Tíz magyar megjelenés, amit még nagyon várunk idén

2016. július 20. 12:37

Itt van az ősz, itt van újra: Twin Peaks eddig titkolt legtitkosabb titkait tárja elénk Mark Frost az Athenaeumnál; katonai sci-fivel és X-akták-hangulattal készül az Agave; végéhez ér Ben H. Winters és Ann Leckie trilógiája, és elkezdődik Cixin Liué; a Gabo SFF-nél jönnek a tavalyi év legjobb sci-fi és fantasy-novellái; a Fumax pedig Mark Lawrence novelláit adja ki.

2016. július 20. 12:37
Pintér Bence

Nemrég összeszedtük, mit szerettünk kifejezetten 2016 első felének friss megjelenései közül, most pedig teszünk egy kört a várható, izgalmasnak tűnő megjelenésekkel. Nem minden fért be persze válogatásunkba, aztán lehetnek még teljesen váratlan, be nem jelentett megjelenések, illetve van egy sor olyan könyv, aminek tudunk a megjelenéséről, csak még biztosat nem mondtak a kiadók. A felhozatalból egyelőre Mark Lawrence antológiája, a TwinPeaks-könyv és Al Robertson regénye kapott hazai borítót, a többinél a külföldi borítókból vágtunk képet.

Szóval a lista nem tökéletes. De mi az?

*

Sylvain Neuvel: Alvó óriások

A marsi után ismét itt egy szerző, aki a magánkiadás ködös mocsarából indulva sikerrel küzdötte be magát a zsánermainstreambe. Sylvain Neuvel idei könyve dokumentarista módon meséli el, hogyan fedeznek fel egy idegen anyagból készített, hatalmas kezet, majd a kézhez tartozó test többi részét. Rose Franklin kislánykorában fedezte fel a test első darabját, most pedig egy szupertitkos csapat élén próbálja megfejteni ennek az egésznek a jelentését. Ezt mondta róla nekünk a könyvet gondozó Agave Könyvek vezetője, Velkei Zoltán: „Neuvel könyvét külföldön A marsihoz és a Z Világháborúhoz hasonlítanak, de szerintem ez baromság. Nekem sokkal inkább egy modern X-akták-érzést hoz, ugyanakkor tényleg van benne egy erős tudományos sci-fi plot, ami a jellegéből adódóan talán köthető A marsihoz.” Októberben számíthatunk a kötetre.

Al Robertson: Égtörés

Ann Leckie trilógiájának novemberi befejezése mellett egy másik izgalmas sci-fivel is készül a Gabo SFF az őszre, méghozzá Al Robertson tavalyi debütáló kötetével, szeptemberben: „Amikor a Totalitás lázadó mesterséges intelligenciái legyőzték a Panteon vállalatait, az emberiség veszített igazán. A Föld már nem több mérgező pusztaságnál, a túlélők az Állomáson, a Panteon egyik iparosított aszteroidáján tengődnek. Jack Forster a Panteon alkalmazásában állt, az elméjébe épített harci MI-vel, Hugo Fisttel vadászott a Totalitáshoz átállni készülő MI-kre a Naprendszer peremén. Mocskos háború volt, a férfit megviselte, de Fist úgy élvezte, mint semmi mást. Miután visszatérnek az Állomásra, alig néhány hetük van kideríteni, ki ölte meg a legfontosabb embert Jack életében. Amikor ugyanis Fist licence lejár, átveszi gazdája testének irányítását, és ezzel a férfinak végleg vége.

Mark Lawrence: Úti testvérek

Mark Lawrence a Fumax bejáratott szerzője, akitől a kiadó ezúttal egy novelláskötetet hoz, melynek történetei a Széthullott Birodalom-sorozat világában játszódnak. Ezt írják róla: „Tíz novellát tartalmaz ez a kötet, amelyek Jorghoz és kis csapatához kapcsolódnak, és elvileg a világon először jelenik meg majd meg nyomtatásban, mert eredeti nyelven csak ekönyvként kapható.” A kötet egyébként az olvasók kérésére keménytáblás lesz.

Marko Kloos: Frontvonalak

Katonai sci-fivel is jelentkezik ősszel az Agave, szeptemberben érkezik ugyanis Marko Kloos 2013-as regénye, a Frontvonalak. 2108-ban járunk, az Észak-Amerikai Nemzetközösségben a segélyeken tengődök előtt két út áll, hogy kijussanak a bolygóról: nyerhetnek jegyet lottón egy űrgyarmatra, vagy csatlakozhatnak a hadsereghez. Andrew Greyson a jó kaja és a jó nyugdíj reményében az utóbbi, biztosabb megoldás mellett dönt, de azzal nem számol, hogy a galaxis egy igencsak veszélyes hely.

Cixin Liu: Three-Body Problem (Háromtest-probléma?)

