Föld alatt dolgozik a robotborz

2017. július 10. 08:30

Vezető, repülő, úszó, alámerülő, világűrben ténykedő, jégen csetlő-botló robotokból sokat, föld alá ásókból viszont igen keveset fejlesztettek eddig, és azokat sem a felszín alatti mozgásra tervezték. Az EU-s Borz lehet az úttörő.

2017. július 10. 08:30

Az EU kimondhatatlanul hosszú szófüzért rövidítő BADGER (Borz) projektje egy földalatti terekben fúró, manőverező, lokalizáló, térképező és navigáló robotrendszer. A rendszert vízszintes és függőleges cső- és vezetékhálózat építésére alkalmas eszközökkel szerelik fel.

A Borz autonóm módban túrja a földet, vakondlyukakat fúr ki, hogy csatornákat dolgozzon ki vezetékeknek. Munka közben már meglévő infrastruktúra körül navigál. Ha kell, menet közben három dimenzióban nyomtat vezetékeket (3D printing).

A fúráshoz forgó és egyenes technológiákat integrál egybe, amelyek teljesen új ultrahangos fúróeszközzel bővülnek. Utóbbiak sziklák porlasztásánál előnyösek, amit úgy végez el, hogy ne maradjon akadály a járaton.

A gép az élővilág által ihletett féregszerűen összehúzódó (perisztaltikus) technikával mozog előre, az útirány tartásában és az akadályok kikerülésében radarantennák, lézerek és navigációs rendszerek segítik.

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik