Győrffy Zoltán főszervező korábban az MTI-nek hangsúlyozta, hogy a szemlével a Közép-Európában elterjedt, és a régió „kikerülhetetlen” szőlőjéből készülő vörösborra szeretnék felhívni a figyelmet, amely ritkán kerül reflektorfénybe az olyan világfajták mellett, mint a cabernet franc, a cabernet sauvignon, a merlot vagy a pinot noir.
E fajta sokkal többre képes, mint amire a legtöbben és a legtöbb helyen használják, nemcsak friss, könnyű primőr, hanem magas minőségű, különleges borok készítésére is alkalmas – mondta. Hozzátette, hogy a termelőknek ezért is érdemes a jelenleginél több figyelmet szentelniük a portugiesernek.
Győrffy Zoltán úgy vélte, hogy a portugieser megbecsültségét növelné a fajtakutatás beindítása, amely tudományos hátteret biztosítana a szőlészek és borászok munkájához.