A Törley Casino Sec lett a Mandiner pezsgőtesztjének győztese. Ehhez egyrészt gratulálunk, másrészt felmerül a kérdés: hogyan készült ez a pezsgő, milyen alapborból, mit kell tudni róla?
Ez a pezsgő transvasée technológiával készült és 13-14 hónapig érlelődött pincénkben. Alapbora királyleányka, zöldveltelini, rizling és számos egyéb fajta. Mivel ez esetben száraz pezsgőről van szó, a jó sav-cukor arány nagyon fontos! Olyan savtartalmú alapbort kellett készítenünk, amely ezzel a cukortartalommal kerek ízérzetet kelt. Örülünk, hogy ez sikerült!
Hogyan értékeli a Mandiner laikusok és szakértők vegyesen alkotta zsűrije által pontozott pezsgőtesztjének eredményét?
Nagyon örülünk, hogy sikeresen szerepeltek pezsgőink a teszten. Számomra egyáltalán nem okozott meglepetést, hogy nemcsak a palackos erjesztésű, hanem a tartályos erjesztésű pezsgők is jó pontokat kaptak. Ez is bizonyítéka annak, hogy megfelelő technológiai és szakmai felkészültséggel, odaadással nagyobb mennyiségben, akár különböző technológiákkal is lehet sokak számára kedvelt pezsgőt készíteni.
A Törley Pezsgőpincészet legtöbb terméke a győztessel ellentétben tartályos erjesztésű pezsgő, ahogyan a második helyezett Törley Gála Sec is az. Tapasztalataik szerint mennyiben érdekli és befolyásolja a fogyasztókat egy-egy pezsgő készítési eljárása?
A forgalmazott különféle technológiákkal készülő pezsgők közül továbbra is a tartályos erjesztésű a favorit. Úgy tapasztaljuk azonban, hogy egyre szélesebb körben kóstolják meg és vásárolják a magas minőségű, palackos erjesztésű, exkluzívabb tételeket is. A szofisztikáltabb pezsgőkedvelő, aki ismeri az egyes pezsgőkészítési eljárásokat és a köztük levő különbséget, inkább a palackos erjesztésű pezsgőket részesíti előnyben, a laikus fogyasztó a jó ár-érték arányt, a megfizethető minőséget tartja fontosabbnak.
Ha már szóba került a Törley Gála Sec, többen is diósságot, kenyérhéjat, brióst éreztek a pezsgőben. Ezek inkább a hosszan érlelt, hagyományos palackos erjesztéssel és érleléssel keletkezett pezsgők ízjegyei. Hogyan kerül ez bele egy tartályos erjesztésű pezsgőbe?