Eljött a palackozott fröccs kora

2015. július 25. 08:25

Találós kérdés. Mi az: üvegpalackos, műanyagkupakkal van zárva, van benne alkohol és a boltok hűtőpultjaiban található, de se nem sör, se nem pezsgő, pláne nem cider? És nem is ízesített alkoholos limonádé. A megoldás: palackozott fröccs, ami hamarosan Magyarországon is kapható lesz.

2015. július 25. 08:25
Bukovics Martin

A palackozott fröccs nem kimondottan az a dolog, ami úton-útfélen szembejön a boltok polcain. Egyrészt, mert a fröccs lényege az adott pillanatban rejlik: hogy a szóda frissen kerüljön a borba, lehetőleg úgy, hogy látni lehessen, milyen arányban keverik.

Másrészt mert Magyarországon előírások és az adóteher miatt hosszú ideig kifejezetten nehéz volt forgalomba hozni ezt a terméket. Egy ideje a kormány megkönnyítette a palackozott fröccsöt eladni kívánók dolgát azzal, hogy kivette a terméket a jövedékiadó-köteles dolgok köréből, mégsem ostromolják a polcokat és a boltok hűtőszekrényeit a Szent István Korona light vagy a Varga Szódás Rozé feliratok.

A fogyasztók furcsállják, a marketingesnek tetszik

Pár borfogyasztó ismerősnél rákérdeztem, vennének-e palackozott fröccsöt, ha látnák maguk előtt a boltban. A túlnyomó többség ódzkodik tőle. „Nem hinnék a tartósságában, nem tudna elég nagy lenni a portfólió, azaz milyen fajtából, milyen arányban keverik?” – aki nem automatikusan a fröccs meggyalázását látja a termékben, annak ez az egyik leggyakrabban feltett kérdése. Volt, aki magát a palackozott fröccsöt nem tartja jó ötletnek, annak viszont örülne, ha az adott pincészet feltüntetné a hátcímkén, milyen vizet ajánl a fröccsösítéshez. (Ilyen egyébként Németországban létezik, igaz, fordítva: a Selters-vizek hátcímkéjén szerepel, hogy a geisenheimi borászati egyetem őket ajánlja bor mellé. Magyarországon a Szigetközi Friss Víz hirdeti magát azzal, hogy a sommelier-k őket ajánlják – igaz, nem fröccshöz.) Az általunk megkérdezett marketingszakember, Benei Péter szerint a fogyasztók fenti ellenállása könnyen megtörhető: „Természetesen mindent el lehet adni, csak jól kell becsomagolni.”

Ez egyébként igaz, a címkét látva rögtön vettem is egyet: a bécsi reptéren lévő szupermarket hűtőpultjában jött szembe velem a viszonylag ismert kremstali szövetkezet, a Winzer Krems A Prima fröccse. (Az ő boraik kaphatóak például a Railjeten, de exportban is erősek az 5-6 eurós kategóriában.) Az ital 1,39 euróba kerül, 0,33 liter, 5,5 térfogatszázaléknyi alkohol. A hátcímke alapján fehérbort és ásványvizet dúsítottak szén-dioxiddal a Römerquelle üzemében. Hogy milyen bort rejt a palack, nem derül ki, tippre vegyes fehér házasítás: vélhetően zöldveltelini az alap, talán olaszrizling és pinot blanc van még benne. Arányok terén hosszúlépés, picit híg, a szénsav mennyisége elsőre sok, de tiszta és korrekt a bor. A hátcímkén szavatossági dátum is szerepel: a 2015 májusában vásárolt fröccs 2017 márciusáig fogyasztható.

A nagyobb borászatok nem vágnak bele

Varga Bálint, a badacsonyörsi Varga Pincészet ügyvezetője a Mandiner kérdésére elmondta: szerinte a téma nem kifejezetten aktuális, komoly borhiány van ugyanis a piacon, és pont a könnyű, illatos fehér- és rozéboroknál - ezek a legideálisabbak fröccskészítéshez - örülnek, ha kitart a következő évjáratig a készlet.

