Remek szereplőgárdát kapott a Budapest noir filmadaptációja

2016. január 20. 12:46

Kolovratnik Krisztián és Tenki Réka játssza a főszerepeket a Budapest Noir című, Kondor Vilmos által írt krimiből készülő filmben, de mellékszerepekben feltűnik Anger Zsolt, Kulka János, Kováts Adél és Dobó Kata. A történet 1936-ban játszódik: megölnek egy zsidó lányt, de senki nem akar nyomozni az ügyben, ezért Gordon Zsigmond, az Est újságírója maga veszi nyakába a várost, hogy elkapja a gyilkosokat.

2016. január 20. 12:46
Pintér Bence

Jövőre kerül a mozikba a Kondor Vilmos Budapest noir című krimijéből készülő film, szerdán pedig egy sajtóreggeli keretében a Centrál Kávéházban mutatták be a film főszereplőit. A történet szerint 1936-ban, Gömbös Gyula halálának idején Budapesten meggyilkolnak egy zsidó lányt. Mikor Gordon Zsigmond, az Est újságírója látja, hogy senki nem fogja felgöngyölíteni az ügyet, nekiáll, hogy maga kerítse kézre a gyilkost, vagy gyilkosokat. A szálak persze a legfelsőbb körökbe vezetnek, és senkinek sem érdeke, hogy kiderüljön az igazság.

Gordon szerepét Kolovratnik Krisztián kapta, kedvesét a filmben fotóriporterként dolgozó Eckhardt Krisztinát pedig Tenki Réka játssza majd. A mellékszerepekben feltűnik a korabeli oligarchát alakító Kulka János, akinek feleségét Kováts Adél formálja meg; a madám Vörös Margót Dobó Kata játssza, míg Gellért Vladimir nyomozó szerepében Anger Zsolt tűnik fel. A rendező Gárdos Éva, az operatőr Ragályi Elemér, a látványtervezésért pedig Pater Sparrow felel.

A filmet a Pioneer Pictures gyártja, a Nemzeti Filmalap pedig közel egymilliárd forinttal támogatta meg. A forgatás februárban kezdődik. Kemény Ildikó, a gyártó cég képviselője elmondta: örül, hogy miután Budapest az elmúlt években többek között Berlint, Londont, Moszkvát és Párizst jelenítette meg a filmvásznon, most végre Budapest Budapest lehet. Gárdos Éva elmondta: régen érdekli a film noir, és rögtön beleszeretett Kondor Vilmos könyvébe. „A néző bemegy a moziba, és pontosan fogja látni, hogy ismeri ezt a hidat, vagy ezt a kávéházat. Ez egy szuper dolog” – mondta.

Kondor Vilmos Bűnös Budapest-sorozatának nyitó darabja, az első igazi hazai krimiként emlegetett Budapest noir 2008-ban jelent meg az Agave Könyveknél, azóta pedig kétszer adták ki újra. A kötet itthon hatvanezres példányszámban kelt el, külföldön pedig megjelent Lengyelországban, Hollandiában, Olaszországban, Németországban, Franciaországban és az Egyesült Államokban. A sorozatban még négy regény és egy novelláskötet jelent meg, melyben Gordon Zsigmond történetét 1936-tól egészen 1956-ig követte végig az álnéven publikáló szerző. Az eseményen a film készítői elárulták, hogy készülnek a folytatások megfilmesítésére is.

Összesen 104 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tango47
2016. június 15. 19:33
„A néző bemegy a moziba, és pontosan fogja látni, hogy ismeri ezt a hidat, vagy ezt a kávéházat. Ez egy szuper dolog” Tényleg baromi szuper: a baj csak az, hogy ez az esti tv-hiradókban is megtörténik, viszont az nem kerül nekünk egymilliárdba.
Gusztav12
2016. május 30. 01:35
@szerkases "...A harmincas évek Magyarországának, Budapestjének igenis részei voltak a zsidók. Amit ma büszkén mutogatunk Budapestből, az főleg azokban a "zsidós években" született, a Kiegyezéstől a II. világháborúig." Ma ugyanolyan "zsidós évek" vannak forgalomban. Csakhogy most még annyit sem kell, hogy dolgozzanak, hiszen eltartja őket Viktorka.
Gusztav12
2016. május 30. 01:34
Gondolod, hogy Israelben fehér lányokról forgatnak filmeket? Ők inkább egymást szeretik, nem az ilyen buzi kulkákat...
Bölcs Ész
2016. február 05. 02:29
Értjük az üzenetet: szegény, ártatlan zsidók és csúnya gonosz nácifasiszta magyarok.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!