jelent, ha az ember örül az életnek,

annak is, ha reggel felébred és fel tud kelni az ágyból. Örülni kell mindennek, a kis szerepeknek ugyanúgy, mint a nagyoknak.  

Annak idején, amikor elvállalta a Família Kft., vagyis egy szappanopera főszerepét, sokan a fejüket csóválták a szakmán belül. Még, hogy egy komoly színész szappanoperában…

Igen, sokan megpróbáltak lebeszélni róla, de ellenálltam. És szerettem minden percét, mert imádok szórakoztatni, a középpontban lenni. Ezt pedig a Família Kft-nél megkaptam Gát Gyuritól és Szurdi Mikitől. Az élet engem igazolt, hiszen manapság a legfelkapottabb színészek is napi sorozatokban játszanak.   

Mit kíván a 80. születésnapjára?

Ha valaki 2019 elején azt mondja nekem, hogy jön majd egy szörnyű világjárvány meg egy háború a szomszédunkban, akkor azt válaszoltam volna neki, hogy, nem! Nem, az nem lehet! De sajnos itt van, így

nem kívánok mást magamnak és másoknak is: egészséget és békét,

békét, békét!

2020-as beszélgetés a művésznővel

Nyitókép: MTI/Zih Zsolt

Összesen 30 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Almassy
2023. január 26. 12:31
Elsőre úgy olvastam, hogy "imádok szórakozni".
Lord Vader
2023. január 25. 16:13
80 éves és még alkot? Az szép. És az életkor szerinti diszkrimináció, amikor 40 évesen kibasszák az embert, mert sehová sem kell? Jól megúszta a megaláztatást és kirekesztést.
Agnieszka
2023. január 25. 16:08
Esztergályos Cecília nemcsak nagyszerű és szerencsés ember, de ugyanilyen művész. Szerencsés, mert sokat kapott a sorstól és élni tudott vele. Ezt kell megtanulni tőle, bármilyen kevésből is vagyunk kénytelen gazdálkodni, mindenből kihozni a maximumot, saját erőből és nemcsak sajátmagunk javára. Jó egészséget , békét és boldog születésnapot, sőt, minden mai születésnaposnak!
igen de nem
2023. január 25. 14:39
Valaki meg odaírta, hogy "jól nézel ki" :) https://youtu.be/eaMN2Euo3Rk?t=93
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!