Mi lenne velünk a Jupiter nélkül?

2016. május 10. 09:26

Más naprendszerekben a gázóriások a központi csillaghoz közelebb keringenek, a Jupiter azonban elszakadva a Naptól részt vállalhatott a szilárd bolygók létrejöttében. Mi lenne velünk nélküle?

2016. május 10. 09:26

Mi lenne a Földdel, ha a Jupiter nem létezne? Lenne-e egyáltalán Föld? Ezekre a kérdésekre keresi a választ a Life Noggin videója.

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
avmanster
2016. június 28. 14:39
ha pár százalékkal nagyobb lenne a Jupiter, az lenne a naprendszerünkben a második nap. beindulna fúzió.
KannibálTatárÚr
2016. május 17. 17:01
"A barna törpék olyan égitestek, melyek tömege túl kicsi ahhoz, hogy a belsejükben stabil hidrogén-hélium magfúzió jöjjön létre, és így valódi csillagokká váljanak. Ez a reakció ugyanis csak akkor indulhat be, ha egy csillag tömege elég nagy ahhoz, hogy annak magjában a hőmérséklet a 3 millió kelvint meghaladja. Ez a tömeg nagyjából a Nap tömegének 8%-a, másként kifejezve a Jupiter tömegének nyolcvanszorosa. A barna törpék tömege ennél kisebb, a vörös törpecsillagok és az óriásbolygók tömege között van. A keletkezési modellek alapján kialakulásuk közben valamikor a magjukban beindult a magfúzió, de nem a hidrogén, hanem lítium- vagy deutériumfúzió, ehhez 13 jupitertömeg is elegendő, ez jelöli ki alsó tömeghatárukat." Azaz 13 Jupiternek kellene egyesülni, hogy elérje a barna törpék nagyságát. A barna törpék viszont még nem csillagok. Hogy csillag legyen egy objektum, legalább 80 Jupiter tömegével kell rendelkeznie. Megjegyzem, akkor is csak vörös törpe lesz.
Zokni
2016. május 10. 20:41
"Az eddig felfedezett bolygók tulajdonságaira ugyan nem a világegyetem törvényszerűségei a magyarázat, hanem a kezdetleges emberi technika óriási korlátai." - írja. A számból vette ki a klaviatúrát. Viszont nem kezdetleges az a technika (nagyon nem), hanem a feladat túlságosan nehéz, hogy akár egy Jupiter méretű bolygót is közvetlenül megfigyelhessenek.
Akitlosz
2016. május 10. 20:07
Ez valami nagyon primitív gyerekvideó. Egyforma méretűnek mutatja a Merkúrt a Vénuszt a Földet és a Marsot.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!