Tőle megtudtuk azt is, hogy a nyolcvanas évek végén a Hungarovinnél volt már szándék egy ilyen termék bevezetésére, ám végül elbukott a projekt. Varga Bálint elmondta: a velük kapcsolatban álló beszerzőket sem érdekelte nagyon a palackozott fröccs ötlete. Nem úgy a nyári fesztiválok közönségét, ahol nagyon pörgött: a korábbi szabályozás szerint a töltéstől számított 24 óráig jövedékiadó-mentesnek számított a termék. A bort és szódát műanyagpalackba tették, majd helyben lepalackozták. Varga Bálint szerint a nyári fesztiválokon aratott siker miatt talán speciális helyen lévő boltok, éjjel-nappalik hűtőpultjaiban lehetne esetleg árulni ezt a terméket.

Megkérdeztük a hazai borpiac másik nagy szereplőjét, a Törley Pezsgőpincészetet is, ott azt a választ kaptuk, hogy nem foglalkoznak a kérdéssel.

A palackozott fröccs úttörője

Nem így egy budapesti cég, az eredetileg kazántervezéssel, karbantartással és szervizeléssel foglalkozó Vasuta Zrt. Telefonon értük utol Vasuta Gábort, a Vasuta-fröccs ötletgazdáját és a szikvízzel dúsított bor palackozásának jogtulajdonosát. Beszélgetésünket Vasuta Gábor rögtön azzal kezdte, hogy ő járta ki a kormánynál, hogy eltöröljék a palackozott fröccs Varga Bálint által is említett literenként 98,70 forintos jövedéki adóját. „Ha a bor jövedéki adója nulla, és a szikvízé is nulla, akkor a kettő keveréke miért jövedékiadó-köteles?” — kérdezi Vasuta Gábor.

Megtudtuk, a kékfrankos rozéból, illetve cserszegi fűszeresből 51 százalék bor, 49 százalék szóda arányban készülő 0,33 literes, 5 százalék alkoholtartalmú Vasuta-fröccs magyarországi palackozása most indult Izsákon, a töltősoron minimálisan lefuttatható 26 ezer palackkal. A palackozott Vasuta-fröccs alapanyagát Duna-Tisza-közi borászok szállítják, ugyanis ők azok, akik jó áron jó és állandó minőséget adnak, tudtuk meg.

A termékekről a nagyobb üzletláncokkal már ártárgyalások folynak, 250 és 350 forint közti árat céloz meg a gyártó. Az Osztrák-Magyar Monarchia egykori területén hatalmas érdeklődés övezi a palackozott fröccsöt: rendeltek már Szlovákiából, Szerbiából és Romániából is, utóbbiban főleg a nagyobb kiszerelést keresik. Óriásplakát-kampány nem lesz, főleg a facebookos hirdetések és a gerillamarketing lesz az, ami sikerre kell vigye a Vasuta-fröccsöt. Ha bejönnek a számításaik, félliteres és literes kiszerelésben is árulják majd a terméket.

Nem ők az elsők egyébként, akik a rendszerváltást követően palackozott fröccsel próbálkoznak: több kisebb-nagyobb pincészet is tett már kísérletet arra, hogy elkészítsen, akár piacra dobjon egy ilyen terméket, ám valamelyik fázisnál mindannyian elbuktak. Még a kampánytanácsadó Braun Róbertnek is volt palackozottfröccs-biznisze.

Az emberek lustasága jó üzlet.

Hamarosan vakon, laikusok alkotta zsűrivel kóstolunk össze különböző palackozott fröccsöket friss fröccsökkel, maradjanak velünk!

Amerika választ! Kövesse élőben november 5-én a Mandiner Facebook-oldalán vagy YouTube-csatornáján!

Összesen 30 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
írmag
2019. november 10. 16:30
Beteg ügy, kezdve a vasuta vállalkozásainak eddigi magán és állami adósságaival. Talán a borhamisítás módozatainak sora sem feltétlen bővítendő. A borászok a vaskos borárakban össze tudnak tartani, ennek meggátlásában nem?
2016. december 08. 14:57
Valóban túlméretezett feladat egy felsőoktatási intézmény hallgatójának egy fröccsöt elkészíteni. Ennél nagyobb kihívást már csak egy tea elkészítése jelenthetne, bár, mivel könnyen odakozmál, nem is érdemes vele próbálkoznia!
cutcopy
2015. július 27. 15:01
Kannás fröccs, nem hangzik túl jól..
potyka
2015. július 27. 14:58
Lehetne mindjárt jéggel palackozni! :DDDDD A fröccs lényege a friss szikvíz!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!