Csernobil 30: Novellapályázatot hirdet a katasztrófáról a Próza Nostra

2016. március 10. 13:32

Idén áprilisban lesz a harminc éves évfordulója a csernobili atomkatasztrófána: a Próza Nostra online folyóirat ez alkalomból Csernobil 30 címen novellapályázatot hirdetett. „A tragédia nemcsak milliók életét változtatta meg, s hagyott nyomot számos társadalom emlékezetében, de alapvetően meghatározza posztapokaliptikus látomásainkat, fantáziánkat is” – írják a felhívásban.

2016. március 10. 13:32

Harminc éve, április 26-án éjjel gyulladt ki a csernobili atomerőmű négyes reaktora az akkori Szovjetunióban. Az eseményre emlékezve hirdet most novellapályázatot a Próza Nostra online folyóirat. Ezt írják a pályázatról:

A Próza Nostra online folyóirat irodalmi pályázatot hirdet a csernobili atomkatasztrófa 30 éves évfordulója kapcsán. A tragédia nemcsak milliók életét változtatta meg, s hagyott nyomot számos társadalom emlékezetében, de alapvetően meghatározza posztapokaliptikus látomásainkat, fantáziánkat is. E kollektív trauma közvetve vagy közvetlenül tehát nagy hatással van az irodalomra és a populáris kultúrára egyaránt, gondoljunk csak a Nobel-díjas Szvetlana Alkeszijevics, valamint Frederik Pohl dokumentumregényére, Tatyjana Tolsztaja A macskalány c regényére vagy a Café Postnuclear című magyar képregényre. Ezért döntöttünk úgy, hogy mi is felmérjük, milyen reflexiókat vált ki ma a téma a hazai közönségben.

A pályázatra bármilyen, a csernobili katasztrófát, annak okait, utóhatásait vagy más módon hozzákapcsolható történést feldolgozó, irodalmi igénnyel megírt prózai művet várunk zsánermegkötés nélkül. Regényrészlettel pályázni nem lehet. Pályázni csak magyar nyelvű alkotással lehet.

További részletek a Próza Nostrán.

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
MZ/X
2016. október 24. 15:10
Elolvasva az első három helyezett művet, röviden csak annyi, hogy a harmadik helyezett mű érthetetlen, a második trágársággal pótolja az amúgy is igen lapos történést, az első helyezett mű nem rossz, csak semmi köze sincs Csernobilhez és a katasztrófához egy gyengécske utaláson kívül, ami híján akár egy texasi kocsmában is játszódhatna a történet... Ezért meglepő a helyezése (amit talán csak a kiírók fantasy és sci-fi rajongása magyaráz (hat) ), a katasztrófa évfordulója és az irodalmi pályázat azért ennél többet érdemelt volna...
még fokozza
2016. március 10. 14:39
Szaniszlónak van egy oknyomozó írása erről.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!