Botrányos demokráciaféltő performansz volt a Nemzeti Színházban

2015. április 20. 08:47

A bécsi Burgtheater vasárnapi esti előadása után a magyarországi demokráciáért aggódó levelet olvastak fel a Nemzeti Színházban, a darab rendezője pedig el sem ment a tervezett közönségtalálkozóra. A közönség egy része tapsolt, a másik része fütyült, Vidnyánszky Attila nagyvonalúan oldotta meg a helyzetet – írja a Válasz.

2015. április 20. 08:47

Újra színházat csinált a színházban a Burgtheater: a Válasz értesülései szerint a MITEM Nemzetközi Színházi Fesztivál  felkérésére vonatkodva igent mondó, bécsi Burgtheater vasárnap esti előadásának rendezője, Jan Bosse és Karin Bergmann, a Burgtheater igazgatója pénteken levélben értesítette a Nemzetit és a saját színészeit is, hogy nem jön el a vasárnapra megszervezett közönségtalálkozóra.

 
Az egyedül maradt színészeknek Vidnyánszky Attila felajánlotta a közönségtalálkozó megtartását, ők inkább nyílt levelet írtak, amit – mint a Válasz írja – Martin Reinke (az előadásban Dorn doktort alakító színész) olvasott fel németül és angolul vegyesen, és épp ezért szinte érthetetlenül.
 
Reinke a magyarországi demokráciát fenyegető veszélyekről szólt, majd elmondta, hogy ennek ellenére eljöttek Magyarországra, és nagy örömmel játszottak a közönségnek. Az osztrák-magyar közös múltról és Csehov kultúrájának összekötő mivoltáról is beszélt, majd végül úgy zárta sorait: „Mi összetartozunk, együtt maradunk. Nagyon köszönjük a meghívást!”
 
A levél a Sorint megformáló  Ignaz Kirchner valamint a Mását játszó Mavie Hörbiger ötlete nyomán született, bár az előadás társulatán belül sem volt teljes az egyetértés a levéllel kapcsolatban – tudta meg a Válasz.hu. 
 
A közönség vegyesen fogadta a politizálást, volt aki bekiabált, hogy nicht war, azaz nem igaz, voltak akik tapsoltak, voltak, akik látványosan kivonultak. Vidnyánszky Attila, a Nemzeti igazgatója, miután tudott a levél felolvasásáról, az általában az előadás utáni fogadáson átnyújtandó plakettet rögtön az előadás végén, a színpadon adta át a levélolvasó Reinke-nek.

Összesen 134 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2016. március 01. 09:40
A felolvasó nagyapja is boldogan lobogtatta a náci zászlót az Anschluss idején....
írmag
2015. december 17. 22:25
Habs-Burgtheatre, lenne mire otthon figyelni! csak a XX. századból: proletárdiktatúra magyar vezetőinek megvédése, Őrvidék és nem Burgerland, Anschluss, mégis mi voltunk fogalmazásokban az utolsó csatlós, A történelmet pedig lapozgassátok, mielőtt kulturálisnak nevezve a megszállást, hozzánk jöttök, igen, válogatás nélkül.
kispufi
2015. június 03. 12:27
a felénk nyújtott békejobb vállból leszakítása, mint európai demokratikus alapérték. Vidnyánszky úr, tessék akkor megtanulni ezt a demokráciafelfogást, annak alighanem ezek a derék németdemokrata demokratanémetek is örülni fognak, én meg nemkülönben.
Josephine Mutzenbacher
2015. május 28. 20:51
Miazhogy,nagyon is! Gyúrcsányi áll emögött is,monnyolle,emútnyócév!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!