Kiderült, hol a legjobb élni Magyarországon
Az elmúlt évek trendjei idén is tovább folytatódtak.
Két újdonsággal lepte meg magát az idei nyárra a paloznaki Homola Pincészet. Mindkettővel régi tervek váltak valóra: megnyitott a Homola Borterasz a szőlők között és a Sáfránkert Vendéglő a faluban. Elhívtak minket egy sajtóútra, mutatjuk, mit láttunk.
A Homola Borterasz kiváló nyári borozós helyszín, mert minden olyan tulajdonsággal rendelkezik, ami ehhez kell, legfőképpen a panorámával: szőlőültetvényekkel, háztetőkkel és a Balatonnal. A szerdai szünnap kivételével egész nyáron lehet ide jönni borozni. A domboldal megmászása után a teljes Homola-borsort megkóstolhatjuk, mely a könnyebb, frissebb boroktól kezdve a komolyabb fehérborokon át a vörösekig tart.
Melléjük helyi termékekből álló tálakat ehetünk: tekeresvölgyi sajtok, az Őshonos Delikát kolbászai, szalámijai, különböző sonkái és házi kenyér. A borok pinceáron meg is vásárolhatóak. A mi kedvenceink a friss borokból a 100% rizling és 100% szürke elnevezésű könnyedebb, reduktív borok, a testesebb, Homola néven futó borok közül pedig a 2012-es Parti szellő, valamint a 2013-as kékfrankos voltak. A borokat az erdőbényei borász, Homonna Attila készíti Homola Szabolcs pincészetében. Ilyen egy hidegtál:
Elkezdődött a paloznaki étteremprojekt is
A Sáfránkert Vendéglő az egykori paloznaki Akác Étterem helyén nyílt meg. Ottjártunkkor éppen szerelték a mosdóban a vízvezetéket, és még egy balta is kint maradt a nagy építkezésben. A fogadtatásra és az ételekre azonban semmi panaszunk nem lehetett.
Homola Szabolcs elmondta: az étterem az átgondolt, minőségi fogások mellett egy laza, hétvégi, nyaralós, családi hely szeretne lenni, ahol az állandó fogások mellett lesznek táblás ajánlatok vagy éppen napi ebéd is. Ha ez Kerekes Sándoron, a séfen múlik, akkor egy percre sem kell aggódnunk. A fogások alapja itt a szabadtéri grillkonyha. Szmókerben sütik 5-6 órán keresztül a pecsenyekacsát, amit a tányérra kerülés előtt még egy picit meg is grilleznek. A sáfrányos citromos krumplifőzelék pedig tökéletes kombináció mellé. Lesz itt még kovászosuborka-krémleves, pisztráng Tapolcáról, újragondolt madártej. A fűszereket a saját fűszerkertből vágják le frissen.
Hasonló elv alapján rakják össze a borlapot is: a Homola-borok mellett más helyi és környékbeli pincék teszik teljessé a szortimentet. Mostanra már valószínűleg a vízvezeték is elkészült és a balta is a helyére került. Érdemes mindezt leellenőrizni például augusztusban a Paloznaki Jazzpikniken!
A szöveget köszönjük Homoky Dorottyának, a fotókat Bagi Péternek.