Tapasztalt vezérünk

Orbán biztos kezű, tapasztalt hajóskapitányként jellemezte magát. Lehet, hogy goromba, de vihar esetén benne bízhatunk. Csak azt nem mondta, kalózhajót vezet.

Kedden mutattuk be pezsgőtesztünk mindennapok pezsgői kategóriájának eredményét, a győztes a palackban erjesztett Törley Casino Sec pezsgő lett. A mindennapok legjobb pezsgőjének készítőjét, a Törley pezsgőmesterét, Koczuba Róbertet megkérdeztük, hogyan értékeli pezsgőtesztünk eredményeit. Megtudtuk a Hungaria Extra Dry gyengébb szereplésének okát, és azt is, hogyan kerültek komoly érlelési jegyek a második helyezett tartályos erjesztésű pezsgőbe.
A Törley Casino Sec lett a Mandiner pezsgőtesztjének győztese. Ehhez egyrészt gratulálunk, másrészt felmerül a kérdés: hogyan készült ez a pezsgő, milyen alapborból, mit kell tudni róla?
Ez a pezsgő transvasée technológiával készült és 13-14 hónapig érlelődött pincénkben. Alapbora királyleányka, zöldveltelini, rizling és számos egyéb fajta. Mivel ez esetben száraz pezsgőről van szó, a jó sav-cukor arány nagyon fontos! Olyan savtartalmú alapbort kellett készítenünk, amely ezzel a cukortartalommal kerek ízérzetet kelt. Örülünk, hogy ez sikerült!
Hogyan értékeli a Mandiner laikusok és szakértők vegyesen alkotta zsűrije által pontozott pezsgőtesztjének eredményét?
Nagyon örülünk, hogy sikeresen szerepeltek pezsgőink a teszten. Számomra egyáltalán nem okozott meglepetést, hogy nemcsak a palackos erjesztésű, hanem a tartályos erjesztésű pezsgők is jó pontokat kaptak. Ez is bizonyítéka annak, hogy megfelelő technológiai és szakmai felkészültséggel, odaadással nagyobb mennyiségben, akár különböző technológiákkal is lehet sokak számára kedvelt pezsgőt készíteni.
A Törley Pezsgőpincészet legtöbb terméke a győztessel ellentétben tartályos erjesztésű pezsgő, ahogyan a második helyezett Törley Gála Sec is az. Tapasztalataik szerint mennyiben érdekli és befolyásolja a fogyasztókat egy-egy pezsgő készítési eljárása?
A forgalmazott különféle technológiákkal készülő pezsgők közül továbbra is a tartályos erjesztésű a favorit. Úgy tapasztaljuk azonban, hogy egyre szélesebb körben kóstolják meg és vásárolják a magas minőségű, palackos erjesztésű, exkluzívabb tételeket is. A szofisztikáltabb pezsgőkedvelő, aki ismeri az egyes pezsgőkészítési eljárásokat és a köztük levő különbséget, inkább a palackos erjesztésű pezsgőket részesíti előnyben, a laikus fogyasztó a jó ár-érték arányt, a megfizethető minőséget tartja fontosabbnak.
Ha már szóba került a Törley Gála Sec, többen is diósságot, kenyérhéjat, brióst éreztek a pezsgőben. Ezek inkább a hosszan érlelt, hagyományos palackos erjesztéssel és érleléssel keletkezett pezsgők ízjegyei. Hogyan kerül ez bele egy tartályos erjesztésű pezsgőbe?
Tartályos erjesztésű pezsgőinknél is törekszünk a hosszú érlelésre. Ehhez a pezsgőhöz szintén több fajtából állítottuk össze a küvét az alapborok házasítása során. Vannak köztük nemzetközi fajták és hazai fajták is. A diós, kenyérhéjas ízjegyekhez egyes hazai fajták járultak hozzá. A már említett hosszabb érlelés során a seprőt gyakran felkeverjük a pezsgőben és a lassú ülepedés során az elhalt élesztősejtekből finom érlelt ízjegyek kerülnek a pezsgőbe.
A Hungaria Extra Dry utolsó helyezésére mi lehet a magyarázat?
Örülünk, hogy a Törley Casino Sec és a Törley Gála Sec pezsgők ilyen jól szerepeltek. Egyáltalán nem tartjuk furcsának, hogy ebben a kóstolóbizottságban és ebben a pezsgősorban az amúgy szakmai körökben sokak által kedvelt, magas minőségű Hungaria Extra Dry nem szerepelt az első helyen. Visszaigazolja azt, amit a tesztben is olvashattunk, hogy a bírálók közé szakmailag képzettebb, gyakoribb pezsgőfogyasztók és laikus fogyasztók egyaránt meghívást kaptak.
Magyarországon teljesen természetes, hogy az extra dry ízvilágot képviselő pezsgők egyes fogyasztóknak már túl szárazak, hisz sokan a száraz, netán félszáraz, édes pezsgőket kedvelik. Ráadásul a kóstolási sorrendet olvasva látszik, hogy egy száraz zamatos, friss pezsgővel kezdődött a vakkóstoló, ami után egy alacsonyabb cukortartalmú, kevésbé illatos tétel a valóságosnál sokkal szárazabbnak, kevésbé megnyerőnek tűnhet.