A palackozott fröccs úttörője
Nem így egy budapesti cég, az eredetileg kazántervezéssel, karbantartással és szervizeléssel foglalkozó Vasuta Zrt. Telefonon értük utol Vasuta Gábort, a Vasuta-fröccs ötletgazdáját és a szikvízzel dúsított bor palackozásának jogtulajdonosát. Beszélgetésünket Vasuta Gábor rögtön azzal kezdte, hogy ő járta ki a kormánynál, hogy eltöröljék a palackozott fröccs Varga Bálint által is említett literenként 98,70 forintos jövedéki adóját. „Ha a bor jövedéki adója nulla, és a szikvízé is nulla, akkor a kettő keveréke miért jövedékiadó-köteles?” — kérdezi Vasuta Gábor.
Megtudtuk, a kékfrankos rozéból, illetve cserszegi fűszeresből 51 százalék bor, 49 százalék szóda arányban készülő 0,33 literes, 5 százalék alkoholtartalmú Vasuta-fröccs magyarországi palackozása most indult Izsákon, a töltősoron minimálisan lefuttatható 26 ezer palackkal. A palackozott Vasuta-fröccs alapanyagát Duna-Tisza-közi borászok szállítják, ugyanis ők azok, akik jó áron jó és állandó minőséget adnak, tudtuk meg.
A termékekről a nagyobb üzletláncokkal már ártárgyalások folynak, 250 és 350 forint közti árat céloz meg a gyártó. Az Osztrák-Magyar Monarchia egykori területén hatalmas érdeklődés övezi a palackozott fröccsöt: rendeltek már Szlovákiából, Szerbiából és Romániából is, utóbbiban főleg a nagyobb kiszerelést keresik. Óriásplakát-kampány nem lesz, főleg a facebookos hirdetések és a gerillamarketing lesz az, ami sikerre kell vigye a Vasuta-fröccsöt. Ha bejönnek a számításaik, félliteres és literes kiszerelésben is árulják majd a terméket.
Nem ők az elsők egyébként, akik a rendszerváltást követően palackozott fröccsel próbálkoznak: több kisebb-nagyobb pincészet is tett már kísérletet arra, hogy elkészítsen, akár piacra dobjon egy ilyen terméket, ám valamelyik fázisnál mindannyian elbuktak. Még a kampánytanácsadó Braun Róbertnek is volt palackozottfröccs-biznisze.