Kulcsfontosságú lehet egy új szoftver a rák korai felderítésében

2017. június 02. 18:30

Komoly előrelépést jelenthet a rákkutatásban egy új ausztrál-kínai szoftver.

2017. június 02. 18:30

Ausztrál és kínai kutatók az új véredények kialakulásának felderítésén szignifikáns mértékben javító szoftvert fejlesztenek. Olyan véredényekre gondolnak, amelyek megelőzik a rák növekedését a szervezetben.

26 egér 26 nagyfelbontású háromdimenziós mikroszámítógépes tomográfiai képét elemezve állapították meg a rák különféle állomásait agyakban és májakon. Meghagyva a véredények (erek) és elágazásaik pontos hosszát és formáját, a képek alapján írtak egy, az érrendszer pontos megjelenítését generáló algoritmust. A komoly eredményeket az úgynevezett „végponti kényszerítések” technikával érték el.

A kutatók elmondták, hogy a szoftver lehetőséget ad az erek burjánzásaiban tapasztalható apró változások, például az elágazások számának és hosszúságának mérésére. Megoldásukkal az érrendszer eddigieknél sokkal pontosabb képi váza hozható létre.

Kapcsolódó cikkek

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Földes "Thomas" Tamás
2017. június 05. 01:52
20 év és az egyszerű, átlagos anyagi helyzetű földi halandók számara is elérhető lesz. Sorban történnek az áttörések, a hír mindig gyorsan terjed, aztán pár évtized múlva érzékelünk is valamit belőle. Csak a jól megszokott menetrend.
Rugo
2017. június 04. 11:26
Szerintem sokkal hamarabb. Ez egy képalkotó diagnosztikus módszer - megfelelő szoftver és hardver kérdése. A valódi kérdés inkább az, hogy emberen mennyire lesz hasznos, ill. lehet-e szűrővizsgálati jelleggel használni?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik