A sárgamuskotály cukorfoka 15,4 és 18,7 magyar mustfok között változó. Amennyiben a tarcali Bakonyi-dűlőben végzett előző évi mérések eredményeit ábrázoljuk –ugyanis innen rendelkezünk 3 éves adatsorral- azt látjuk, hogy jelenleg a muskotálynak mind a cukorfoka, mind a savtartalma a 2013-as és a 2014-es évi értékek között van. Megtört tehát a dinamikus cukorképződés, amit idáig láttunk (1.ábra). Ez az elmúlt hét felhős időjárásának következménye.

1.ábra - A Sárgamuskotály cukor- és savtartalmának változása az elmúlt évek adataival összehasonlítva
Felmerült, hogy esetleg a mintavétel hibájáról van szó, ezért ábrázoltuk három idén vizsgált terület adatait (2.ábra). Mint a grafikonon is jól látszik, valóban egy törés következett be a cukorgyűjtésben máshol is, tehát ténylegesen az időjárás hatásáról van szó.