Érző számítógépet fejlesztenek Moszkvában

2016. július 17. 11:00

Érzelmi reakciókat is mutató intelligens ágensen dolgoznak egy moszkvai egyetemen.

2016. július 17. 11:00

A moszkvai Nemzeti Nukleáris Egyetem kutatói érzelemalapú mesterséges intelligenciát fejlesztenek. Elmondásuk alapján a Virtuális Színész rendszer érzelmi és narratív intelligenciával is rendelkezik. Érteni fogja a történések kontextusát és a kapcsolódó forgatókönyveket. Képes tervezni és célokat kitűzni. Videojátékokban aktív egyszerűsített változatot is fejlesztenek hozzá.

„Az emberi agy alapjait képező természetes intelligencia legfőbb elveit akarjuk szabályokba foglalni. A számítógépes képernyőn megjelenő alakokat virtuális ágens és valódi személy egyaránt irányítja. Érzelemmel telített cselekedeteken keresztül lépnek interakcióba, építenek ki közösségi kapcsolatot” – nyilatkozta Alexej Szamszonovics egyetemi tanár.

Az ágens programozás és megerősített tanulás helyett gondolkodó személyként képes tanulni. Tanulási célokat dolgoz ki, a célok megvalósítását segítő kérdéseket tesz fel, aktívan keresi a válaszokat, amihez logikus gondolkodás, az érzékelés összes aspektusa, döntéshozás, metagondolkodás és sok más kognitív funkció szükséges.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!