Így kell 49 pezsgőt kinyitni karddal egy perc alatt
2015. szeptember 27. 15:58
Vajon sikerül-e megdönteni a szablyával egy perc alatt kibontott pezsgők világrekordját? Borsos Gergelynek, a Buddha Bar sommelier-jének Törley-pezsgőkkel sikerült, Mummokkal nem.
2015. szeptember 27. 15:58
p
0
0
6
Mentés
Állítólag Napóleon katonáitól származik a karddal való pezsgőnyitás szokása, amit a látvány és a show miatt ma is számos helyen eljátszanak, főként pezsgőbemutatókon — a Napóleon-korabeli kardokat azóta speciálisan erre a célra készített szablyák váltották fel. A művelet nem túl bonyolult: a pezsgősüveg nyakának leggyengébb pontjára kell egy erős, határozott mozdulatot mérni, hogy szilánkmentes legyen az ital. A szablyázás a Guiness-rekordok könyvében is szerepel: 2014 nyarán Svájcban 47 palack Champagne-t sikerült egy perc alatt kinyitnia szablyával Mirko Rainer sommelier-nek.
A sok-sok gyakorlás után este nyolckor először Törley-nyerspezsgőket bontott ki a szablyával. Egy perc alatt 49 palack nyakát sikerült lecsapni, így a Ferenciek terén lévő Buddha Bar hotel sommelier-je két palackkal rá is vert a világrekordra — a Törley Pezsgőpincészet által a Mandinernek odaadott videón ezt látni is. (A felvétel végén az egész eseményt megszervező törleys Gáncs Zoltán lép oda hozzá gratulálni.)
Ez azonban hivatalosan nem számít rekorddöntésnek, kifejezetten Champagne-okat említ ugyanis a könyv, új kategória viszont még simán lehet belőle. Borsos Gergely ezért Champagne-üvegeknek is nekilátott: kilenckor Mumm-pezsgőkkel próbálta megismételni a félszázas csúcsot, ám már félidőben látszott, hogy ezúttal nem jön össze neki. „Hiába, a sikerhez Törley kell” — értékelte az eseményeket koccintás közben Kovács György, a Törley ügyvezetője és Bálo Zoltán marketingvezető.
Tőlük a Mandiner.bor azt is megtudta, hogy nem véletlenül volt két különböző címke a leszablyázott palackok hasán, a pezsgőpincészet a Hungaria-pezsgők megújítását követően a tradicionális Törley-pezsgők címkéin is újít. Komplett palackokat a fényviszonyok miatt nem sikerült fotózni, csak a palack nyakáról lelógó címkéket:
A fenti a Törley palackos erjesztésű pezsgőinek új arculata, a lenti már történelem.
A TEMPÓ legújabb adásában Kohán Mátyás elmagyarázza, hogy miért kerülne Ukrajna EU-tagsága felfoghatatlanul sok pénzbe, és miért fizettetnék meg velünk a cechet, miközben a mezőgazdaság, az ipar és a fejlesztések is rámennének Brüsszel tervére.
Miért választják a külföldi turisták a magyar fővárost? Honnan érkeznek elsősorban? Miben kellene még erősödnie Budapestnek? Ezúttal a Magyarországra, különösen a Budapestre irányuló külföldi turizmus kerül a fókuszba: bemutatjuk az eddigi eredményeket és a lehetőségeket.
p
0
0
1
Hírlevél-feliratkozás
Ne maradjon le a Mandiner cikkeiről, iratkozzon fel hírlevelünkre! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és elküldjük Önnek a nap legfontosabb híreit.
Összesen 6 komment
A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Gratulálunk, de mihez is!?
Elmebeteg, buzi Európa, a fejedet fogják szablyával levágni, te nyomorult, vén kurva! :D
És te hagyod te szar, rohadt, bárcabitorló ribanc!