Portugália
ÉLŐ
Cseh Köztársaság

Így erjeszt Alkonyi László

2016. október 04. 11:06

A tállyai Kaláka Pincénél az újból és újból ismételt, rétegelt szüret olykor naponta, jellemzően hetente új mustot kínál az egyes tételekhez, így az erjedő mustot mindig frissel táplálják.

2016. október 04. 11:06

„A tornyozott erjesztést negyedik éve finomítjuk. Kényszer szülte az ötletet, hiszen - a szinte szemenkénti válogatás miatt - nem tudunk egy nap több szőlőt behozni 200 kilónál (idén már a 150 kiló is jónak számított). Az újból és újból ismételt - rétegelt - szüret, olykor naponta, jellemzően hetente új mustot kínál az egyes tételekhez, így az erjedő mustot mindig frissel tápláljuk. Vasárnap túljutottunk a 16. szüreti napon, s már csak néhány liter hiányzik a 20 hektoliterhez. Az örökké meglepetéssel szolgáló Tökösmál mellett idén a Báthory produkált különösen szép alapanyagot. Eddig négyszer szüreteltük (szűk négy hektoliter): a tornyozott erjesztés is így a negyedik lépcsőnél tart. Ezzel az eljárással lassabban, alacsonyabb hőfokon, és - érzésünk szerint - összetettebb ízekkel erjednek ki a borok, miközben fiatalosak és kedvesek maradnak. Sziszeg a must - szinte beleharap a gyümölcs friss levébe!” – írta módszeréről a tállyai borász.

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
dorkoka
2016. október 06. 10:58
Érdekes, hát ez is valami, löttyre lötty. Majd a hegyoldali árnyékszéken is szintre szint.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!