Dwa Bratanki: nagyszabású koncertet rendeznek Budapesten Szent II. János Pál pápa tiszteletére

2021. december 16. 10:50

A két nép lelkében született barátság, a magyarok és lengyelek szövetsége történelmi távlatokban is párját ritkítja. Közös a hitünk, küldetésünk, megannyi vihart együtt vészeltünk át és mindig számíthattunk egymásra. 

2021. december 16. 10:50
null
Vágvölgyi Gergely
Vágvölgyi Gergely

A szövetség erősítése a célja annak a szombati koncertnek, amely az Opera intézményében, az Eiffel Műhelyházban lesz hallható. A „Dwa Bratanki” Szent II. János Pál pápa előtt tiszteleg magyarországi látogatásainak 25. és 30. évfordulója alkalmából. S egyben kényszerű hiányt is pótol, hiszen a koronavírussal terhelt első, tavalyi esztendőben a körülmények fogságában alig tudtunk közösen megemlékezni a történelmi jelentőségű egyházfő születésének századik évfordulójáról. 

A rendezvény megálmodói úgy látják, a nagy pápa alakja olyan közös példaképként áll lengyelek és magyarok előtt, akinek alakja a fiatal nemzedékek számára is érthető. „A fiatalok pápája” – érdemelte ki az egyik eposzi jelzőt Szent II. János Pál, aki péteri szolgálata előtt és annak 27 éve alatt is

mindvégig harcolt a békéért, a megfogant életek védelméért, az emberi jogokért, a család szentségéért és a bomlasztó eszmék leleplezéséért.

Eközben pedig sosem feledte, hogy a fiatalok értékközpontú nevelésével formálható csak biztos és stabil jövő Európában. 

A centenáriumi évre nagyszabású programsorozattal készült Magyarország is, ám annak nagy része a vírus áldozatául esett.  „Bár a rendezvények nagy részét elsodorta a koronavírus, most lehetőségünk nyílik megemlékezni az évfordulókról” – mondja a Mandinernek az esemény ötletgazdája és főszervezője, Bese Gergő. A római katolikus pap nagy álma, hogy magyarok és lengyelek együtt énekeljenek és ezáltal erősödjön a két nemzet legendás kapcsolatrendszere. 

Az eredeti elképzelés szerint a szentegyházi gyermekkórus és a MaŁa Armia Janosika lengyel gyerekkórus énekelt volna együtt Budapesten, de a vírushelyzet-okozta viszontagságok miatt szombaton a lengyeleket hallgathatjuk meg. A két barát azonban így is együtt énekel majd, az est egy pontján ugyanis nekünk is lehetőségünk lesz bekapcsolódni, biztat Gergő atya.

Mint mondja, a szervezőmunka során hatalmas segítséget kaptak Ókovács Szilvesztertől és az Opera munkatársaitól, professzionális háttérmunka segíti a szórakozást. Az emlékkoncerten elsősorban egyházi énekek hangzanak majd fel Szent II. János Pál szolgálata és életszentsége előtt tisztelegve, amelyeket egy adventi és karácsonyi dalokból összeállított csokor egészít ki az ünnepre hangolódás jegyében. 

A vendégeket bemutatva Bese Gergő lapunknak úgy fogalmaz; a MaŁa Armia Janosika hat éves kórus, tagjai a Magas-Tátra vidékéről verbuválódnak és a gurál népcsoporthoz tartoznak. A kórus története színpadon kívül filmvászonra is kívánkozik; egy lelkes lengyel fiatalember kezdte összegyűjteni a környék gyermekeit, hogy azután énekelni, zenélni taníthassa őket a maga karizmatikus személyiségével. Rövid idő alatt Lengyelország egyik legnépszerűbb gyermekkórusává váltak, telt házas hangversenyeket adnak hazájukban, mostanra a média is felfigyelt rájuk. Fellépéseik alkalmával a lengyel népviseletet is bemutatják, amely formavilágával és szimbolikájával emlékeztet a székely népviseletre.

