MI-vezérelt autót fejleszt a Nvidia és a Baidu

2016. szeptember 06. 14:30

Mi mást fejleszthetne közösen egy korszerű grafikus processzorairól ismert kaliforniai cég és a legnagyobb kínai kereső, ha nem mesterségesintelligencia-megoldást önvezető autóknak?

2016. szeptember 06. 14:30

Összeáll a Nvidia és a kínai keresőóriás Baidu, hogy együtt fejlesszenek felhőalapú platformot mesterséges intelligencia vezérelte önvezető autókhoz. Az együttműködésben a Nvidia önvezető számítási platformját kombinálják össze a Baidu felhő- és térképtechnológiájával. Algoritmusalapú operációs rendszer fejlesztenek, amellyel autonóm járművek komplex navigációs rendszerei működtethetők.

A nyílt platformon örömmel fogadják autóberendezés-gyártók, kereskedelmi autóflották javaslatait.

Harmadik szintű autonóm autóvezérlésből indulnak ki – ez az a szint, amikor a jármű bizonyos körülmények között önvezető, viszont mindig mellette ül és bevetésre kész a hozzáértő humán sofőr.

Jen-Hsun Huang, a Nvidia ügyvezető igazgatója elmondta, hogy az együttműködés a két cég mesterségesintelligencia-alkalmazások további fejlesztése melletti elkötelezettségét szemlélteti.

„Ezekkel az adottságokkal megkísérelhetjük megoldani az MI nagy kihívásait, amelyek egyike az intelligens gép. A jövőben szeretnénk több intelligens gépet építeni, és az önvezető autó lenne az egyik” – nyilatkozta.

A bejelentésre nem sokkal azt követően került sor, hogy a Baidu Kaliforniában engedélyt kapott autonóm járművek közúti tesztelésére.

„A Baidu remek csapatot alakított a Szilícium-völgyben autonóm vezetőtechnológiák fejlesztésére, és a közúti teszt lehetősége nagymértékben felgyorsítja a fejlődést” – jelentette ki elégedetten Wang Jing, a cég Autonóm Vezetés részlegének vezérigazgatója.

A Baidu egyébként nagyon nyomul az önvezető járművek piacán. Az első teljesen autonóm tesztet, saját szenzorrendszerét használva tavaly decemberben abszolválta Kínában. Nemrég pedig a Forddal közösen ruházott be 150 millió dollárt a 3D digitális képkészítéshez fény-, detektáló és mérőtechnológiákat fejlesztő Velodyne LiDAR-ba.

Az autonóm járművek a Nvidia portfoliójában is kitüntetett helyen szerepelnek. A chipgyártó augusztus végén jelentette be önvezető autókat működtető Parker mobilprocesszorát, év elején pedig a DRIVE PX 2 autóbeli MI-alapú szuperszámítógépet mutatta be. A gépet a Volvo önvezető járműflottája tesztelésére használja jelenleg.

Tavaszi kampány

Kapcsolódó cikkek

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik