A Dining Guide az év étterme elismeréssel jutalmazta a budapesti ZONA csapatát, az év street foodja pedig a Funky Pho lett. Díjazták az ifjú tehetségeket, a progresszivitást és a termelői teljesítményeket is. A Larus étteremben rendezett hétfői gála vendégeinek többségét mégsem a díjak, hanem Várvizi Péter séf fogásai érdekelték.
2015. március 24. 14:52
p
0
0
0
Mentés
Március 23-án, hétfő este a Larus étteremben találkozott a magyar gasztrotársadalom egy része, hogy megtudják, ki kapja a Hennessy-Dining Guide Év Étterme Gála legrangosabb elismeréseit. A szakmai zsűri egy éven át járta és pontozta a legjobbak szolgáltatásait, így alakult ki a mostani eredmény.
A szervezők előre jelezték: idén a legjobb éttermek között nem díjazzák a Michelin-csillagos vendéglátóhelyeket, mondván, azok már „szintet léptek” a többiekhez képest, így inkább követendő példák, mintsem versenyzők. Azért az Onyx, a Borkonyha, a Costes és a Tanti képviselői sem mentek haza üres kézzel, számukra külön oklevelet adott át Vajda Pierre, a Dining Guide főszerkesztője.
Tíz konyha jutott a tíz legjobb közé az Év Étterme címért folytatott versenyben: a 67, az Alabárdos, az Arany Kaviár, a Baltazár, a Csalogány 26, a Laci!Konyha!, a MÁK, az Olimpia, a Salon és a ZONA. Ezek közül utóbbi séfje, Huszár Krisztián vehette át a legjobbnak járó serpenyőt.
Kiosztották az Év Street Foodja díjat is, melyet végül a budapesti vietnami étterem, a Funky Pho kapott. Őket ugyancsak tíz esélyes közül választották, kilenc versenytársuk A Séf utcája, a Bors GasztroBár, a Funky Pho, a Gyradiko, a Komachi, a Padron, a Pesti Burger és Bár, a Pista bá’, a Pizza Me, illetve a Zing voltak.
Nem maradtak elismerés nélkül a fiatal tehetségek és újdonságok képviselői sem. Az Év Ifjú Séftehetsége díjat a Fricska Gasztropub két konyhafőnöke, Giczi Andor és Nagy Szabolcs vihette haza, az Év Legprogresszívebb Konyhája pedig az Olimpia lett.
A rendezvényterem közönsége szinte csak addig a néhány pillanatig figyelt a színpadra, ameddig az Év Étterme díj nyertesét kihirdették, egyébként folyamatos volt a zsibongás, amit a műsorvezetők még hangosítás segítségével is alig tudtak túlkiabálni. Látható volt, hogy a többség leginkább a társasági élet és Várvizi Péter rezidens séf fogásainak kedvéért jött. A legjobb alapanyag-készítők díjazását például alig lehetett követni a zajtól, a díjakat átadó Lévai Anikó, a Magyar Konyha magazin szerkesztőbizottságának elnöke láthatóan kényelmetlenül érezte magát beszéde közben.
Azért az első sorokban állók hallhatták, amint ilyen elismerésben részesült Szomor Dezső, akit szürkemarha-szalámijáért honoráltak. Rajta kívül Baumgartner Zsolt, családja mangalicasonkájáért, továbbá a Stühmer csokoládéért Csóll Péter vehetett át oklevelet.
Mégsem vethetjük a közönség szemére, hogy a Larus ételei jobban izgatták őket. Várvizi kitett magáért, menüjében epres-spárgás saláta, kínai gőzgombóc és téli fagyi is szerepelt.
Rezeda Kázmér újabb utazásai címmel mutatták be november 15-én, pénteken a Budapest belvárosi Scruton kávézóban Bayer Zsolt új szépirodalmi kötetét. Bayer Zsolttal Szentesi Zöldi László beszélgetett. Mi a bemutató után kérdeztük a szerzőt. Interjúnk.
Az első világháború hatása és hagyatéka mindaddig meghatározó lesz az emberiség életében, amíg nem jön egy újabb, hasonlóan nagy kataklizma, amely megint teljesen átrendezi a térképet. Interjúnk.
A svéd mandulatorta világkarriert futott be Ingvar Kamprad áruházláncának köszönhetően, ahol e nevezetes süti mellett lapraszerelt bútorok is kaphatók nagy mennyiségben. „Sütis Móni” írása.