Wednesday-őrület és rasszizmusvád: ismét támadják Tim Burton rendezőt

2022. december 11. 12:01

Óriási siker az Addams család történetéből született Wednesday sorozat, de Tim Burtont, a legendás rendezőt megint bizarr rasszizmusvádak érik – mondván, most ugyan vannak fekete karakterei, de akkor miért ők a negatív figurák?

2022. december 11. 12:01
null
Ádám Rebeka Nóra
Ádám Rebeka Nóra

Alig pár hete debütált a Wednesday a Netflixen, máris a streaming-szolgáltató történetének egyik legsikeresebb sorozata lett: november 23-ai indulása óta 725,5 órás nézettséget produkált, amivel jelenleg a csatorna harmadik legnézettebb angol nyelvű tévésorozata.

Olvasóink közül is biztosan

melynek az elmúlt évtizedekben számtalan feldolgozása született – legyen szó filmről, animációról, videójátékról vagy éppen képregényről.

A kissé bizarr, képzelt személyekből álló családot eredetileg Charles Addams amerikai karikaturista hívta életre, most pedig Tim Burton készített belőle tévésorozatot a Netflixre, melynek fókuszában Wednesday Addams – a család lány tagjának – gimis évei állnak.

Akárcsak a fiktív család, Burton is igazi különcnek számít a filmes világban, emblematikus filmek egész sorát rendezte az 1989-es és 1992-es Batmanektől az Ollókezű Edwardon és Az Álmosvölgy legendáján át a Nagy halig és a Charlie és a csokigyárig.

A Wednesday mostani rendkívüli sikerén felbuzdulva persze egyből előkerültek a woke ideológia örökké éber harcosai is, akik árgus szemekkel figyelik, éppen hol üti fel a fejét a világban – persze szigorúan az ő mércéjük szerint – némi társadalmi igazságtalanság.

A minap éppen Tim Burtont titulálták nemes egyszerűséggel rasszistának.

 

Wednesday előzetese (Forrás: YouTube)

 

Rasszista-e Tim Burton?

A rendezővel kapcsolatban nem most merül fel először a rasszizmus vádja, annak ellenére, hogy soha életében nem tett vagy ejtett ki a száján olyasmit, amiből azt a következtetést lehetne levonni, hogy fajgyűlölő. Sőt, tovább mehetünk: aki kicsit is ismeri Burton világát, megfigyelhette már, hogy a filmjeiben szereplő karakterek majdnem minden esetben magányos, a társadalomból kiszorult vagy kitaszított, esendő személyek.

Persze, a tények a woke-aktivistáknak sosem jelentenek akadályt, ha arról van szó, hogy valakire rá kell sütni valamilyen bélyeget.

A rendező hat évvel ezelőtt kapta meg először a rasszista billogot, amikor is azzal kezdték támadni, hogy a filmjeiben egyáltalán nem szerepeltet fekete színészeket. A józanabb hangok persze azonnal védelmükbe vették Burtont, mondván, azon egyszerű oknál fogva alkalmaz kizárólag fehér bőrű színészeket, mert az évek során védjegyévé vált monokróm színvilág egyszerűen ezt követeli meg.

Miután fénysebességgel bejárta a nyugati sajtót, hogy „Tim Burton rasszista”, és a fél világ ezen csámcsogott, egyszer csak megszólalt Samuel L. Jackson, aki a Vándorsólyom kisasszony különleges gyermekeiben együtt dolgozott a rendezővel. Elmondta, hogy szerinte Burton egy remek pasas. „Nem hiszem, hogy ez az ő vagy a történetmesélési módszerének a hibája lenne, egyszerűen csak így alakult” – mondta akkor Samuel L. Jackson.

Ezután a látványos felháborodás alábbhagyott, úgy nézett ki, hogy Burton nem válik a cancel culture áldozatává. Egészen mostanáig. A Wednesday kapcsán ugyanis az arra érzékenyek újra előhúzták a rasszista kártyát, annak ellenére, hogy a sorozatban több sötét bőrű szereplő is feltűnik.

A vád ezúttal az volt, hogy

noha valóban vannak fekete színészek a sorozatban, de azok többnyire negatív karaktereket formálnak meg.

Sokak szerint Tim Burton túlzásba vitte a fekete-ellenes felhangokat a Wednesday-ben. „Ne érts félre... Szeretem Jenna Ortegát, és azt, ahogy Wednesday Addamst alakítja, de egy dolgot utálok ebben a sorozatban: miért feketék alakítják az összes szörnyű karaktert benne?” – hangzott a vád.

Bianca Barclay karakterét Joy Sunday alakítja (Forrás: Netflix)

 

A Joy Sunday által alakított Bianca Barclay-ről röviden annyit, hogy a filmbeli történet szerint ő a Nevermore Akadémia egyik legnépszerűbb diákja, szirének leszármazottja, és igéző erejével bárkit bármiről meg tud győzni. A színésznő a Burton körül kialakult rasszizmusvita kapcsán elmondta, hogy a forgatás hatalmas móka volt és szerencsésnek érzi magát, amiért egy olyan emberrel dolgozhatott együtt, mint Tim Burton.

Most is mosolyognom kell, egyszerűen annyira jól éreztük magunkat vele, nagyon fogékony volt az együttműködésre. Kész volt játszani, és lehetett vele nevetni a forgatáson...

– nyilatkozta a színésznő.

A másik, amit az arra érzékenyek kifogásoltak, az Iman Marson (szintén fekete színész) által alakított Lucas Walker karaktere, aki a történet szerint egy korrupt polgármester fia, és az imént említett Biancával barátkozik.

A Burton körül kialakult hiszti odáig fajult, hogy mára a TikTokon külön kihívás (challenge) terjedt el, amelyben színes bőrű emberek maszkírozzák magukat olyan karakterekké, amelyek illeszkednek a Burton-féle filmes látványvilághoz, ezzel bizonyítva, hogy nem csak fehérek alkalmasak a híres rendező groteszk karaktereinek megformálására.

A terjedő kihívás (Forrás: TikTok)

 

Nyitókép: Wikipédia

Összesen 98 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Szélhámosok kíméljenek
2022. december 13. 15:48
Baszki, ez a faszi is rasszista lett! A forradalom elkezdte felfalni saját gyermekeit. Ennyit a gondolat és a művészet szabadságáról...
Hyazinth
2022. december 13. 10:22
Felkészül az afroamerikai Hófehérke.
Szekértábor
2022. december 12. 10:37
Számomra az nem világos (érted: világos), hogy miért csak az európai és usa filmeknél elvárás mindenféle rassz szerepeltetése. Az indiai filmekre miért nem szállnak rá, hogy szerepeltessenek több négert?
Nyest
2022. december 11. 20:27
Csak egyszer szólalkoznék össze egy ilyen kultúrmarxista barommal. Feltenném neki a kérdést, szerinte miért szükséges négereket szerepeltetni egy filmben? Bármit is válaszolna, a következő kérdésem már az volna: ha a bőrszíne miatt alkalmazunk egy színészt, az tán nem vegytiszta rasszizmus?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!