Tavaly Hugo-díjat nyert, film készült belőle, és jött még két folytatás: az Európa Kiadó jóvoltából az év második felében állítólag magyarul is elérhető lesz végre a kínai Cixin Liu könyve, a Three-Body Problem. A történet szerint a kínai kulturális forradalom idején egy titkos katonai projekt keretében jelet küldenek az űrbe, amelyet felfedez egy pusztulásra ítélt idegen civilizáció, akik úgy döntenek: instabil naprendszerük helyett elfoglalják a miénket. A Földön eközben több csoport formálódik: vannak, akik várják az inváziót, de vannak olyanok is, akik bármit megtennének, hogy megakadályozzák.

2016 legjobb science fiction és fantasy novellái

Sok mindent nem tudunk hozzátenni a hírhez: végre magyarul is elérhető lesz legalább az egyik olyan neves antológia, ami évente gyűjti a legjobb sci-fi és fantasy-alkotásokat. A Gabo SFF vállalkozott arra, hogy kiadja a Jonathan Strahan által szerkesztett The Best Science Fiction and Fantasy of the Year antológiát, amelyben olyan szerzők novellái kaptak helyet, mint Paolo Bacigalupi, Neil Gaiman, Alastair Reynolds, Genevieve Valentine, vagy éppen Ian McDonald. Elég város, de csak szeptemberig kell várni rá.

Richard Morgan: A holtak szava

Szeptemberben vagy októberben folytatódik Richard Morgan Az acél emlékével megkezdett fantasy-sorozata az Agavénál. Ez ugyebár az a világ, amelyből magyar fejlesztő állt neki játékot készíteni. Ezt írtuk az első kötetről: „A merészség, a szabadszájúság, az olvasói elképzelések semmibe vétele az, ami miatt Morgan könyve kiemelkedik az idén ősszel olvasott fantasyk közül. Azonban pont ezek miatt gondolom azt, hogy kisebb lesz a közönsége, mint azoknak. Kétségtelenül nagyon jó olvasmány, várom a folytatást!

Mark Frost: Twin Peaks titkos története

Jövőre itt a Twin Peaks negyedszázada várt harmadik évada, amiben valószínűleg kiderül, mi lett mindenki kedvenc FBI-ügynökének a sorsa, miután a második évad végén megküzdött Bobbal, a gonosz szellemmel. Addig is az Athenaeum szállít nekünk olvasnivalót októberben. Kicsit hatásvadász lett a fülszöveg, de azért megmutatjuk: „A harmadik évad előtt az olvasók kézbe vehetik a sorozat hivatalos könyvét, egy lebilincselő titokfeltáró regényt, amely egyrészt választ ad az első két évad nyitott kérdéseire (minden olvasó meg fog döbbenni!), másrészt elmeséli az elmúlt huszonöt év fontos Twin Peaks-i eseményeit, harmadrészt pedig bevezeti az új évad alapkonfliktusait.

Katherine Addison: A koboldcsászár

Novemberre ígéri a Gabo SFF csapata Katherine Addsion steampunkos fantasyjét, A koboldcsászárt, amely tavaly Locus-díjat nyert, ezen felül pedig jelölték a Hugóra, a Nebulára és a World Fantasy-díjra is. Ezt mondta nekünk róla Kleinheincz Csilla, a Gabo SFF szerkesztője: „Mostanában a grimdark fantasy előretört, részben a Trónok harca miatt. A Koboldcsászár más vonalon indult el, borzasztóan szerethető főhőssel operál. Egy császári udvaron belül játszódik a történet és egy olyan fiatal fiúról szól, aki a tündék császárságában félkoboldként kerül a trónra, miután teljes családját kiirtják egy merényletben.

Ben H. Winters: Az igazság határán

Harmadik, záró epizódjához ér ősszel Ben H. Winters pre-apokaliptikus krimisorozata, Az utolsó nyomozó, amelyben egy meteorit tart a Föld felé, elég biztosnak látszik, hogy mindenki meg fog halni, de egy fiatal rendőrnek még van némi nyomoznivalója. Az első részben egy látszólagos öngyilkosság, a második részben egy eltűnés adott még munkát Hank Palace egykori nyomozónak, most pedig húgát, Nicót kell felkutatnia, miközben a világ tényleg darabokra esik körülötte. Az előző részt nagyon szerettük, itt írtunk róla bővebben. Jó hír még, hogy az itthon az Agave Könyvek által gondozott szerző nemrég megjelent alternatív történelmi regénye, az Underground Airlines (itt írtunk róla) jövőre be van tervezve a kiadónál.

*

Semmiről sem akarsz lemaradni, ami a sci-fi és a fantasy világában itthon és külföldön történik? Lájkold Facebook-oldalunkat, vagy kövess minket a Molyon!

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!