A VinoPiano borbárban rendezett Nagy Alföldi Kóstoló kapcsán Kuti Vilmos arról kérdezte az ott megjelenő kunsági és hajós-bajai borászokat, milyennek látják borvidéküket. Koch Csaba szerint az Alföldön alapvetően bármelyik bortípus elkészíthető, Frittmann Péter szerint a tartalmasabb borok a prémium kategóriában mennek, a kulcs az alapborok játékos könnyedségében keresendő. Sümegi Zsombor szerint az illatos és könnyed borok felé kell most elmozdulni, mint egy cserszegi fűszeres vagy egy kékfrankos rozé.
Dlusztus Imre, a Duna Borrégió borútjának elnöke úgy látja: az alföldi borok a modern bor iránti igényt elégítik ki. A borszakíró a modern bort jóivású, zamatos, aromás, gyümölcsös, szép savszerkezetű könnyű borként definiálja, szerinte a hazai borvidékek többsége örülne, ha mindegyik paramétert fel tudná mutatni boraiban.