Az alig egy éves balaton-felvidéki Zelna Borászat Budapesten mutatkozott be első évjáratával. A 2014-es nehéz évből kihozták a maximumot, ami elsőre nem kicsit szép teljesítmény, szóval rögtön felkeltették az érdeklődésemet.
A fiatal házaspár, Lukács Lilla és Barabás Barna 2014 januárjában kezdték a szőlővel való munkát. Mint mesélték régóta gondolkoztak már saját birtok alapításán, hiszen Barnának szőlész-borász a végzettsége. „Végül a nagypapám indított el minket, megmondta, hogy bele kell vágnunk, és neki nem lehetett ellent mondani” — meséli Lilla. A kezdeteknél aztán a teljes család mögéjük állt.
Jelenleg 8 hektárt művelnek, melynek egyik fele Balatonfüreden a Farkó-kő-dűlőben, másik fele Balatonszőlősön a Csiten-dűlőben található. A Farkó-kőben olaszrizling, merlot és cabernet sauvignon, a Csitenben pedig szürkebarát, merlot és zweigelt van. A borászatuk Balatonfüreden lett kialakítva. A birtokon van három állandó segítségük, akik a szőlőt és a pincét felügyelik.
A tavalyi évvel nekik is sok nehézségük volt, de mivel a szüretet viszonylag későn kezdték el, ezért a szőlő jól be tudott érni, és így a boraik is tartalmasabbak lettek. A nehéz évjárat nem vette el a kedvüket. A kóstolón nagyon lelkesen meséltek a borokról, magukról és a terveikről. Ha ezzel a szeretettel és lendülettel folytatják a munkát, akkor sok-sok szép és egyedi tételt várhatunk még tőlük. Főleg, ha még az időjárás is úgy akarja.
Nekem a kóstolt borokban az tetszett a legjobban, hogy mindegyik egy külön egyéniség volt. Megtaláltam mindig bennük azt az egyediséget, amit szeretek és keresek egy borban. Lehet, idővel ez lesz majd a Zelna-stílus.