Tavaly több sört ittunk, mint azt megelőzően

2016. május 11. 10:59

Mintegy 4 százalékkal nőtt a sorfogyasztás tavaly az azt megelőző évhez képest a Magyar Sörgyártók Szövetségének adatai szerint. Érdekesség, hogy miközben egyaránt nőtt a prémium sörök és az alacsony árkategóriájú sörök fogyasztása is, addig a középkategóriába tartozók, illetve az ízesített sörök kevésbé fogytak, az alkoholmentes sörök fogyasztása pedig több mint 40 százalékkal csökkent.

2016. május 11. 10:59

Több sört ittak tavaly Magyarországon, mint egy évvel korábban: a fogyasztás 4 százalékkal nőtt – közölte a Magyar Sörgyártók Szövetsége (MSSZ) szerdán az MTI-vel. Az alkoholmentes sörök fogyasztása majdnem a felére esett. A sörgyárak belföldi értékesítése meghaladta a 6,1 millió hektolitert tavaly, a magyar söripar adó- és járulékbefizetése 7 százalékkal volt több az előző évinél, meghaladta a 71 milliárd forintot – írták. 

A szövetség által közzétett sörpiaci mutatók szerint tavaly összesen 6,5 millió hektoliter sört értékesített a négy vezető hazai sörgyártó, a Borsodi Sörgyár Kft., a Dreher Sörgyárak Zrt., a Heineken Hungária Zrt. és a Pécsi Sörfőzde Zrt., valamint a tavaly először adatokat szolgáltató Carlsberg Hungary Kft.

A tájékoztatás szerint tovább erősödött a prémium sörök forgalma, a szuper prémium eladások 12, míg a prémium kategóriában 10 százalékkal. Folytatódott az olcsóbb árkategória sorolt sörök térnyerése, forgalmuk 8 százalékkal emelkedett tavaly. A középkategóriás és az ízesített sörök forgalma egyformán 3-3 százalékkal csökkent a 2014-eshez viszonyítva, és 42 százalékkal visszaesett az alkoholmentes sörök értékesítése.

A közlemény idézi Schillinger Attilát, a szövetség igazgatóját, aki szerint az idén valamit behozhatnak abból a versenyképességi hátrányból, amelybe a hazai söripar az elmúlt évtizedben került, mert ebben az évben jelentős sportesemények lesznek, és újabb meleg nyár várható.

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Békanász a hasadon
2016. május 11. 16:05
A fröccstől áporodott savanyú szaguk lesz az embereknek és felpüffednek, mint a vizihulla.
Békanász a hasadon
2016. május 11. 16:04
Naná, hogy többet sörözünk, hisz - hála a Fidesznek - a sör is olcsó maradt, mint az élelmiszer.
kuwiq
2016. május 11. 16:04
Egyszer tévedésből vettem ízesített sört. A történet jó oldala, hogy ilyesmi még egyszer még véletlenül sem fordulhat elő!
pacal68
2016. május 11. 15:30
A nyári kánikula és a migránsválság kitikasztotta az országot.Szerencsére a kormány józanul kezelte a krízist
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!