– mondja a főszervező. Kérdésünkre, hogy miben ragadható meg ez a leginkább, a hit megőrzését, a Mária-tiszteletet, nemzeti öntudatunkat, az élet- és családvédelem ügyét említi. „Időről időre meg kell tanulnunk és tanítanunk, hogy ez az érzés ne múljon el, hogy ne csak múltja és jelene, de jövője is legyen szövetségünknek, barátságunknak. Tartsunk ki, tartsuk magunkat a XXI. század Európájában is” – fogalmaz Bese Gergő atya, aki szükségesnek látja, hogy ezt a barátságot a két nemzet fiataljai is megtapasztalják és magukénak érezzék.

Az emlékkoncert szimbolikus időpontban kerül megrendezésre – mint mondja, ennek célja, hogy a karácsonyunk ezáltal is áldottabb és igazabb legyen. A katolikus pap úgy fogalmaz; a negyedik gyertyagyújtás előestéjén, a szeretet gyertyájának meggyújtásakor lesz együtt a két barát: a lengyel kórus és a magyar közönség.

A hangverseny szombaton 17 órakor kezdődik az Eiffel Műhelyház Bánffy Miklós termében. Az est háziasszonya a Szent Adalbert- és Szellemi Honvédelem-díjjal kitüntetett újságíró, Földi-Kovács Andrea lesz.

Bese Gergő atya lesz a Mandiner Est vendége december 16-án, csütörtökön este 18 órától. A beszélgetés során tisztázzuk, mit is jelent és mi végre létezik advent, mi karácsony igazi jelentése és jelentősége, illetve hogyan ünnepeljünk, ha azt szeretnénk, hogy az méltó legyen. Természetesen nem megyünk el szó nélkül aktuális fejlemények mellett sem, hiszen az Európai Bizottság a közelmúltban törölte volna a karácsony szót alkalmazottai szótárából, nemrégen pedig „transz Szűz Mária” is borzolta a kedélyeket. A rendezvény ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Részleteket ide kattintva talál.

talál.

 

Kiemelt kép: A névadó Szent II. János Pál hímzett portréja Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyés püspök palástján az ajaki Tamási Áron Katolikus Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolában emelt, Szent II. János Pál nevét viselő iskolakápolna szentelési ünnepségén 2021. december 8-án.
Fotó: MTI/Balázs Attila

Összesen 28 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
..--..
2021. december 17. 18:09
-zsoltkom- "mindvégig harcolt a békéért, a megfogant életek védelméért, az emberi jogokért, a család szentségéért és a bomlasztó eszmék leleplezéséért." "Juhász Péter megtalálta Kövér László eltitkolt félmillió eurós villáját? (+videó)" https://bit.ly/3F8euGz Kövér László és a magyar becsület... Völner egy kis hazugságocska értékrend hozzá képest. Szegény Kövér feje, most amikor majd a parlamentben nyomkodja a gombokat egyetemi végzettséggel és makulátlannak hazudott lelkével, majd szemléltető ábrák nélkül is érezni fogja a számonkérést. Legfeljebb majd elfut. Fogadjunk, hogy Kövérrel... Völnerrel és a 370 forintos euróval már most vége a Fidesznek. Úgy értem reklám és ellenzék, külön emlékeztető szavai nélkül is már készen van a Fidesz vesztes alap.
counter-revolution
2021. december 16. 21:45
Csapláros, már nem látom, amit írsz. ;)
Bell & Sebastian
2021. december 16. 20:41
Ezt nem bírom értelmezni. Eredetileg egy magyar és egy lengyel gyerekkórus lépett volna fel Budapesten, csak a magyar nem jött el? Így, ebben a formában mondhatni: fél siker.
Ildikó99
2021. december 16. 14:44
A cikk írójának igaza van
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!