Fehérboros borvidék, ám egyre több kékszőlőt telepítenek, főleg rozé készítéséhez. Nagyon kevés cuvée-vel találkoztunk, itt inkább a fajtaborok a jellemzőek. Jó kezdeményezés, hogy először tanuljunk meg jó fajtaborokat készíteni, utána térjünk rá a házasításokra. Pezsgővel sajnos nem találkoztunk, pedig a borvidék alkalmas lenne a savas alapbor elkészítéséhez. Sajnos több borhoz túl sok ként adtak hozzá. Többször éreztük, hogy a kesernyésség alatt jó bor rejtőzik, ám így nehéz volt élvezni.
Kiemelten termesztett szőlőfajták a chardonnay, a cserszegi fűszeres, az ezerjó, a királyleányka, a muskotályos fajták, az olaszrizling, a szürkebarát és a tramini. A kékszőlőkből pedig kékfrankossal, cabernet sauvignonnal és merlot-val találkoztunk.
A jövő
A hagyományteremtő céllal rendezett Tavaszi Kvaterkát idéntől minden évben meg szeretnék tartani, egyre több budapestit lecsalogatva a helyszínre. A fővárostól vonattal egy órányira van csak a helyszín. A helyi borászok kiemelték, hogy még tanuló fázisban vannak, de évről-évre egyre több ezüst- és aranyérmet nyernek különböző borversenyen. Jövőre megpróbálnak pezsgőt is hozni az eseményre.
A Mandiner tizenegy kedvenc neszmélyi boráról itt írtunk.