Három könyv, amely világsiker lehetett volna

2016. november 23. 12:29

Három könyv, amely világsiker lehetett volna, ha nem Erdélyben írják. Csakhogy ezek a könyvek nem is születhettek volna máshol: kellett ehhez a nyolcvanas évek Romániájának irreálisba hajló világa, amely pont ezekbe az antiutópiákba kívánkozott.

2016. november 23. 12:29
Papp Attila Zsolt

Három könyv, amely világsiker lehetett volna, ha nem Erdélyben írják. Csakhogy ezek a könyvek nem is születhettek volna máshol: kellett ehhez a nyolcvanas évek Romániájának irreálisba hajló világa, amely pont ezekbe az antiutópiákba kívánkozott. Nemrég újraolvastam a teljes Mandics–Veress opuszt – részben nosztalgiából, részben egy készülő Mandics György-nagyinterjúhoz –, és néhol felszisszentem, mennyi erős utalás, áthallásos történet felett siklott át óvatlanul a cenzúra, a tudományos fantasztikum leple alatt. („Ja, a sci-fi, az más!”) Mellesleg ezekből a könyvekből kötetenként 150 ezret nyomtattak anno, és ma már antikváriumban is nehéz fellelni egy-egy példányt. És mióta Mandicstól megtudtam, miről szóltak volna a »Heraklida-ciklus« következő kötetei, még inkább sajnálom, hogy nem készülhetett több a sorozatból...

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
packó_
2016. november 23. 17:07
Magam olvastam a Vasvilágokat. Kitűnő! Azonban nagyon ajánlom a Temesvári golgota című regényt (új kiadásában A manipulált forradalom) az 1989-es forradalomról.
bölcsbagoly
2016. november 23. 17:02
Igen! De hát ismeri őket itt valaki is? Hiszen, lám Ugron Zsolna könyvei mennyire menők....de miért is, vagy az agyondicsért Dragomán?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!