Nébih: Minden oké a boltokban kapható búzasörökkel

2016. augusztus 08. 12:11

Magyarországról, Németországból, Belgiumból, Hollandiából, Ausztriából és Franciaországból származó búzasöröket tesztelt a Nébih. Egyikkel se volt gond.

2016. augusztus 08. 12:11

A hatóság 18 terméket tesztelt, melyek minden fogyasztó számára elérhetőek a nagyobb kereskedelmi láncokban. 9 üveges, valamint 9 dobozos tételt vizsgáltak Magyarországról, Németországból, Belgiumból, Hollandiából, Ausztriából és Franciaországból.

NÉBIH referencia laboratóriumaiban megmérték az élelmiszerbiztonsági szempontból fontos paramétereket, továbbá ellenőrizték a gyártmánylapok megfelelőségét, és vizsgáltuk a minőségi mutatókat is. A búzasörök gyártmánylapján feltüntetett információknak minden esetben összhangban kell lenniük a termék jelölésén feltüntetett adatokkal, valamint azok összetételével. Az átfogó vizsgálat eredményei alapján megállapítható, hogy az ellenőrzött tételek minőségi paraméterei megfelelőek. Toxin- és nehézfémtartalmuk, valamint a növényvédőszer-maradékok minden esetben a határérték alatt voltak.

Nem maradhatott el a glifozát, mint növényvédő szer hatóanyagra vonatkozó vizsgálat sem, amely az elmúlt időszakban a nemzetközi tudományos világban oly sok vitát és nagy érdeklődést váltott ki. A Nébih jelentése szerint a glifozát egyetlen sörben sem volt kimutatható. A minőségi paraméterek, mint például alkoholtartalom, CO2 tartalom, eredeti extrakttartalom, valódi extrakttartalom, szín, energia tartalom meghatározása során is megfelelő eredmények születtek. Mindezek alapján megállapítható, hogy a hazai forgalomban lévő búzasörök a jogszabályi előírásoknak megfelelően kerülnek a polcokra. A 18 búzasör átfogó ellenőrzése során egyetlen esetben sem volt hiányosság.

A tesztelők összesen 18 búzasört kóstoltak, melyek alkoholtartalma 4,5-7% között változott. Volt köztük világos szűrt-szűretlen, vörös, félbarna, barna, valamint egy biosör is. A kóstolás során az értékelők ezúttal sem tudták melyik terméket kóstolják. A tesztelők a megjelenést, illatot, ízt és az összbenyomást értékelték. A laikus és szakértő kóstolók kedvencének a Hoegaarden minőségi világos belga fehér búzasör bizonyult. A második helyen holtverseny alakult ki a hazai előállítású, szűretlen vörös Alakor Biosör és a Paulaner Hefe-weissbier német világos szűretlen búzasör között. A harmadik helyen a Chimay belga minőségi félbarna búzasör végzett.

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
na még ez is
2017. március 17. 19:04
Nagy kedvencem a búzasör, főleg a hoegarden. Az egyetlen hibájuk, hogy azon a kevés helyen ahol kapni lehet Budapesten is, 6-700-ért mérik korsóját.
na még ez is
2017. március 17. 19:04
Mármint csapolva
Strassnoff Ignác
2017. március 10. 02:39
Vannak kétségeim.. Az, hogy egészségre nem ártalmas, egy dolog. Lehet, hogy a kutyaszar sem az. Attól még nem jó. De csak két momentum. Igaz nem búzasör, de "sör" és feltételezem ugyanez a hivatal tesztelte és ihatónak találta. 1/ Ezt magam is próbáltam. Tesco gazdaságos sör. Gyanítom hugyoztam már jobbat. Igaz utóbbit nem kóstoltam, de ennél az ocsmány, gusztustalan szarnál undorítóbb szemetet még nem ittam sör néven. 2/ Norbi update. Na ezt már a híre alapján se mertem megkóstolni, de olvastam róla leírást. Ez úgy fogalmazott, hogy olyasmi, mint a lé, amit egy harmadosztályú kocsmában, zárórakor, a pult letörlése után a mosogatórongyból kinyersz.
Strassnoff Ignác
2017. március 10. 02:38
Ahogy mondod. Le vagyok nyűgözve, mikor azt látom, hogy ugyanannyiba kerül a Soproni, mint a Dreher és az előbbit viszik. Beszarás! Sopronit akkor veszek meg, ha nincs más, akkor is csak annyit, hogy kihúzzam a következő lelőhelyig, ahol értelmes sört kapok. De szerintem gond van a marketinggel is. Lehúztam jó sok időt Pesten, meg a keleti országrészben. Ott egészen rákaptam a Borsodira. A Dunántúlon meg hol van, hol nincs. Pedig szerintem kihugyozva is van olyan jó, mint a Soproni. De úgy vélem a magyar fogyasztók nem kis része megvenné ugyanannyiért a Kőbányait, mint a Kaisert. Mert ugye magyar. Finom. Jobban teljesít. Aztán ha a lábad mosod benne, koszosabb, mint mikor belemártottad.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!